Βαριές «καμπάνες» για όσους δεν συμμορφωθούν: Τι ποινές θα έχουν όσοι δεν «σβήνουν τα φώτα» 5 ώρες τη μέρα

Ο πιο δύσκολος ενεργειακά χειμώνας είναι προ των πυλών και η εξοικονόμηση ενέργειας από τους Ευρωπαίους πολίτες θεωρείται κομβικής σημασίας για να μην υπάρξει μπλακ άουτ στο ρεύμα.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ καλούνται να μειώσουν υποχρεωτικά την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 5% από τον Νοέμβριο μέχρι τον Μάρτιο. Μέχρι στιγμής, η ελληνική κυβέρνηση θα επιχειρήσει να πετύχει τον στόχο μέσω της ενεργοβόρου βιομηχανίας. Τα νοικοκυριά καλούνται εθελοντικά να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος ενώ άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι το 65% της συνολικής κατανάλωσης στην Ελλάδα έρχεται από τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις. Οσο για τις ώρες που πρέπει να γίνεται η εξοικονόμηση ενέργειας είναι από τις 09:00 έως και τις 10:00 και από τις 18:00 έως και τις 22:00.

Υποχρεωτική μείωση κατανάλωσης ρεύματος

Από την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας δεν εξαιρούνται και οι φορείς του δημόσιου τομέα, για τους οποίος μάλιστα είναι υποχρεωτικό. Στόχος είναι η μείωση της κατανάλωσης ρεύματος αρχικά κατά 10% με τελικό στόχο το 30%. Στα κτήρια και τις εγκαταστάσεις του δημοσίου πρέπει να υπάρχει ενεργειακός υπεύθυνος και να συντηρηθούν τα κλιματιστικά, το κλείσιμο του φωτισμού και των υπολογιστών μετά την αποχώρηση των υπαλλήλων.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Τα μέτρα όμως θα έχουν και κυρώσεις για όσους δεν τα τηρούν! Στο δημόσιο οι φορείς που δεν συμμορφώνονται θα εξετάζεται αν θα ενταχθούν στον προγραμματισμό προσλήψεων ή όχι ενώ δεν εντάσσονται στον κύκλο κινητικότητας. Επίσης τα αιτήματα των φορέων που δεν θα προσέχουν την ενεργειακή κατανάλωση και θα αφορούν δαπάνες δεν εξετάζονται. Ουσιαστικά το κράτος δεν θα δώσει έκτακτη βοήθεια στο τέλος του έτους, εάν δεν επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση κατά 10% σε σχέση με τον οδοφωτισμό, που αποτελεί δεσμευτικό στόχο.

Σχετικά με τα κίνητρα στους φόρους, ο υπουργός είπε πως στο φετινό σύστημα bonus, που λαμβάνουν υπάλληλοι και διοικήσεις υπηρεσιών, θα περιλαμβάνεται πλέον ο στόχος της 10% μείωσης της ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, όσοι καταφέρουν να εξοικονομήσουν 15% θα λαμβάνουν ενίσχυση με 5% ποσό στον προϋπολογισμό ή τακτικής δαπάνης.

ΠΗΓΗinstanews.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Newsroom

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...

Η στιγμή που η Ράνια Τζίμα «κατάπιε τη γλώσσα της» με τον Στέφανο Κασσελάκη (vid)

Δείτε τι συνέβη στον τηλεοπτικό αέρα του Mega Channel...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...