Εφιάλτης: Πληθωρισμό πάνω από 12% θα ανακοινώσει η ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Πληθωρισμό πολύ πάνω από το 12,1% για τον μήνα Σεπτέμβριο, που δημοσιοποίησε πρόσφατα η Eurostat, για την Ελλάδα αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το μεσημέρι η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Θα πρόκειται για νέο ιστορικό ρεκόρ για τα ελληνικά συγκρίσιμα δεδομένα από τότε που μπήκε η χώρα στην ευρωζώνη, ενώ σε επίπεδο ποσοστού γυρίζει τη χώρα σχεδόν 18 χρόνια πίσω. Η ενέργεια και τα τρόφιμα βρίσκονται στον πυρήνα του προβλήματος, όμως πλέον οι ανατιμήσεις διαχέονται σε όλες τις κατηγορίες αγαθών, βιομηχανικών, μη ενεργειακών και υπηρεσιών. Οι εξελίξεις, ειδικά σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, κάθε άλλο παρά θετικές είναι, ενώ το άλμα των τιμών παραγωγού στη βιομηχανία (39,5% τον Αύγουστο του 2022 σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2021) που κατέγραψε η ΕΛ.ΣΤΑΤ. στην Ελλάδα προμηνύει πολλούς ακόμη γύρους αυξήσεων στις τιμές καταναλωτή.

Υπενθυμίζεται πως προ ημερών ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε από το βήμα της Βουλής πως «έχουμε υψηλό και επίμονο πληθωρισμό. Θα ζήσουμε με την ακρίβεια σε όλη την Ευρώπη για μεγαλύτερο διάστημα απ’ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί. Θα έχουμε υψηλά επίπεδα πληθωρισμού και του χρόνου». Πρόκειται για μια παραδοχή ότι ο στόχος που έχει αποτυπωθεί στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού, που κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα και προβλέπει πληθωρισμό 3% για το σύνολο του 2023, είναι μάλλον υπεραισιόδοξος, καθώς όλες οι εκτιμήσεις μιλούν πλέον για έναν εφιάλτη πληθωριστικών πιέσεων ακόμα για πολλούς μήνες. Αξίζει να σημειωθεί πως το ποσοστό πληθωρισμού άνω του 12%, που θα ανακοινωθεί σήμερα, συγκρίνεται με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, μήνα κατά τον οποίο είχε καταγραφεί νέα άνοδος του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

ΠΗΓΗnewsbreak.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ