Ζαλίζουν τους καταναλωτές οι απανωτές αλλαγές στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Αλλεπάλληλες είναι οι ανατιμήσεις σε βασικά είδη ανάγκης, εκτοξεύοντας τον οικογενειακό προϋπολογισμό, με την κυβέρνηση να παρουσιάζεται ανήμπορη να αντιμετωπίσει το νέο κύμα ακρίβειας.

Στα ράφια των σούπερ μάρκετ οι αλλαγές στις τιμές τείνουν να γίνει καθημερινό φαινόμενο, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να βρίσκονται σε απόγνωση, αφού περιορίζουν ακόμα και σημαντικά είδη διατροφής για ένα νοικοκυριό.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο ο πληθωρισμός, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), διαμορφώθηκε σε 12,1%, με τον πληθωρισμό των τροφίμων να διαμορφώνεται σε 12,6%.

Αλλωστε, όλες οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι το κύμα της ακρίβειας θα συνεχιστεί για πολλούς μήνες ακόμα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στο εξής οι όποιες ανακοινώσεις για την πορεία του πληθωρισμού θα έχουν ως μέτρο σύγκρισης τους περσινούς αντίστοιχους μήνες του 2021, κατά τους οποίους είχε ήδη κάνει την εμφάνισή της η αύξηση στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Αυτό σημαίνει πως τα προϊόντα είχαν καταγράψει τις πρώτες ανατιμήσεις, οι οποίες συνεχίζονται επί σχεδόν 12 μήνες, με αποτέλεσμα οι τιμές να έχουν εκτοξευθεί στα ύψη και ουδείς γνωρίζει πότε (και αν) θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωσή τους.

Στα γαλακτοκομικά, όπου ήδη έχουν γίνει ανατιμήσεις και την ίδια ώρα καταγράφεται σημαντική μείωση της κατανάλωσης, αναμένονται, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, νέες ανατιμήσεις, της τάξης του 11% στα κατεψυγμένα λαχανικά, 10% στις μαργαρίνες, 9% στα χαρτικά.

Μόνο τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου έχουν παρατηρηθεί αυξήσεις σε προϊόντα, όπως: επώνυμο υγρό πιάτων από 1,56 ευρώ πωλείται πλέον 2 ευρώ, σκόνη πλυντηρίου από 8,77 ευρώ η τιμή του έχει ανατιμηθεί στα 9,35 ευρώ λεπτά, μαλακτικό για 85 πλύσεις πήρε αύξηση σχεδόν 1 ευρώ και το χαρτί υγείας 12 τεμαχίων ανατιμήθηκε σχεδόν 50 λεπτά.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την εταιρία ερευνών αγοράς Convert Group, το «καλάθι» στα ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ το πρώτο εξάμηνο του 2022 παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με το αντίστοιχο περσινό έτος, ωστόσο καταγράφεται μείωση της κατανάλωσης κατά 6%, με τους περισσότερους καταναλωτές να αφαιρούν από το «καλάθι» τους την ίδια περίοδο προϊόντα όπως κρασιά και σνακ.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, μέσα στον Αύγουστο «φωτιά» θα πάρουν οι τιμές σε φρέσκες σαλάτες, παξιμάδια, δημητριακά και κονσέρβες ντομάτας, οι αυξήσεις των οποίων θα ξεκινούν από το 8% και θα φτάνουν έως το 15%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την πλατφόρμα Παρατηρητήριο Τιμών e-Καταναλωτής του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η τιμή για επώνυμο αλεύρι για όλες τις χρήσεις (συσκευασία ενός κιλού) από 1,28 ευρώ την 1η Μαρτίου έφτασε την 1η Αυγούστου στα 1,74 ευρώ, αύξηση της τάξεως του 36%.

Επώνυμο ψωμί για τοστ (συσκευασία 700 γρ.) που στις αρχές Μαρτίου η μέση τιμή του ήταν στα 1,59 ευρώ, στις αρχές Αυγούστου κατέγραψε αύξηση άνω του 16%, στα 1,85 ευρώ.
Επώνυμο στραγγιστό γιαούρτι (συσκευασία 3×200 γρ.) πωλείται πλέον προς 3,48 ευρώ, από 3,20 ευρώ την 1η Μαρτίου, αύξηση δηλαδή 8,75%. Πανάκριβο και το φρέσκο γάλα (συσκευασία ενός λίτρου), που από 1,38 ευρώ έχει εκτοξευθεί στα 1,67 ευρώ, δηλαδή έχει ανατιμηθεί κατά 21%.

Η γενική εικόνα δείχνει μάλιστα πως το «καλάθι» της νοικοκυράς έχει αυξηθεί μόλις μέσα σε πέντε μήνες κατά σχεδόν 8%, βάζοντας «φωτιά» στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Ωστόσο, μετά τις διακοπές αναμένεται ακόμα ένα ισχυρό κύμα ανατιμήσεων. Πιο συγκεκριμένα, μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται να αυξηθούν:

– κρουασάν, τσουρέκια και κέικ έως και 20%,
– μαρμελάδες έως 20%,
– καθαριστικά πανάκια έως 14%,
– κρασιά έως 14%,
– τυριά έως 12%,
– αλκοολούχα ποτά ως 10%,
– σαπούνια και υγρά πιάτων έως 9%,
– αλουμινόχαρτο έως 9%,
– αποσμητικά έως 9%,
– ζυμαρικά έως 8%,
– καθαριστικά και μαλακτικά ρούχων έως 8%,
– χυμοί έως 8%,
– ρυζογκοφρέτες 7%,
– ρύζι 5%,
– τσάι 5% και
– βούτυρο έως 5%.

«Φωτιά» το κρέας, τα λαχανικά και τα φρούτα

Προ των πυλών βρίσκονται ακόμα μεγαλύτερες ανατιμήσεις σε βασικά είδη, όπως είναι κρέας, λαχανικά και φρούτα. Ενδεικτικές είναι οι τιμές χονδρικής που ανακοινώνει ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ).

Ακριβότερα πωλούνται τα εγχώρια χοιρινά, στα 2,9 ευρώ το κιλό φέτος, από 2,5 ευρώ το κιλό πέρυσι, και τα εγχώρια μοσχάρια, στα 6,5 ευρώ φέτος, από 5,6 ευρώ το κιλό πέρυσι.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι χονδρικές τιμές είναι ακόμα υψηλότερες σε σχέση με το 2020. Τα αρνιά από τα 6-8 ευρώ που πωλούνταν πρόπερσι, φέτος η τιμή τους έχει «σκαρφαλώσει» στα 8 ευρώ το κιλό, ενώ τα κατσίκια πωλούνται σε τιμή χονδρικής, στα 7 ευρώ, από τα 5,50-6,50 ευρώ το 2020.

Στα οπωροκηπευτικά ακριβότερα πωλούνται σε σχέση με πέρυσι, μεταξύ άλλων, τα βλίτα, τα ξερά κρεμμύδια, τα καρότα, οι εγχώριες πατάτες, οι πιπεριές και τα τοματίνια. Αντίστοιχα, σε φρούτα όπως στα καρπούζια η τιμή έχει αυξηθεί από τα 0,20 ευρώ πέρυσι στα 0,28 ευρώ φέτος (ΒΛΕΠΕ ΠΙΝΑΚΑ).

ΠΗΓΗolympia.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Newsroom

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...

Η στιγμή που η Ράνια Τζίμα «κατάπιε τη γλώσσα της» με τον Στέφανο Κασσελάκη (vid)

Δείτε τι συνέβη στον τηλεοπτικό αέρα του Mega Channel...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...