Καμιά αισιοδοξία για το σημερινό Eurogroup

Με την ευρωπαϊκή οικονομία να «βράζει» από την ακρίβεια, αλλά και τις προβλέψεις για έναν «παγωμένο» χειμώνα λόγω των τιμών ενέργειας, οι Βρυξέλλες φαίνεται πως καθυστερούν χαρακτηριστικά για τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων.

Ελάχιστα 24ωρα μετά την άκαρπη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας, σήμερα θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, χωρίς πάντως να αναμένεται να βγει ούτε από αυτή τη σύνοδο «λευκός καπνός» για τις συνεχόμενες ανατιμήσεις που έχουν βάλει «φωτιά» στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Στο τραπέζι του Eurogroup αναμένεται να βρεθούν οι αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, αλλά και οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία. Αξίζει να σημειωθεί πως οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου θα έρθουν και πάλι αντιμέτωπες με το «μπλοκ» του Βορρά, που επιμένει πως δεν χρειάζεται να υπάρξει περαιτέρω ευελιξία στα δημοσιονομικά των κρατών-μελών για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα παρουσιάσει στους Ευρωπαίους ομολόγους του τις βασικές πτυχές από το προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2023, που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή. Μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών θα συμμετάσχει σε δείπνο εορτασμού της 10ης επετείου από την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), ενώ δεν έχει βρεθεί ακόμα ο αντικαταστάτης του Κλάους Ρέγκλινγκ στην ηγεσία του Ταμείου. Αύριο ο κ. Σταϊκούρας θα λάβει μέρος στη συνεδρίαση του Ecofin, στην οποία θα συζητηθούν οι υψηλές τιμές ενέργειας και οι εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς και η πρόταση κανονισμού σχετικά με τα κεφάλαια REPowerEU στα Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

ΠΗΓΗnewsbreak.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...