Μειώνεται η ισχύς των ΗΠΑ, ο μονοπολικός κόσμος τελείωσε – Νέα τάξη πραγμάτων με Ρωσία και Κίνα

Εξαιρετικά σημαντική παρέμβαση από τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping, ο οποίος κάλεσε τους εταίρους της Κίνας στην Κεντρική Ασία στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) να προχωρήσουν σε κοινά βήματα και να εμποδίσουν τις εξωτερικές προσπάθειες αποσταθεροποίησης χωρών μέσω «έγχρωμων επαναστάσεων» – μια αναφορά σε μια σειρά υποστηριζόμενες από τη Δύση επαναστάσεις που συγκλόνισαν τη Μέση Ανατολή και την πρώην ΕΣΣΔ τα τελευταία χρόνια.
«Πρέπει να αποτρέψουμε τις εξωτερικές δυνάμεις από το να υποκινήσουν μια έγχρωμη επανάσταση», είπε o Xi προσφέροντας στο πλαίσιο της εν λόγω πρωτοβουλίας την εκπαίδευση 2.000 αξιωματικών.
Remaining Time-0:00FullscreenMuteΑυτοί οι αξιωματικοί, πρότεινε, θα μπορούσαν να σταλούν μέσω ενός περιφερειακού κέντρου εκπαίδευσης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, το οποίο «θα ενισχύσει την οικοδόμηση ικανοτήτων επιβολής του νόμου» που θα βοηθούσε στην αποτροπή αποσταθεροποιητικών απειλών από το εξωτερικό.

Εξαφανίζεται ο μονοπολικός κόσμος

Ζήτησε από τις χώρες που εκπροσωπούνται στη διάσκεψη «να προφυλαχθούν από τις προσπάθειες εξωτερικών δυνάμεων να προκαλέσουν μια έγχρωμη επανάσταση και να αντιταχθούν από κοινού στην ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών με οποιοδήποτε πρόσχημα».
Συμφώνησε με τις παρατηρήσεις του Vladimir Putin στη σύνοδο κορυφής, οι οποίες έδωσαν έμφαση στο θέμα της φθίνουσας ισχύος των ΗΠΑ καθώς ο μονοπολικός κόσμος εξαφανίζεται.
Ο Xi τόνισε ότι οι περιφερειακοί σύμμαχοι του SCO πρέπει να σταθούν μαζί για μια «δίκαιη, δημοκρατική, πολυπολική παγκόσμια τάξη πραγμάτων βασισμένη στο διεθνές δίκαιο και τον κεντρικό ρόλο του ΟΗΕ, και όχι κάποιους κανόνες που κάποιος επινόησε και προσπαθεί να επιβάλει σε άλλους χωρίς καν να εξηγήσει τι είναι .»

Αντίδραση στις ηγεμονικές δυνάμεις της Δύσης

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του Κινέζου στην πρόσφατη σύνοδο του SCO για τον αποκλεισμό της εξωτερικής παρέμβασης και την προώθηση μιας σταθερής τάξης, την οποία παραθέτει ο ιστότοπος Noqreport.
«…Πρέπει να επεκτείνουμε τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας. Μια παροιμία στο Ουζμπεκιστάν λέει ότι «Με ειρήνη, μια χώρα απολαμβάνει ευημερία, όπως και με τη βροχή, η γη μπορεί να ανθίσει».
Η Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Ασφάλεια που προτάθηκε από την Κίνα είναι να αντιμετωπίσει το έλλειμμα της ειρήνης και τις παγκόσμιες προκλήσεις ασφάλειας. Καλεί όλες τις χώρες να παραμείνουν πιστές στο όραμα της κοινής, συνολικής, συνεργατικής και βιώσιμης ασφάλειας και να οικοδομήσουν μια ισορροπημένη, αποτελεσματική και βιώσιμη αρχιτεκτονική ασφάλειας.
Καλωσορίζουμε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να συμμετάσχουν στην υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας. «Θα πρέπει να συνεχίσουμε να διεξάγουμε κοινές αντιτρομοκρατικές ασκήσεις, να καταπολεμήσουμε σκληρά την τρομοκρατία, τον αυτονομισμό και τον εξτρεμισμό, το λαθρεμπόριο ναρκωτικών καθώς και τα διεθνή οργανωμένα εγκλήματα και θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις στην ασφάλεια των δεδομένων, τη βιοασφάλεια, την ασφάλεια του εξωτερικού διαστήματος και άλλους μη παραδοσιακούς τομείς ασφάλειας. Η Κίνα είναι έτοιμη να εκπαιδεύσει 2.000 μέλη του προσωπικού επιβολής του νόμου για τα κράτη μέλη του SCO τα επόμενα πέντε χρόνια και να δημιουργήσει μια βάση China-SCO για την εκπαίδευση του αντιτρομοκρατικού προσωπικού, ώστε να ενισχυθεί η οικοδόμηση ικανοτήτων για την επιβολή του νόμου των κρατών μελών του Οργανισμού».
Και πέρα από την αντίσταση στις προσπάθειες των ηγεμονικών δυνάμεων στη Δύση να ανατρέψουν αντίπαλα ισχυρά κέντρα εξουσίας, ο Xi είπε, «πρέπει να υποστηρίξουμε την πολυμέρεια. Η εμμονή με το σχηματισμό ενός μικρού κύκλου μπορεί να ωθήσει τον κόσμο μόνο προς τη διαίρεση και την αντιπαράθεση».

Ρωσία: Προκλητικές ενέργειες από ΗΠΑ

Η Ρωσία και η Κίνα δεν φιλοδοξούν να είναι επικεφαλής του κόσμου, ενώ ορισμένες άλλες χώρες το κάνουν, δήλωσε την Κυριακή (18/9/2022) ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-1.
«H Ρωσία και η Κίνα που δεν επιδιώκουν να είναι στη θέση του οδηγού στον κόσμο. Γνωρίζουμε ότι και άλλες χώρες δείχνουν τέτοια τάση» είπε ο Peskov υπονοώντας τις ΗΠΑ.
Ο εκπρόσωπος επέστησε επίσης την προσοχή στην «απόλυτη ταύτιση στη στάση της Ρωσίας και της Κίνας απέναντι σε διάφορα είδη προκλητικών ενεργειών, η πηγή των οποίων είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες».
Η Μόσχα και το Πεκίνο βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο στην εκτίμησή τους για το «απαράδεκτο μιας τέτοιας αποσταθεροποιητικής συμπεριφοράς», πρόσθεσε.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Newsroom

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...

Η στιγμή που η Ράνια Τζίμα «κατάπιε τη γλώσσα της» με τον Στέφανο Κασσελάκη (vid)

Δείτε τι συνέβη στον τηλεοπτικό αέρα του Mega Channel...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...