Γράφουν-σβήνουν την ομιλία Τσίπρα: Τι προσδοκά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΔΕΘ εν όψει εκλογών

Γράφουν- σβήνουν στην Κουμουνδούρου την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα προς τους παραγωγικούς φορείς στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ, το προσεχές Σάββατο. 

Οι γενικοί άξονες των εξαγγελιών του αλλά και το πολιτικό πλαίσιό τους, έχουν οριστικοποιηθεί μεν αλλά υπολείπονται “λεπτομέρειες” στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που θα ανακοινώσει ο πρόεδρός του, οι οποίες θα είναι καθοριστικές για το μείγμα των οικονομικών του προτάσεων. Remaining Time-0:00FullscreenMute

Αυτό που γνωρίζουμε έως τώρα, ανήμερα της ανόδου του κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη είναι η από καιρού ειλημμένη απόφαση για:

1. Άνοιγμα στη μεσαία Τάξη η οποία θα προσιδιάζει σε ένα Mea Culpa για την υπερβολική επιβάρυνσή της από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

2. Εναλλακτικό σχέδιο για την Ενέργεια, πιθανώς με αναγγελία αναστολής του Χρηματιστηρίου και οπωσδήποτε επιμονή σε φορολόγηση των “ουρανοκατέβατων κερδών”.

3. Μείωση σε έμμεσους φόρους ( ΕΦΚ καυσίμων) με κάποιες πληροφορίες να επιμένουν πως θα ανακοινωθούν και σημαντικές φοροελαφρύνσεις με απεύθυνση μεσαία στρώματα και ΜμΕ. 

4. Παρουσίαση εναλλακτικής αξιοποίησης των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, για το οποίο εγκαλούν την κυβέρνηση πως τις δόσεις του απολαμβάνει πολύ συγκεκριμένο και περιορισμένο target group. 

5. Το πολιτικό σήμα που θα εκπέμψει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η κατάθεση ενός κυβερνητικού σχεδίου που προβλέπει εντελώς διαφορετικό μοντέλο οικονομικής διαχείρισης από την κυβερνητική παράταξη. Πέραν τούτου, ελέω και της υπόθεσης των υποκλοπών, ο κ. Τσίπρας θα κάνει εκτενείς αναφορές σε “θωράκιση” των Θεσμών και της Δημοκρατίας. 

Στόχοι

Θεωρητικώς, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου πως έχει ληφθεί εδώ και εβδομάδες η απόφαση πως θα εμφανιστεί από το βήμα της ΔΕΘ ως “εν αναμονή πρωθυπουργός”, θα επενδύσει σε “θεσμική” εμφάνιση, ήτοι δεν θα αναλωθεί σε “καυγά” και αντικυβερνητικές ιαχές. 

Στόχος του είναι να πείσει πως αποτελεί πειστική εναλλακτική δύναμη διακυβέρνησης, σε πείσμα των σφυγμομετρήσεων αλλά και του κυβερνητικού αφηγήματος περί “αυτοδύναμης Ν.Δ ή απειλή συμφοράς”. 

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και το “ξόρκι” σε πολιτική αστάθεια , την οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, θα επιχειρήσει να “απονευρώσει” ως επιχείρημα του κυβερνητικού αφηγήματος. Ήδη το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ ως απάντηση είναι πως πολιτική αστάθεια προκαλεί ο Κ. Μητσοτάκης και η Κυβέρνησή του, ιδίως υπό το φως των αποκαλύψεων για τις υποκλοπές. 

Σε ό,τι αφορά την “πολιτική τερατογένεση” για την οποία μίλησε ο πρωθυπουργός την περασμένη Κυριακή κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, αναφερόμενος σε πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης χωρίς το πρώτο κόμμα ( Ν.Δ) με σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜΕΡΑ25, ΚΚΕ, εκκρεμεί “θεσμική” απάντηση από τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. 

Κυρίως, μένει να διευκρινιστεί επ αυτού, αν ισχύει αυτό που ο ίδιος προ μηνών είχε διαμηνύσει: Για σχηματισμό “προοδευτικής διακυβέρνησης” είναι προαπαιτούμενο να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα από την κάλπη και πως κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα και πρωθυπουργό τον αρχηγό που κέρδισε τις εκλογές, δε νοείται.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...