Δεν άγγιξαν τη Ρωσία οι κυρώσεις

Η ρωσική παραγωγή πετρελαίου έχει μειωθεί κατά λιγότερο από 3% από την ημέρα εισβολής στην Ουκρανία, καθώς τα πακέτα των δυτικών ενεργειακών κυρώσεων έχουν μόνο «περιορισμένο» αποτέλεσμα, διαπίστωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ).

Στην τελευταία μηνιαία έκθεσή του για το πετρέλαιο, ο ΔΟΕ ανέφερε ότι η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας τον Ιούλιο ήταν 310.000 βαρέλια την ημέρα κάτω από τα προπολεμικά επίπεδα, ενώ οι συνολικές εξαγωγές πετρελαίου μειώθηκαν κατά περίπου 580.000 βαρέλια την ημέρα.

Οι εξαγωγές αργού και πετρελαϊκών προϊόντων της Μόσχας προς την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Κορέα μειώθηκαν κατά σχεδόν 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από την εισβολή της τον Φεβρουάριο, αλλά ο ΔΟΕ είπε ότι η αλλαγή του δρομολογίου των ροών προς την Ινδία, την Κίνα, την Τουρκία και άλλες σε συνδυασμό με την «εποχικά υψηλότερη ρωσική εγχώρια ζήτηση, έχει μετριάσει τις απώλειες».

Η έκθεση του ΔΟΕ εκτιμά ότι η Ρωσία κέρδισε 19 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου τον περασμένο μήνα και 21 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούνιο. «Οι προοπτικές για την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω, με πιο περιορισμένες μειώσεις στην ρωσική προσφορά από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως», αναφέρεται στην έκθεση, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian.

Τον Ιούνιο, η Κίνα ξεπέρασε την ΕΕ ως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού αργού.

Ωστόσο, ο ΔΟΕ είπε ότι το εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές αργού και προϊόντων από τη Ρωσία, το οποίο θα τεθεί σε πλήρη ισχύ τον Φεβρουάριο του 2023, θα είχε ως αποτέλεσμα «περαιτέρω μειώσεις», καθώς περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως προϊόντων και 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως αργού θα έπρεπε να βρουν νέο «προορισμό».

Η Ρωσία αναμένεται να μειώσει την παραγωγή μετά την έναρξη των κυρώσεων του μπλοκ, με αποτέλεσμα οι πετρελαϊκοί γίγαντες, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, να επωφεληθούν από την αύξηση της ευρωπαϊκής ζήτησης πετρελαίου, ανέφερε ο ΔΟΕ.

Εν τω μεταξύ, με τις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας να εκτινάσσονται στα ύψη, «παρακινώντας τη μετάβαση από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο σε ορισμένες χώρες», ο ΔΟΕ αύξησε τις εκτιμήσεις του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2022 κατά 380.000 βαρέλια την ημέρα, στα 2,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Ο καύσωνας που πλήττει τον πλανήτη έχει επίσης οδηγήσει σε αυξημένη κατανάλωση πετρελαίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ειδικά στην Ευρώπη και την Μέση Ανατολή αλλά και σε ολόκληρη την Ασία.

«Τα μέλη της ΕΕ έχουν δεσμευτεί να μειώσουν την ζήτηση φυσικού αερίου κατά 15% από τον Αύγουστο του 2022 έως τον Μάρτιο του 2023. Εκτιμούμε ότι αυτό θα αυξήσει την κατανάλωση πετρελαίου κατά περίπου 300.000 βαρέλια την ημέρα για τα επόμενα έξι τρίμηνα», προστίθεται στην έκθεση.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ