Αποκάλυψη «βόμβα» του Τζέφρι Πάιατ: Έτσι η Ελλάδα και η Τουρκία απέφυγαν τον πόλεμο το καλοκαίρι του 2020

Ο απερχόμενος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, αποκάλυψε σήμερα πως «η Ελλάδα και η Τουρκία έφτασαν στα πρόθυρα σύρραξης το καλοκαίρι του 2020», τονίζοντας ότι το σκηνικό ήταν ακόμα πιο δραματικό σε σχέση με ό,τι προβλήθηκε τότε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα ανέφερε πως: «Ακούσατε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ότι θεωρούσαμε πως επρόκειτο για μια πολύ σοβαρή κρίση και ενεργοποιηθήκαμε έντονα για να βοηθήσουμε να μην ξεφύγουν τα πράγματα εκτός ελέγχου. Οι συνθήκες σήμερα είναι πολύ βελτιωμένες, παρά τις συνεχιζόμενες απαράδεκτες δραστηριότητες, τις υπερπτήσεις, τις ρητορικές υπερβολές, τις ανόητες δηλώσεις περί αμφισβήτησης της κυριαρχίας των νησιών, η οποία από αμερικανικής πλευράς είναι αδιαμφισβήτητη».

Επιπρόσθετα, ο Τζέφρι Πάιατ, σε σχετική συνέντευξη στην «Καθημερινή», σημείωσε: «Το στρατηγικό τοπίο γύρω από το Αιγαίο, τη Μαύρη Θάλασσα, τη Μικρά Ασία έχει αλλάξει δραματικά από τις 24 Φεβρουαρίου και νομίζω ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία καθιστούν πιο σημαντική για τις ΗΠΑ την πρόθεσή τους να κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλίσουν ότι η Τουρκία θα συμπεριφέρεται ως καλός σύμμαχος του ΝΑΤΟ απέναντι σε όλους τους γείτονές της. Δεν είναι η στιγμή για περισπασμούς, είτε δημιουργούνται από την πολιτική, είτε από τη ρητορική, είτε από στρατιωτικούς ελιγμούς».

«Υπάρχει το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ για τη σχέση ασφαλείας με την Ελλάδα»

Πάντως, ως προς τις εγγυήσεις ασφαλείας, ο απερχόμενος Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα αναφέρθηκε στο Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας: «Υπάρχει το Άρθρο 5. Ακούσατε από τον Πρόεδρο Μπάιντεν μια απολύτως ξεκάθαρη δέσμευση σε αυτό και την προθυμία να διατεθούν αμερικανικές δυνάμεις, εξοπλισμός και κονδύλια για να ενισχύσουν και να υπερασπιστούν αυτή την εγγύηση. […] Το Άρθρο 5 είναι το βασικό θεμέλιο όλων όσων κάνουμε σε ό,τι αφορά στη σχέση ασφαλείας μας με την Ελλάδα και το ΝΑΤΟ».

Τι θα συζητήσουν Μπάιντεν – Μητσοτάκης

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, θα ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον στα μέσα Μαΐου και πρόκειται να συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, επομένως ο Τζέφρι Πάιατ ανέφερε πως το σύνολο της αμερικανικής κυβέρνησης εκτιμά βαθιά την σχέση της με την Ελλάδα.

Ακόμα, ως προς το τι θα συζητήσουν οι δύο άνδρες, ο απερχόμενος πρέσβης στην Ελλάδα είπε ότι θα αναφερθούν στις συνεχιζόμενες προσπάθειες με τους συμμάχους και τους εταίρους για την υποστήριξη του ουκρανικού λάου και στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην Ρωσία για την απρόκλητη εισβολή της, στην ενεργειακή ασφάλεια, καθώς και στη συνεργασία με την Ελλάδα σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....