Μητσοτάκης – Ερντογάν: Πολεμική ρητορική ή επεισόδιο συμφέρει και τους 2;

H σκληρή γλώσσα που ακολουθεί εδώ και πολύ καιρό ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά της Τουρκίας και του τούρκου Erdogan έχει οφέλη στο ελληνικό κοινό και αυτό φαίνεται ότι ένα μεγάλο ποσοστό στις δημοσκοπήσεις φαίνεται σύμφωνο με τις κινήσεις και πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στα εξωτερικά ζητήματα.

Η Πράγα και η απάντηση Μητσοτάκη σε Ερντογάν

Η Πράγα, από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους έχει αποτιμηθεί ως ένα θετικό βήμα προς αυτή την κατάσταση και εκτιμάται ότι η σκληρή ρητορική κατά της Τουρκίας και η ένταση στα ελληνοτουρκικά όχι μόνο βοηθάνε το προφίλ του πρωθυπουργού αλλά του δίνουν ανάσες από τα σημαντικά μέτωπα της ακρίβειας και του ενεργειακού κόστους.
Ακόμα και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας ο οποίος επέκρινε σε πολλά την κυβέρνηση στα εθνικά ζητήματα, όπως ο Έβρος, το μεταναστευτικό και την Τουρκία σε σημείο να κατηγορείται ότι ακολουθεί την προπαγάνδα Erdogan σε πολλά όπως π.χ για τους πρόσφυγες στα νησιά, άλλαξε στάση στην Πράγα και μάλιστα ζήτησε να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία.
Πολιτικοί αναλυτές τονίζουν ότι το έκανε διότι η σκληρή ρητορική απέναντι στην Τουρκία ανταμείβεται, ουσιαστικά σε εθνικά ζητήματα οι πολίτες θέλουν να βλέπουν την πολιτική ηγεσία ενωμένη και δεν θέλουν να βλέπουν φθηνή αντιπολίτευση.
Έστω και αργά το κατάλαβε ο κ. Τσίπρας.

Φθορά της κυβέρνησης από τα νοικοκυριά

Τα δύο μέτωπα αυτά εξακολουθούν να φθείρουν την κυβέρνηση.
Η ακρίβεια στο ράφι είναι πλέον ορατή σε κάθε οικογενειακό προϋπολογισμό ενώ στα θέματα της ενεργειακής κάλυψης των νοικοκυριών επικρατεί μία μεγάλη αβεβαιότητα για το πως θα θερμανθούν φέτος τα σπίτια.
Μείωση ΦΠΑ ή άλλα μέτρα δεν είναι στον ορίζοντα και η συζήτηση του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη με τα σούπερμαρκετ για την συγκράτηση των τιμών δεν έχει οδηγήσει κάπου, παρά μόνο στο καλάθι των 50 προϊόντων το οποίο είναι αβέβαιο αν θα βοηθήσει.

Πολεμική ρητορική ή επεισόδιο συμφέρει και τους 2

Υπάρχει ένα μεγάλο μέτωπο στην κοινωνία και η ένταση με την Τουρκία μειώνει την δυσαρέσκεια που υπάρχει, αφού εδώ διακυβεύεται κάτι πολύ πιο σοβαρό. Ένα πιθανό θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, μία νίκη γοήτρου επί του πεδίου, μία στρατιωτική κίνηση αποφασιστικότητας απέναντι σε ένα γείτονα που προκαλεί. Ή ακόμα ακόμα η διατήρηση της πολεμικής ρητορικής που έχουν επιδοθεί Μητσοτάκης-Εrdogan.

Υστερεί στις δημοσκοπήσεις ο Erdogan – Ίσως στραφεί στους Κούρδους

Άλλωστε, αξίζει να πούμε ότι και ο ίδιος ο Erdogan επιζητάει μία τέτοια εκτόνωση μέσω θερμού επεισοδίου για να ανέλθει δημοσκοπικά καθώς το 2023 θα έχουμε προεδρικές εκλογές και υπολείπεται αρκετά από τους αντιπάλους του. Και μπορεί διπλωματικά να έχει μείνει απομονωμένος στην ευρύτερη περιοχή, το μαρτυρούν οι πολλαπλές καταδίκες από χώρες όπως οι ΗΠΑ, Ε.Ε και η Μεγάλη Βρετανία για το Αιγαίο και τη Λιβύη, αλλά αυτό μπορεί να τον αναγκάσει να στραφεί σε άλλο εσωτερικό μέτωπο, στους Κούρδους.
Ο έλληνας Πρωθυπουργός, που ψάχνει ανάσες μπροστά στο κρίσιμο κοινωνικό διακύβευμα της στήριξης της κοινωνίας απέναντι στην ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση, άλλαξε στάση και από την διπλωματία της ανοχής, έχει περάσει σε μία εξωστρεφή διπλωματία που έχει δημοσκοπικά και όχι μόνο αποτελέσματα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ