Πόλεμος για τις εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ: Πλήρως κοστολογημένες λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και δίνει τα στοιχεία

Έντονη αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Γιάννη Οικονόμου με αφορμή τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ.

Ο Γιάννης Οικονόμου επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι τα όσα εξήγγειλε «κοστίζουν πάνω από 20 δισ. ευρώ ετησίως, ποσό που θα εκτόξευε κατά 10% το πρωτογενές έλλειμμα της χώρας, κάτι που θα οδηγούσε κατευθείαν σε νέα μνημόνια».

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στον κυβερνητικό εκπρόσωπο ήταν άμεση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εξηγεί αναλυτικά το κόστος κάθε μέτρου που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στη λίστα που έδωσε στη δημοσιότητα τονίζει ότι το κόστος των μέτρων που έχουν δημοσιονομική επίπτωση στον κρατικό προϋπολογισμό κοστίζουν 9,35 δισεκ. ευρώ και επισημαίνει ότι τα αντίστοιχα έσοδα είναι ύψους 3,74 δισεκ. ευρώ.

Συμπερασματικά ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως η δημοσιονομική επίπτωση στον κρατικό προϋπολογισμό θα φτάσει στα 5,61 δισεκ. ευρώ.

Μέτρα με δημοσιονομική επίπτωση στον κρατικό προϋπολογισμό

Από την πλευρά των δαπανών

1. Ανάκτηση ποσοστού Δημοσίου στη ΔΕΗ: 340 εκ.

2. Μείωση ΕΦΚ καυσίμων στον κατώτερο συντελεστή ΕΕ (πετρέλαιο κίνησης, πετρέλαιο θέρμανσης, βενζίνη, φυσικό αέριο): 1,5 δις/ έτος

3. Μη καταβολή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο : 160 εκ./χρόνο

4. Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα : 960 εκ./χρόνο

5. Τιμαριθμική αναπροσαρμογή στους μισθούς δημοσίων υπαλλήλων: 1,3 δις για το 2023 με πληθωρισμο 8,9% για το 2022

6. Αναδρομικά στους συνταξιούχους : 2,5 δις σε 3 ετήσεις δόσεις: 830 εκ. για το 2023

7. 13η σύνταξη: 830 εκ./έτος (καθαρά)

8. Αναπροσαρμογή συντάξεων : 600 εκ. για το 2023

9. Αύξηση αφορολόγητου στις 10.000 για όσους ήδη καλύπτονται από αφορολόγητο : 223 εκ / χρόνο

10. θέσπιση αφορολόγητου στις 10.000 για ελ. Επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενους : 160 εκ./χρόνο

11. Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος: 400 εκ/χρόνο

12. νέο ΕΣΥ (μισθολόγιο, προσλήψεις )- 2 δις σε βάθος τετραετίας-

500 εκ για το 2023

13. Παιδεία- ολιστικό σχέδιο: 291 εκ για το 2023

14. Ενίσχυση ΑΜΕΑ: αύξηση αναπηρικού επιδόματος 140 εκ./έτος (τα υπόλοιπα μέτρα για ΑΜΕΑ χρηματοδοτούνται από ταμείο ανάκαμψης)

15. Επίδομα Μητέρας (επέκταση και αύξηση): 325 εκ./χρόνο

16. Επέκταση του επιδόματος μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες από τους 4 στους 9 μήνες: 70 εκ./χρόνο

17. Ειδική άδεια μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες, αγρότισσες : 90 εκ/χρόνο

18. Βρεφονηπιακοί και σχολικά γεύματα (επέκταση): 380 εκ./χρόνο

19. Στεγαστική πολιτική : επίδομα ενοικίου 255 εκ./έτος

Η τράπεζα στέγης χρηματοδοτείται από εσπα και ταμείο ανάκαμψης

Σύνολο από την πλευρά των δαπανών: 9,35 δις.

Από την πλευρά των εσόδων:

1. Φορολόγηση 90% υπερκερδών εταιρειών : 3,69 δις

– παραγωγής ενέργειας (2,2 δις το τελευταίο έτος)

– διύλισης και εμπορίας πετρελαίου (1,6 δις εκτίμηση καθαρών υπερκερδών για σύνολο 2022 βασισμένη σε καθαρά υπερκέρδη α’ εξαμήνου 2022)

– παροχής αερίου (300 εκ. εκτίμηση καθαρών υπερκερδών τελευταίου έτους)

2. Φορολόγηση μερισμάτων άνω των 50.000 ευρώ με συντελεστή 10% : 50 εκ./χρόνο

Εκτίμηση συνόλου από την πλευρά των εσόδων: 3,74 δις

Δημοσιονομικό αποτέλεσμα: 5,61 δις

Οικονόμου: Τα μέτρα Τσίπρα οδηγούν σε νέο μνημόνιο, ή σε τεράστια αύξηση φορών για τη μεσαία τάξη

«Τα μέτρα που εξήγγειλε χθες στη ΔΕΘ ο κ. Τσίπρας αγγίζουν τα 25 δισεκ. ευρώ. Είναι υποσχέσεις ανεφάρμοστες, δεν τις εννοεί, και ξέρει ότι δεν θα κληθεί να τις εφαρμόσει, και γι’ αυτό τις λέει» δήλωσε στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Όπως τόνισε ο κ. Οικονόμου «το αλήστου μνήμης πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, που δεν εφάρμοσε ποτέ o πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, φάνταζε χθες όχι ρεαλιστικό, αλλά και μίζερο».

«Τα μέτρα Τσίπρα οδηγούν σε νέο μνημόνιο ή σε τεράστια αύξηση φορών για τη μεσαία τάξη» προειδοποίησε ο Γιάννης Οικονόμου.

Όπως εξήγησε, με το «καλημέρα» τα μέτρα σημαίνουν 10% αύξηση του πρωτογενούς ελλείμματος και «ντουγρού» σε νέο μνημόνιο.

«Ο κ. Τσίπρας λέει ότι θα επανακρατικοποίησει τη ΔΕΗ. Ποια ΔΕΗ οραματίζεται; αυτή που ήταν στα όρια της χρεοκοπίας; Με ποιο τρόπο η χρεοκοπημένη ΔΕΗ θα μπορέσει να επενδύσει στις ΑΠΕ;» διερωτήθηκε. «Μόνο τα ενεργειακά μέτρα είναι γύρω στα 16 δισεκ. ευρώ» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου «το αλήστου μνήμης πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, που δεν εφάρμοσε ποτέ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, φάνταζε χθες όχι ρεαλιστικό, αλλά και μίζερο, ενώ ο Μητσοτάκης υλοποιεί και παραπάνω από όσα υπόσχεται».

«Στα μέτρα που εξαγγέλλονται θα πρέπει να υπάρχει αλήθεια και ειλικρίνεια και να μην υποκρύπτουν καταστροφική πορεία για τη χώρα που θα πληρώσει κυρίως η κοινωνία» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΠΑΣΟΚ: Επανήλθε μοιράζοντας παροχές και ξεχνώντας τα πεπραγμένα του

«Η χώρα πρέπει να αποκτήσει στιβαρή σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση για κοινωνική δικαιοσύνη, εθνική αξιοπρέπεια και Δημοκρατική Ανατροπή του καθεστωτισμού και της αδικίας» σημειώνει.

«Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τις αυταπάτες του προγράμματος “Θεσσαλονίκη”, επανήλθε μοιράζοντας παροχές και ξεχνώντας τα πεπραγμένα του ως Πρωθυπουργός» αναφέρει το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σε σχόλιο του για τη χθεσινή ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα στην 86η ΔΕΘ.

«Η χώρα πρέπει να αποκτήσει στιβαρή σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση για κοινωνική δικαιοσύνη, εθνική αξιοπρέπεια και Δημοκρατική Ανατροπή του καθεστωτισμού και της αδικίας» σημειώνει η Χαριλάου Τρικούπη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

“Η Δικαιοσύνη αποδεικνύεται με πράξεις και δεν είναι ρητορικό σχήμα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τις αυταπάτες του προγράμματος «Θεσσαλονίκη», επανήλθε μοιράζοντας παροχές και ξεχνώντας τα πεπραγμένα του ως Πρωθυπουργός.

Υποσχέθηκε την προστασία της πρώτης κατοικίας, όταν με την υπογραφή της κυβέρνησης του παραδόθηκαν στα funds οι δανειολήπτες.

Μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη υλοποίησε τη στρατηγική επιλογή να αυξηθεί η εξάρτηση της χώρας από το εισαγόμενο φυσικό αέριο αφήνοντάς τους πολίτες εκτεθειμένους στην ενεργειακή κρίση, και τώρα υπόσχεται εφαρμογή της εξαίρεσης των χωρών της Ιβηρικής Χερσονήσου.

Αποκρύπτει όμως ότι Ισπανία και Πορτογαλία το πέτυχαν γιατί έχουν χαμηλή εξάρτηση από το φυσικό αέριο. Οι Έλληνες πληρώνουν από το πιο ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα στην Ευρώπη με τη σφραγίδα των κυρίων Μητσοτάκη και Τσίπρα.

Αναφορικά με την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, οι μνήμες είναι νωπές από την υπερχρέωση της επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η χώρα πρέπει να αποκτήσει στιβαρή σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση για κοινωνική δικαιοσύνη, εθνική αξιοπρέπεια και Δημοκρατική Ανατροπή του καθεστωτισμού και της αδικίας”.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ