ΔΝΤ: Περάστε στους καταναλωτές όλες τις αυξήσεις στην ενέργεια

Να μετακυλήσουν την αύξηση των τιμών της ενέργειας στους καταναλωτές, προτρέπει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς με αυτό τον τρόπο «ενθαρρύνεται η εξοικονόμηση ενέργειας» και η στροφή προς την «πράσινη» ενέργεια.

Παράλληλα, η υποδιευθύντρια στο ευρωπαϊκό τμήμα του ΔΝΤ, Όγια Κελάσουν με ανάρτηση στο blog του ΔΝΤ, σε μια προσπάθεια να «χρυσώσει» το χάπι της κυνικής αυτής πρότασης αναφέρει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να προστατεύσουν στοχευμένα τα φτωχότερα νοικοκυριά, αφήνοντας πίσω τα «μέτρα ευρείας βάσης».

ADVERTISING

Σύμφωνα με την ίδια, καθώς «οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να αποτρέψουν την απώλεια πραγματικού εθνικού εισοδήματος» που προκύπτει τη ραγδαία αύξηση των τιμών της ενέργειας, «θα πρέπει να επιτρέψουν η πλήρης αύξηση του κόστους των καυσίμων να περάσει στους τελικούς καταναλωτές, ενθαρρύνοντας έτσι την εξοικονόμηση ενέργειας και τη διακοπή χρήσης των ορυκτών καυσίμων».

Η ίδια υποστηρίζει ότι η μη μετακύλιση του κόστους στους τελικούς καταναλωτές «απλώς καθυστερεί την αναγκαία προσαρμογή στο ενεργειακό σοκ, μειώνοντας τα κίνητρα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας». Παράλληλα προσθέτει ότι η μη μετακύλιση «διατηρεί την παγκόσμια ζήτηση ενέργειας και τις τιμές υψηλότερες από ότι θα ήταν διαφορετικά».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Όγια Κελάσουν το μέσο ευρωπαϊκό νοικοκυριό θα δει αύξηση περίπου 7% στο κόστος ζωής του φέτος, σε σχέση με τις εκτιμήσεις στις αρχές του 2021.

«Αυτό αντανακλά την άμεση επίδραση των υψηλότερων τιμών της ενέργειας καθώς και τη μετακύλισή τους σε άλλα αγαθά και υπηρεσίες. Οι μεγάλες διαφορές στον αντίκτυπο μεταξύ των χωρών αντανακλούν τις διαφορετικές ρυθμίσεις, τις πολιτικές αντιδράσεις, τις δομές της αγοράς και τις πρακτικές σύναψης συμβάσεων» προσθέτει η ίδια και προειδοποιεί ότι η εκτίναξη του κόστους ζωής θα μπορούσε να επιδεινωθεί σε περίπτωση διακοπής της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου.

Τέλος, η υποδιευθύντρια του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ σημειώνει ότι είναι δύσκολο να εφαρμοστεί ένα καλά στοχευμένο σύστημα στήριξης των επιχειρήσεων χωρίς να δημιουργηθούν στρεβλώσεις. «Με δεδομένο ότι οι τιμές αναμένεται να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για αρκετά χρόνια, η στήριξη των επιχειρήσεων είναι γενικά αδύναμη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως αναφέρουν οι Finacial Times, τα υφιστάμενα μέτρα περιλαμβάνουν ανώτατα όρια τιμών ενέργειας στη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, περικοπές φόρων ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία και την Ολλανδία, επιδοτήσεις ενέργειας στην Ιταλία και την Ελλάδα και ενεργειακά δικαιώματα στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ