Ελιγμοί Μητσοτάκη με «μπλόφα» για εξάντληση της τετραετίας

Μπορεί η είδηση που θέλησε να βγάλει από τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης να ήταν η δέσμευσή του για εξάντληση της τετραετίας και το κάψιμο των σεναρίων για πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο, ωστόσο στην Κουμουνδούρου εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με τις πρωθυπουργικές δεσμεύσεις.

Αφενός, διότι ο κ. Μητσοτάκης στην πρωτολογία του απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στις εκλογές και αναγκάστηκε να τοποθετηθεί στη δευτερολογία του, κατόπιν σκληρού πρέσινγκ του Αλέξη Τσίπρα για «τέλος στα παιχνίδια και τα ήξεις αφίξεις» και ορισμό ημερομηνίας εκλογών τον Σεπτέμβριο.

Αφετέρου, διότι πλέον η αξιοπιστία Μητσοτάκη έχει εξανεμιστεί και κάθε μέρα συρρικνώνεται έτι περαιτέρω. Σύμφωνα με την ανάγνωση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ο κ. Μητσοτάκης περισσότερο θέλησε να «μαζέψει» την εκλογολογία των βουλευτών του και την «λευκή απεργία» των υπουργών του που ασχολούνται μόνο με το κυνήγι της επανεκλογής τους και λιγότερο να δεσμευθεί επί της ουσίας για οριστική παραπομπή των εκλογών στην εξάντληση της θητείας του.

Προς τούτο εξάλλου συνηγορούν και δύο αντικειμενικοί λόγοι:
Ο πρώτος είναι πως όσο καλά και να πάει σε έσοδα η τουριστική περίοδος, εκτιμάται πως είναι εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση η κατάρτιση προσχεδίου προϋπολογισμού στις αρχές Οκτώβρη χωρίς αυτός να περιλαμβάνει περιοριστικά μέτρα και περικοπές, δεδομένων των δεσμεύσεων Μητσοτάκη για πλήρη ισοσκελισμό το 2023.

Ο δεύτερος είναι πως η σοβούσα κρίση ακρίβειας, η έκρηξη στους λογαριασμούς ρεύματος και τα καύσιμα δεν φαίνεται να βαίνουν προς αποκλιμάκωση. Τουναντίον, μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι τα μηνύματα από το εξωτερικό, καθώς άπαντες προεξοφλούν πλέον ενεργειακό τσουνάμι που θα οδηγήσει σε δυστοπικά σενάρια. Το προεξόφλησε εξάλλου και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στην τριτολογία του, εκτιμώντας πως το φθινόπωρο η τιμή του αερίου θα εκτοξευθεί σε δυσθεώρατα ύψη. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο αναμένεται να έχει πολύ μεγαλύτερα απόνερα στις τσέπες των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, δεδομένου ότι ήδη η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο ενεργειακό πληθωρισμό και τις υψηλότερες τιμές καυσίμων στην ΕΕ, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου λόγω των πολιτικών επιλογών Μητσοτάκη.

Διόλου τυχαίο δεν είναι πως η χθεσινή είδηση για πλήρη κρατικοποίηση της γαλλικής ΔΕΗ (EDF) από τον νεοφιλελεύθερο Μακρόν έτυχε άμεσης εκμετάλλευσης από την αξιωματική αντιπολίτευση. «Η Γαλλία κρατικοποιεί την γαλλική ΔΕΗ, η Ελλάδα του Μητσοτάκη ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ εν μέσω ενεργειακής κρίσης και τώρα διαφημίζει power pass, επιστροφή δηλαδή μικρού μέρους των κλεμμένων στα νοικοκυριά και συνέχιση της επιδότησης της αισχροκέρδειας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο «ταμείο» που κάνει η Κουμουνδούρου πάντως από τη χθεσινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, καταγράφει:

  • Την παντελή απαξίωση από πλευράς Μητσοτάκη της πρώτης κάλπης της απλής αναλογικής. Πρόκειται για νέα μετατόπιση του Πρωθυπουργού, ξανά στην ανεδαφική και αλαζονική γραμμή της αυτοδυναμίας στη δεύτερη κάλπη. Ο κ. Μητσοτάκης βλέπει τις πρώτες εκλογές μόνο ως ευκαιρία «αδρανοποίησης» της απλής αναλογικής, απαξιώνοντας εκ των προτέρων την ψήφο των πολιτών και τη λαϊκή ετυμηγορία, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ξεκαθαρίζει πως πρωτιά του διασφαλίζει την άμεση συγκρότηση σταθερής προοδευτικής κυβέρνησης.
  • Την επιβεβαίωση πως ο βασικός παράγοντας πολιτικής αστάθειας είναι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, παρά την υποκριτική σπουδή του για την πολιτική σταθερότητα. Και αυτή η πεποίθηση δεν εδράζεται μόνο στις διαρροές για εκλογικά σενάρια, που αποδίδονται στο Μέγαρο Μαξίμου. Πώς είναι δυνατόν να μιλά στο όνομα της σταθερότητας αυτός που προεξοφλεί από τώρα δεύτερες και τρίτες κάλπες, παρατεταμένη δηλαδή πολιτική αστάθεια, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για άμεση εκλογή προοδευτικής κυβέρνησης από την πρώτη κάλπη;
  • Την ηχηρή επιβεβαίωση πως ο κ. Μητσοτάκης έχει χαοτική απόσταση από την πραγματική κοινωνία και τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών. Προς επίρρωση τούτου, από την Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για μία φανταστική εικόνα άλλης χώρας που φιλοτέχνησε στις παρεμβάσεις του, ενώ στην πρωτολογία του δεν είπε κυριολεκτικά ούτε μία λέξη από αυτές που απασχολούν τους πολίτες: Ακρίβεια, λογαριασμοί ρεύματος, καύσιμα, πληθωρισμός.
  • Την προσπάθεια νέας εξαπάτησης της εκλογικής δεξαμενής των συνταξιούχων, ενός ακροατηρίου παραδοσιακά πιο συντηρητικού και προνομιακού για τη ΝΔ. Η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να τον διεμβολίσει στο κοινό αυτό είναι φανερή – και αναμένεται να συνεχιστεί – με αφορμή την εξαπάτηση των συνταξιούχων με τα αναδρομικά, για τα οποία η κυβέρνηση καλούσε να μην κάνουν προσφυγές και εν τέλει θα τα πάρουν μόνο όσοι προσέφυγαν δικαστικά, δηλαδή μόλις 300.000 από τους 1,2 εκατ. Δικαιούχους. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να αντιστρέψει την «ντρίμπλα» Μητσοτάκη με την εισφορά αλληλεγγύης από το 2023, ζητώντας την άμεση καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους δικαιούχους ασχέτως προσφυγών.
  • Το αδιέξοδο Μητσοτάκη στο φιάσκο της δήθεν «σκευωρίας» Νοβάρτις, καθώς το δικαστικό βούλευμα που καταρρίπτει τους τριετείς ισχυρισμούς των εμπλεκομένων και του ίδιου του Πρωθυπουργού, δεν του αφήνει πολλά περιθώρια ελιγμών.
  • Το συστημένο προς όσες πολιτικές δυνάμεις αυτοπροσδιορίζονται «προοδευτικές», πολλώ δε μάλλον σε όσες ομνύουν σε «σοσιαλιστικές κυβερνήσεις» δηλαδή τον κ. Ανδρουλάκη, για ρητή αποκήρυξη κάθε ενδεχόμενου συνεργασίας με τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη. Ως εκ τούτου, η μπάλα παραμένει στο γήπεδο της Χαριλάου Τρικούπη, που εάν επιβεβαιωθεί το σενάριο παράτασης της εκλογικής αγωνίας ως την άνοιξη, μόνο απώλειες αναμένεται να καταγράφει, εάν ληφθεί υπόψη το διαρκές δημοσκοπικό ξεφούσκωμα των τελευταίων μηνών.
ΠΗΓΗieidiseis.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...