Γιατί ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να κάνει ανασχηματισμό – Ούτε οι υπουργοί του δεν τον πιστεύουν ότι θα εξαντλήσει την τετραετία

Διαβάστε τι γράφει ο Βασίλης Σκουρής στο ieidiseis.gr:

Ένας μεγάλος μας ποιητής έλεγε πως πρέπει να βλέπουμε πέρα από τα φαινόμενα και να ακούμε πέρα από τα λεγόμενα-και αυτό ισχύει και για την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής.

Η «κίτρινη κάρτα» που έδειξε ο πρωθυπουργός στους υπουργούς του, αποτελεί και ομολογία για σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στο εσωτερικό της, λόγω της φθοράς της στην κοινωνία.

Ας τολμήσουμε μια δεύτερη ανάγνωση:

Πρώτον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν προχωράει σε ανασχηματισμό γιατί πολύ απλά, αν και απόλυτα κυρίαρχος στο εσωτερικό του κόμματός του, …δεν μπορεί να το πράξει για σειρά λόγων-οι δυο προηγούμενοι ανασχηματισμοί που επιχείρησε, δείχνει πως «το παιδί δεν μπορεί», όπως θα έλεγε και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης!

Επιπλέον, δεν μπορεί να διώξει κορυφαίους υπουργούς, καθώς θα δημιουργήσει σοβαρά εσωτερικά και πολιτικά προβλήματα.

Τέλος, ενώ τώρα υπάρχει η προσδοκία σε πολλούς βουλευτές ότι θα υπουργοποιηθούν σε ένα μελλοντικό ανασχηματισμό, αν αυτός γίνει και δουν ότι έχουν κοπεί (και άρα μειώνονται οι πιθανότητες της επανεκλογής τους) είναι πιθανόν να εκδηλώσουν με κάποιο τρόπο δημοσίως τη δυσφορία τους.

υμπέρασμα: Μην αναμένετε ανασχηματισμό μέχρι τον Σεπτέμβριο-και γενικά κρατείστε μικρό καλάθι για αλλαγές στο υπουργικό σχήμα έως τις κάλπες.

Δεύτερον, η δήλωση του πρωθυπουργού ότι υπουργοί του ασχολούνται με την επανεκλογή τους και λιγότερο με τα καθήκοντά τους, αποτελεί ομολογία ότι μέλη της κυβέρνησης δεν κάνουν τη δουλειά τους και ότι (λιγότεροι ή περισσότεροι) τομείς δεν λειτουργούν! Οι πολίτες βεβαίως το γνωρίζουν, έως τώρα όμως το Μαξίμου δεν παραδέχονταν ούτε καν αυτό που ομολόγησε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός, καθώς υποστήριζε ότι η κυβερνητική μηχανή, με μηχανοδηγό το επιτελικό κράτος, τα κάνει όλα τέλεια!

Τρίτον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ομολογεί ότι υπάρχουν υπουργοί που δεν τον πιστεύουν ότι θα εξαντλήσει την τετραετία και κάνουν προεκλογική εκστρατεία για την επανεκλογή τους, αδιαφορώντας για τα κυβερνητικά τους καθήκοντα! Αλήθεια, έχει μια εξήγηση ο πρωθυπουργός γιατί δεν τον πιστεύουν οι υπουργοί του; Μόνο γιατί δεν μπορούν να κατανοήσουν πόσο ειλικρινής είναι και πόσο θεσμικός; Και υπάρχουν και άλλα πράγματα από αυτά που λέει που δεν τα πιστεύουν οι υπουργοί του;

Τέταρτον, πόσο υπερήφανοι αισθάνονται οι υπουργοί που αντιμετωπίζονται δημοσίως με τόσο σκαιό τρόπο και απαξίωση για να ενισχύσει το -τραυματισμένο του- προφίλ ο πρωθυπουργός; Κάποτε ο Κώστας Σημίτης είχε πει στον Ανδρέα Παπανδρέου ότι οι υπουργοί δεν είναι υπάλληλοι. Μπορούν να το επαναλάβουν οι σημερινοί υπουργοί; Και «υπάλληλοι» όχι απλώς του πρωθυπουργού, αλλά και –εξωκοινοβουλευτικών- στελεχών του επιτελικού κράτους!

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ