Επιστροφή στο «θερμό καλοκαίρι» του 2020 φοβούνται στο Μέγαρο Μαξίμου – Το «φάντασμα» του τουρισμού

Επιστροφή στο… «θερμό καλοκαίρι» του 2020 φοβούνται πλέον στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς όλα δείχνουν ότι η απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να επιστρέψει στην οδό της έντασης είναι στρατηγική και όχι συγκυριακή. Μόνο που αυτή τη φορά, είναι όλα διαφορετικά σε σχέση με το 2020…

«Αυτό μας έλειπε τώρα». Αυτή η φράση και η απόγνωση που εκφράζει είναι ενδεικτική του τρόπου που έχουν υποδεχθεί στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη την ταχεία επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, στον απόηχο του ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Συναγερμός

Επί της ουσίας, η περιγραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη ως «αναξιόπιστου» από τον Ταγίπ Ερντογάν, όπως και η προαναγγελία του ότι δε θα επιδιώξει εφεξής καμία συνάντηση μαζί του, καθιστά σαφές ότι, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το άμεσα προβλεπτό μέλλον, τα ελληνοτουρκικά θα κινούνται επί ξυρού ακμής. Πληροφορίες, μάλιστα, που δεν έχουν διαψευσθεί, θέλουν το Μαξίμου να ζήτησε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να θέσει τις Ένοπλες Δυνάμεις σε συναγερμό και σε κατάσταση απόλυτης ετοιμότητας, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ανάλυση που επικρατεί στο πρωθυπουργικό επιτελείο. Εξάλλου, μπορεί η Άγκυρα το 2020 να χρησιμοποιούσε τις προκλήσεις σαν «ακορντεόν», ακολουθώντας την τακτική της κλιμάκωσης και αποκλιμάκωσης, όμως τώρα όλα είναι διαφορετικά: σύμφωνα με την ανάγνωση των πραγμάτων που επικρατεί στην Αθήνα, ο τούρκος πρόεδρος είναι πραγματικά στριμωγμένος για πολλούς λόγους. Αυτονοήτως, στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη επικαλούνται ως πρωτεύοντα λόγο την «επιτυχία» του ταξιδιού του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Πέραν αυτού, όμως, και της «υποκειμενικής» επίκλησής του από το Μαξίμου, η πραγματικότητα είναι ότι όσο βαθαίνει η ουκρανική κρίση, στην Άγκυρα καταλαβαίνουν ότι η τακτική του «ταραξία» και της «εξαίρεσης στο ΝΑΤΟ» δεν βγαίνει στον Ταγίπ Ερντογάν. Μάλιστα, ο ίδιος ουσιαστικά έχει παραδεχθεί από προχθές ότι δεν πρόκειται να «ξεπαγώσει» τόσο εύκολα η προμήθεια των F-35 ή νέων F-16 -ούτε καν η τεχνολογική αναβάθμιση των υπαρχόντων. Συν τοις άλλοις, το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό είναι εξαιρετικά δυσχερές για τον κ. Ερντογάν, αφού στις δημοσκοπήσεις περιγράφεται με εξαιρετική σαφήνεια το πολιτικό του τέλος, ενώ η Τουρκία μετρά μήνες για τις επόμενες προεδρικές εκλογές. Σε απλά ελληνικά, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει κάθε λόγο να οδηγήσει τις προκλήσεις στα «κόκκινα» και να ξεπεράσει κάθε όριο, σε μία προσπάθεια να διασωθεί πολιτικά και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη.

Το «φάντασμα» του τουρισμού

Με άλλα λόγια, αυτή τη στιγμή στην κυβέρνηση δεν αποκλείουν τίποτα -γι’ αυτό και βρίσκονται σε κατάσταση μέγιστου συναγερμού. Άλλωστε, ακόμη κι αν ο Ταγίπ Ερντογάν αποδείξει για μία ακόμη φορά ότι παίρνει εύκολα όσα λέει και κάνει πίσω σε μερικούς μήνες, η τωρινή τακτική του θα είναι αρκετή για να επηρεάσει τον τουρισμό. Ως γνωστόν, ειδικά τώρα που τα δημοσιονομικά περιθώρια στενεύουν και που η Ελλάδα ποντάρει σε μία καλή τουριστική σεζόν ώστε να… σώσει οτιδήποτε αν σώζεται, το τελευταίο που χρειάζεται είναι ένας νευρικός γείτονας και μία αόρατη απειλή για «θερμό επεισόδιο» ή περαιτέρω εκτράχυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Όμως, η σημερινή NAVTEX και η απόφαση Ερντογάν να στείλει τουρκικό ερευνητικό στην… «καρδιά» του Αιγαίου, δείχνει ότι η Άγκυρα έχει αποφασίσει να «χτυπήσει» την Αθήνα εκεί που «πονάει».

ΠΗΓΗmatrix24.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ