Βαρύτατες κατηγορίες από τον Νίκο Κοτζιά στην κυβέρνηση Μητσοτάκη

Ο Καθηγητής διεθνών σχέσεων και εξωτερικής πολιτικής Νίκος Κοτζιάς, μέλος το “Πράττω”, Συγγραφέας, πρώην βουλευτής επικρατείας συνεργαζόμενος με τον ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας (ΥΠΕΞ) μίλησε στο Kontra Channel και εξαπέλυσε βαρύτατες κατηγορίες κατά της κυβέρνησης για τα όσα κάνει με την απόσυρση βαρέων όπλων από τα νησιά.

Ο κ.Κοτζιάς είπε ότι επί της ουσίας γίνεται αποστρατιωτικοποίηση και κατηγόρησε τον κ.Μητσοτάκη ότι και στην εξωτερική πολιτική «κάνει ντιλς».

Επιπλέον όπως είπε: «Εμείς υποβάλαμε 28 βέτο ο Μητσοτάκης κανένα – Έχει ευθύνες για το Τουρκολιβυκό μνημόνιο».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι «μία σαφής εισβολή» και είναι ένας μονόπλευρος πόλεμος, είπε καλεσμένος στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου» στο Kontra Channel.

«Είναι ένας πόλεμος που η μία πλευρά δεν τιμωρείται και δεν έχει καμία συνέπεια γι’ αυτά που κάνει», συνέχισε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.

«Βιάζονται γυναίκες -και απορώ με το φεμινιστικό κίνημα που δεν λέει τίποτα- αυτές δεν βιάζονται στις δύο πλευρές του πολέμου, μόνο στην Ουκρανία, σκοτώνονται παιδιά ή λεηλατούνται οικογένειες, αυτό γίνεται μόνο για τις ουκρανικές οικογένειες, καταστρέφονται ολόκληρες πόλεις, ισοπεδώνονται, καταστρέφεται όλο το δίκτυο ενέργειας και ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας, αυτά γιατί τα κάνει η Ρωσία;

»Γιατί έχει τα πυρηνικά όπλα και δεν αφήνει κανένα περιθώριο -και καλά κάνει για τα συμφέροντά της- να υπάρξουν ανταποδοτικά χτυπήματα.

»Ούτε μία σφαίρα δεν έχει πέσει ουσιαστικά, πέρα από τη δολοφονία της κόρης ενός συμμάχου του Πούτιν, δεν υπήρξε κανένα άλλο επεισόδιο.

»Δηλαδή εμείς, εάν κάποιος μας επιτεθεί με αυτόν τον τρόπο θα απαντήσουμε και οφείλουμε να απαντήσουμε» στο έδαφός του, σημείωσε ήρεμα αλλά εμφατικά ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.

«Επειδή έχει πυρηνικά όπλα η Ρωσία», συνέχισε, «δεν μπορεί η άλλη πλευρά να απαντήσει».

Άρα, συμπέρανε ο Νίκος Κοτζιάς, είναι ένας πόλεμος που διεξάγεται στη μία μόνο χώρα από τις δύο και οι αρνητικές συνέπειες αφορούν μόνο τη μία χώρα.

Κι αυτό, τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς, ανεξάρτητα από τις απόψεις που έχει ο καθένας «είναι ένας άδικος πόλεμος για μένα.

»Κι ο οποίος έχει όλα τα χαρακτηριστικά της υλοποίησης μιας στρατηγικής που την έχει κι ο Ερντογάν. Έχουμε και το Κυπριακό σε αντιστοιχία.

»Νομίζω ότι ένας Έλληνας πολιτικός, διανοητής ή επιστήμονας, θα πρέπει στο μυαλό του ως πρώτο κριτήριο να έχει αν οι αρχές της δικιάς μας εξωτερικής πολιτικής και τα συμφέροντά μας εξυπηρετούνται ή όχι.

»Οι αρχές οι δικές μας όπως είναι η πίστη στο διεθνές δίκαιο, το απαραβίαστο των συνόρων, η αρχή της εδαφικής κυριαρχίας μιας χώρας, όλα αυτά παραβιάζονται από τη Ρωσία, όπως τα παραβιάζει η Τουρκία στη Συρία, στο Ιράκ, στην Κύπρο».

Τα δύο λάθη του Πούτιν στην Ουκρανία
Στο ερώτημα γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι στηρίζουν την Ουκρανία, ο Νίκος Κοτζιάς είπε, καλεσμένος στο Kontra Channel, ότι οι δυτικοί πιστεύουν ότι «εκεί μπορεί να σπάσει τα μούτρα του ο Πούτιν, ο οποίος έχει κάνει δύο λάθη κατά τη γνώμη μου».

Τα δύο λάθη του Ρώσου προέδρου σύμφωνα με τον Νίκο Κοτζιά είναι ότι, «δεν έχει αντιληφθεί τη διαμόρφωση ενός έθνους στην Ουκρανία σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι πίστευε και άρα δεν περίμενε αντίσταση» και «πίστευαν ότι θα έκαναν έναν περίπατο όπως έκαναν στην Κριμαία».

«Ο Πούτιν δεν είδε τις μεγάλες αλλαγές και γι’ αυτό ο φόβος είναι ότι μπροστά στην πιθανότητα να μην κάνει τον περίπατο που σχεδίαζε και δεν τον έκανε, να χρησιμοποιήσει μέσα και εργαλεία που καλό είναι να μη χρησιμοποιηθούνε».

Στο ερώτημα εάν εννοεί πυρηνικά, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών απάντησε «διάφορα εργαλεία υπάρχουν», όπως «χημικά, βιολογικά…».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ