Η Βρετανία δεν κατέρρευσε οικονομικά για λίγες ώρες

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου βρισκόταν μερικές ώρες μακριά από την κατάρρευση στον απόηχο του καταστροφικού μίνι προϋπολογισμού της πρώην Βρετανίδας πρωθυπουργού Λιζ Τρας, όπως αποκάλυψε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι.

«Νομίζω ότι στο σημείο που επεμβαίναμε, μπορώ να σας πω ότι τα μηνύματα που παίρναμε από τις αγορές ήταν ότι ήταν ώρες», είπε ο Μπέιλι σε συνέντευξή του στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Ο διοικητής της τράπεζας της Αγγλίας επί της ουσίας αποκάλυψε επί της ουσίας πως η Λιζ Τρας «παραιτήθηκε» άρον άρον μετά την ζημιά που προκάλεσε στην βρετανική οικονομία μέσα σε… σαράντα ημέρες.

Η πρώην συντηρητική πρωθυπουργός της Γηραιάς Αλβιώνας χρεώθηκε εξολοκλήρου το πολιτικό και οικονομικό χάος που επικράτησε τις τελευταίες εβδομάδες στη Βρετανία την ώρα που το κλίμα στις αγορές ήταν και είναι ζοφερό.

Φυσικά λόγω των αντι-ρωσικών κυρώσεων η Βρετανία βρίσκεται σε δυσχερή οικονομική θέση και η «παρένθεση» Τρας επιβάρυνε κατά πολύ αυτή την κατάσταση.

Ο πληθωρισμός όμως που είναι διψήφιος δεν είναι αποτέλεσμα των πολιτικών της Λιζ Τρας, αλλά της στάσης του Λονδίνου για επιβολή κυρώσεων ενάντια στην Μόσχα.

Ο Bailey είπε ότι η τράπεζα αναγκάστηκε να παρέμβει “γρήγορα” και “αποφασιστικά” για να αμβλύνει μια “πολύ πραγματική απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα” αφού οι αγορές τρομοκρατήθηκαν από την καταστροφική φορολογική απαλλαγή ύψους 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η κεντρική τράπεζα περιμένει ο πληθωρισμός να κορυφωθεί στο 10,9% τους επόμενους μήνες, για να υποχωρήσει το 2025 κοντά στο μηδέν. Προειδοποίησε πάντως για ανοδικούς κινδύνους στις προβλέψεις της.

Οι εκτιμήσεις της τράπεζας δείχνουν παράλληλα ότι η βρετανική οικονομία πιθανώς βρίσκεται ήδη σε ύφεση η οποία ενδεχομένως να κρατήσει δύο χρόνια, ξεπερνώντας σε διάρκεια την ύφεση της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008-09.

Το ΑΕΠ θα υποχωρήσει εξαιτίας “των υψηλών τιμών ενέργειας και των πολύ σφικτότερων χρηματοοικονομικών συνθηκών”, προειδοποιεί.

ΠΗΓΗpronews.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...