Αποκλιμακώνεται ο πληθωρισμός

Οι τιμές των καυσίμων από σήμερα παρουσιάζουν αισθητή πτώση στην αντλία.

Ειδικά στην Αττική αρκετά είναι τα πρατήρια εκείνα που πωλούν την αμόλυβδη βενζίνη κάτω από τα 2 ευρώ το λίτρο και υπάρχει η πεποίθηση ότι μέσα στην εβδομάδα η πτώση θα ενταθεί.

Αυτή είναι η καλή πλευρά του νομίσματος, αφού φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα συνεχίζουν τις υψηλές πτήσεις τους.

Αποκλιμακώνεται ο πληθωρισμός

Ανακοινώνεται σήμερα το μεσημέρι από την ΕΛΣΤΑΤ ο πληθωρισμός για τον Ιούλιο, με όλες τις ενδείξεις να συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι μετά από 16 μήνες συνεχούς ανόδου, ίσως μειωθεί οριακά.

Βασική αιτία για την αποκλιμάκωση είναι ότι η βάση υπολογισμού είναι υψηλότερη τον Ιούλιο του 2021 σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

Με βάση μάλιστα τους υπολογισμούς των οικονομολόγων η τάση αυτή ενδεχομένως να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες και αυτό διότι από τα μέσα του περασμένου καλοκαιριού και μετά ο πληθωρισμός ξεκίνησε την ανοδική πορεία.

Να σημειωθεί ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Ιούνιο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, έχει διαμορφωθεί στο 12,1%, έναντι 11,3% τον Μάιο και 10,2% τον Απρίλιο.

Το ποσοστό αυτό αποτελεί αρνητικό ρεκόρ των τελευταίων 28 ετών, αφού ανάλογο ύψος συναντά κανείς στις αρχές του 1994 και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις εντοπίζονταν στο φυσικό αέριο με 117,7%, στο ηλεκτρικό ρεύμα με 70,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, στα καύσιμα με 45,6%, στα λαχανικά με 11,3% και έλαια – λίπη με 24,9%, γαλακτοκομικά – αυγά 15,5%. Σημαντική αύξηση παρουσίαζαν οι τιμές στις μεταφορές με αεροπλάνο και πλοίο που είναι πάνω 48,5% και 20,4% αντίστοιχα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο Ιούλιο ο πληθωρισμός σύμφωνα με την ΕΣΛΤΑΤ ήταν στο 1,4%. Επίσης δύο ακόμη παράγοντες που ενδεχομένως να παίξουν ρόλο στην εκτιμώμενη υποχώρηση του πληθωρισμού, είναι η μείωση των τιμών στα καύσιμα μετά το υψηλό που σημείωσαν τον Ιούνιο, καθώς επίσης και λόγω της μείωσης της τιμής του ρεύματος, εξαιτίας των επιδοτήσεων από την κυβέρνηση.

Για το τελευταίο πάντως, εκτιμάται ότι σοβαρή επίπτωση θα έχει στον πληθωρισμό του Αυγούστου, αφού από αυτόν τον μήνα θα εφαρμοστεί οριζόντια το μέτρο. Αναλυτές εκτιμούν ότι μόνο και μόνο από αυτή την παρέμβαση η θετική επίπτωση (μείωση) στον πληθωρισμό μπορεί να φτάσει και τις δύο μονάδες.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Newsroom

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...

Η στιγμή που η Ράνια Τζίμα «κατάπιε τη γλώσσα της» με τον Στέφανο Κασσελάκη (vid)

Δείτε τι συνέβη στον τηλεοπτικό αέρα του Mega Channel...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...