Κίνηση ματ από τη Ρωσία με τον Power of Siberia 2 και την ενίσχυση του ενεργειακού άξονα με την Κίνα (pic)

Στη Σαμαρκάνδη θα είναι στραμμένη η προσοχή της Δϋσης, καθώς στην πόλη του Ουζμπεκιστάν την Πέμπτη και Παρασκευή, 15-16 Σεπτεμβρίου πρόκειται να συναντηθούν, στο περιθώριο της συνόδου του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, ο Vladimir Putin και ο Xi Jinping
Είναι η πρώτη φορά που οι δύο ηγέτες θα συνομιλήσουν δια ζώσης μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία όλα δείχνουν ότι αποτελεί σημείο καμπής για την παγκόσμια ιστορία κατά τον 21ο αιώνα καθώς θα φέρει μείζονα αναδιάταξη των γεωπολιτικών ισορροπιών ισχύος.
Remaining Time-0:00FullscreenMuteΑναμένεται στείλουν το μήνυμα για έναν υπό διαμόρφωση γεωπολιτικός και οικονομικός «άξονας», ο οποίος μπορεί να αποτελέσει τον εναλλακτικό πόλο απέναντι στην ηγεμονία της Δύσης και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Και αυτό έχουν επισημάνει και οι δύο ηγέτες στις ομιλίες τους καθώς θεωρούν από κοινού ότι έχει παρέλθει η εποχή του ενός μονοπολιτικού κόσμου/
υπό τη δυτική κυριαρχία

«Αντίγραφο» του Nord Stream

Την ίδια ώρα η Ρωσία εργάζεται στρατηγικά για να αναδρομολογήσει τις εξαγωγές ορυκτών ενεργειακών προϊόντων από την Ευρώπη και να τις κατευθύνει στην Ασία, η οποία άλλωστε με ηγέτιδα την Κίνα αποτελεί το επίκεντρο πλέον της παγκόσμιας παραγωγικής δραστηριότητας..
Στο επίκεντρο του αναπροσανατολισμού των εξαγωγών βρίσκεται ο αγωγός Power of Siberia 2.
Πρόκειται για ένα νέο αγωγό φυσικού αερίου, ο οποίος έχει δυναμικότητα αντίστοιχη με εκείνη των Nord Stream 1 και Nord Stream 2 που σχεδιάστηκαν για να συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία και τη βόρεια Ευρώπη συνολικά, μέσω της Βαλτικής.
Θα είναι δε σε θέση να μεταφέρει 50 δισ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως από τη Σιβηρία προς την «καρδιά» της ανερχόμενης υπερδύναμης, μέσω της Μογγολίας.
«Βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις αναφορικά με την πιθανή προώθηση ενός μεγάλου έργου στις υποδομές.
Εννοώ την προμήθεια της Κίνας με ρωσικό αέριο μέσω της Μογγολίας», είχε δηλώσει ο ίδιος ο Putin την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022, στο Οικονομικό Φόρουμ του Βλαδιβοστόκ, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψής του με τον πρωθυπουργό της κεντροασιατικής χώρας, Λουβσαναμσράι Ογιούν-Έρντενε.

Το μεγάλο σχέδιο

Υπενθυμίζεται πως λίγο πριν την εισβολή στην Ουκρανία, Ρωσία και Κίνα είχαν υπογράψει ένα συμβόλαιο 30 ετών που αφορά τις προμήθειες φυσικού αερίου..
Εσχάτως δε, έχουν ξεκινήσει την τιμολόγηση των συναλλαγών της σε ρούβλια και, κυρίως, γουάν, αμφισβητώντας στην πράξη την ηγεμονία του δολαρίου και το σύστημα διεθνών συναλλαγών SWIFT.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα αγόρασε πέρυσι από την Ρωσία 16,5 δισ. κυβικά αερίου. ‘
Παρά δε το γεγονός ότι αυτή η ποσότητα είναι πολύ μικρότερη σε σύγκριση με την αντίστοιχη που εξήχθη προς την Ευρώπη στο ίδιο διάστημα, η λειτουργία του Power of Siberia 1 από το 2019 και η κατασκευή του προαναφερθέντος δεύτερου ομώνυμου αγωγού (ως το τέλος της δεκαετίας) αναμένεται ότι αλλάξουν τα δεδομένα.
Θα καταστήσουν, με άλλα λόγια, την Κίνα τη βασικότερη αγορά για την Gazprom και το Κρεμλίνο για τις επόμενες δεκαετίες, με τη συνολική δυναμικότητα των δύο αγωγών να πλησιάζει τα 90 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως.ωνία δεν έχει επιτευχθεί, κυρίως λόγω της δ

Είναι γεγονός, φυσικά, ότι οι σχετικές συζητήσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια, όμως τελική συμφωνία δεν έχει επιτευχθεί, κυρίως λόγω της δυσπιστίας των Κινέζων αναφορικά με τη διέλευσή του μέσω μιας τρίτης χώρας.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία, όμως, όπως και οι συνολικές αλλαγές στο διεθνές σκηνικό φαίνεται πως επιταχύνουν τη λήψη αποφάσεων

bne IntelliNews - Gazprom's Power of Siberia gas pipeline to China is  finished

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ