«Εντός ημερών» το εμπάργκο στο πετρέλαιο της Ρωσίας – Τι θα γίνει με τις χώρες που αντιδρούν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταλήξει σε συμφωνία για την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία «εντός ημερών», προεξόφλησε χθες Δευτέρα ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, πρόσθεσε ωστόσο πως για να μειωθούν τα έσοδα της Μόσχας πιθανόν θα χρειαστεί η επιβολή ορίου στις τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

«Θα καταλήξουμε σε συμφωνία εντός ημερών», διαβεβαίωσε ο κ. Χάμπεκ, ο οποίος εκφράστηκε κατά τη διάρκεια εκπομπής του γερμανικού δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου ZDF, ερωτηθείς για την πορεία των διαπραγματεύσεων στην ΕΕ όσον αφορά την επιβολή εμπάργκο σε αντίποινα για την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου. Προειδοποίησε ωστόσο ότι το μέτρο δεν θα εξασθενίσει αυτόματα το Κρεμλίνο.

Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές αφότου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν το δικό τους εμπάργκο στο ρωσικό αργό επέτρεψε στη Μόσχα να αυξήσει τα έσοδά της πωλώντας μικρότερες ποσότητες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι ΗΠΑ επεξεργάζονται κατά συνέπεια πρόταση για να επιβληθεί όριο τιμών στο πετρέλαιο διεθνώς, σύμφωνα με τον κ. Χάμπεκ.

Πρόκειται «προφανώς για ασυνήθιστο μέτρο, αλλά ζούμε ασυνήθιστους καιρούς», εξήγησε ο υπουργός Οικονομίας της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας. Το μέτρο «λειτουργεί μόνο αν το ενστερνιστούν πολλές χώρες» και αυτό ακριβώς αποδεικνύεται το πρόβλημα, πρόσθεσε.

Άγνωστο τι θα γίνει με τις χώρες που αντιδρούν


Το ότι μέχρι στιγμής η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει επιβάλει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο είχε να κάνει με το ότι μέσα στους κόλπους της υπήρχαν έντονες αντιδράσεις. Το μεγαλύτερο (αλλά όχι το μόνο) εμπόδιο στην επίτευξη συμφωνίας είναι η Ουγγαρία και ακολουθούν η Σλοβακία και η Βουλγαρία που επίσης ζητούν εγγυήσεις για την ενεργειακή τους ασφάλεια. Η Ουγγαρία, μεταξύ άλλων, ζητά από την ΕΕ να χρηματοδοτήσει τις υποδομές που θα χρειαστεί η χώρα για να μπορέσει να απεξαρτηθεί από το ρωσικό πετρέλαιο ως το τέλος του 2024, αν και επιμένει ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο είχε πει πριν από μερικές ημέρες ότι ο μόνος τρόπος, συμπλήρωσε, για να επιτευχθεί συμφωνία στο ζήτημα θα ήταν αν το εμπάργκο εφαρμοστεί στο πετρέλαιο που μεταφέρεται διά θαλάσσης και εξαιρούνταν πλήρως όλες οι αποστολές ρωσικού πετρελαίου μέσω πετρελαιαγωγών. Ανάλογα αιτήματα προβάλουν και η Σλοβακία και η Βουλγαρία.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...