Μητσοτάκης στο Υπουργικό: Εφαρμόστε όσα εξήγγειλα στη ΔΕΘ

Στο ζήτημα της παρακολούθησης της υλοποίησης των μέτρων που παρουσίασε από το βήμα της ΔΕΘ έδωσε έμφαση ο πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «η έγκαιρη υλοποίησή τους προφανώς είναι κρίσιμη, καθώς όλα είναι μέτρα τα οποία ενισχύουν το διαθέσιμο εισόδημα των συμπολιτών μας. Είναι ο δεύτερος πυλώνας κατά της ακρίβειας, δίπλα στο εθνικό πρόγραμμα της ενεργειακής στήριξης», τονίζοντας ότι «είμαστε σε θέση να δρομολογήσουμε όλα αυτά τα μέτρα επειδή ακριβώς η οικονομία μας πήγε καλύτερα του αναμενομένου, επειδή δημιουργήσαμε με συνετό τρόπο πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο», αλλά και σημειώνοντας ότι «δεν πρόκειται -σε συνεννόηση με το οικονομικό επιτελείο- να δεχτούμε καμία απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουμε θέσει και για το 2022 αλλά και για το 2023».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «από μία δέσμη 31 μέτρων έχει ήδη ψηφιστεί σχεδόν το εν τρίτον, ανάμεσα σε αυτά και η έκπτωση των 25 λεπτών ανά λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, ένα μέτρο το οποίο αφορά 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά. Έχει ψηφιστεί η κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για 2.700.000 συμπολίτες μας και θα αρχίσει να εφαρμόζεται από 1/1/2023. Έχει ψηφιστεί η αύξηση του στεγαστικού επιδόματος στους φοιτητές, από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ, υπό προϋποθέσεις, εάν επιλέξουν τη λύση της συγκατοίκησης, στα 2.000 ευρώ. Η απαλλαγή από τέλη επιτηδεύματος μικρομεσαίων επιχειρήσεων που κάνουν μόνιμες προσλήψεις, αλλά και η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες».

Συμπλήρωσε, δε, ότι «εχει ψηφιστεί η αύξηση του στεγαστικού επιδόματος στους φοιτητές, από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ, υπό προϋποθέσεις, εάν επιλέξουν τη λύση της συγκατοίκησης, στα 2.000 ευρώ. Η απαλλαγή από τέλη επιτηδεύματος μικρομεσαίων επιχειρήσεων που κάνουν μόνιμες προσλήψεις, αλλά και η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες. Μια σειρά από ρυθμίσεις θα δρομολογηθούν τον επόμενο μήνα: η πιο σημαντική ίσως είναι η έκτακτη καταβολή του επιδόματος των 250 ευρώ σε παραπάνω από 2 εκατομμύρια ευάλωτους συμπολίτες μας για τον μήνα Δεκέμβριο. Η μόνιμη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες, η έκπτωση 40% για ένα χρόνο στις υποχρεώσεις εργοδοτών που μετατρέπουν θέσεις μερικής απασχόλησης σε θέσεις πλήρους εργασίας. Και η επέκταση του επιδόματος μητρότητας από τους 6 στους 9 μήνες για τις απασχολούμενες στον ιδιωτικό τομέα»

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι «θα υπογραφεί μέχρι τα τέλη της εβδομάδος, η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το υψηλότερο επίδομα θέρμανσης. Θέλω να θυμίσω ότι φέτος θα διαθέσουμε 300 εκατομμύρια αντί 174 εκατομμυρίων που είχαμε διαθέσει πέρυσι, σε παραπάνω από ένα εκατομμύριο δικαιούχους», ενώ έκανε ειδική αναφορά στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το στεγαστικό, λέγοντας ότι «τις επόμενες μέρες θα τεθεί σταδιακά σε δημόσια διαβούλευση ο οδηγός του σχεδίου “Σπίτι μου”. Είναι μια σημαντική πρωτοβουλία με στόχο την προσιτή στέγη, πρωτίστως για τους νέους συμπολίτες μας. Παρεμβάσεις που αγγίζουν τα 1,8 δισεκατομμύρια, με πιο σημαντική ίσως τα ευνοϊκά δάνεια, με στήριξη και του Ελληνικού Δημοσίου, έτσι ώστε ουσιαστικά το αντίτιμο για τη δόση του στεγαστικού δανείου να είναι μικρότερο από το ενοίκιο το οποίο θα πλήρωνε κανείς για ένα διαμέρισμα, για ένα σπίτι ίσου μεγέθους», προσθέτοντας ότι «αυτή η πρωτοβουλία πλαισιώνεται και από μια σειρά από παρεμβάσεις αναβάθμισης παλαιών οικημάτων, κατασκευής νέων φοιτητικών εστιών -οι οποίες θα ξεκινήσουν άμεσα- και την παραχώρηση οικοπέδων του Δημοσίου για την οικοδόμηση συγκροτημάτων διαμερισμάτων, ένα μέρος των οποίων θα μπορούν να ενοικιάζονται με πολυετή χαμηλά μισθώματα».

Τέλος, κάνοντας αναφορά στα περιστατικά κακοποίησης ανηλίκων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας (τα οποία ο ίδιος χαρακτήρισε ως «εγκλήματα αποτρόπαια τα οποία κινούνται στα υπόγεια της κοινωνίας»), αφού επανέλαβε ότι η ΕΛ.ΑΣ. εξιχνιάζει τις υποθέσεις αυτές, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Και όλο αυτό -θα το πω όπως το αισθάνομαι- σε πείσμα όσων χυδαίων βάζουν πολιτικά πρόσημα σε ανατριχιαστικές πράξεις. Είναι απλά ντροπή αυτό το οποίο έγινε τις τελευταίες εβδομάδες. Και δεν είναι τυχαίο, βέβαια, ότι εκείνοι που σήμερα υπαινίσσονται ευθύνες του “συστήματος”, ήταν οι ίδιοι “σύστημα” για 4,5 χρόνια, χθες. Δεν εντόπισαν καν τον κίνδυνο. Αντίθετα, μειώθηκαν και οι ποινές για τέτοια απεχθή αδικήματα».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...