«Ανοιγοκλείνουν» τα εκλογικά σενάρια: Τα μηνύματα Μητσοτάκη και τα διλήμματα της κάλπης

Σε μια μακρόσυρτη προεκλογική περίοδο βρίσκεται η χώρα με τη σεναριολογία για το πότε θα στηθούν οι επόμενες κάλπες να μην λέει να κοπάσει. Η αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πως το κλίμα μυρίζει ήδη εκλογές … άναψε φωτιές, ενώ δεν αποτελεί μυστικό πως έχουν υπάρξει γαλάζιες εισηγήσεις για επίσπευση της επόμενης αναμέτρησης. Ωστόσο, από την κυβερνητική πλευρά επιχειρείται να περιοριστεί η σχετική συζήτηση και δεν είναι τυχαίο πως χθες υπήρξαν αναφορές κορυφαίων υπουργών – όπως του Γιώργου Γεραπετρίτη – για κάλπες στο τέλος ή κοντά στο τέλος της τετραετίας.

Σύμφωνα με το ethnos.gr, στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις για την ακριβή ημερομηνία των εκλογών, ωστόσο σε αυτή την συγκυρία επιχειρείται να μπει ένα φρένο στη σεναριολογία. Ουσιαστικά η συζήτηση για τις επόμενες κάλπες … ανοιγοκλείνει, γεγονός που πυροδοτεί σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση που καλεί την κυβέρνηση να ανοίξει τα χαρτιά της.

Στη Νέα Δημοκρατία κρατούν «ζεστή» τη σχετική συζήτηση, καθώς στόχος είναι η συσπείρωση της γαλάζιας βάσης και η αποφυγή διαρροών στις κάλπες της απλής αναλογικής. Δεν είναι τυχαίο πως τονίζεται η ανάγκη να υπάρξουν «καθαρές λύσεις» και το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως η χώρα δεν έχει ανάγκη από «χαλαρές ψήφους ή θολά μηνύματα».

Σε όλες τις παρεμβάσεις του το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός αναφέρεται στο διακύβευμα της κάλπης, θέτοντας μια σειρά διλημμάτων για την επόμενη ημέρα. «Υπάρχει ένα ζήτημα αυτή τη στιγμή: ποιοι μπορούν να διαχειριστούν το μέλλον της χώρας σε συνθήκες μεγάλων κρίσεων. Και επειδή έχουμε πια τέσσερα χρόνια Νέας Δημοκρατίας και συγκρίνονται με τα τέσσερα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ -γιατί αυτός είναι ο βασικός μας διεκδικητής- και υπάρχουν και δύο πρόσωπα, ένας τέως πρωθυπουργός κι ένας νυν πρωθυπουργός, η σύγκριση είναι πολύ ξεκάθαρη» σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης

Σύμφωνα με το ethnos.gr, στο κυβερνών κόμμα γνωρίζουν πως μια συνεχιζόμενη εκλογολογία ενέχει πολλαπλούς κινδύνους για την οικονομία και όχι μόνο. Δεν είναι τυχαίο πως ο πρωθυπουργός – μιλώντας σε επενδυτές στο Λονδίνο – σημείωσε πως οι δεύτερες κάλπες θα στηθούν πολύ γρήγορα, μετά τις πρώτες. Υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως θα μεσολαβήσει διάστημα -όχι μηνών- αλλά μερικών εβδομάδων ανάμεσα στις δυο αναμετρήσεις, θέλοντας να στείλει μήνυμα πως δεν θα υπάρξει μια μεγάλη περίοδος αβεβαιότητας (κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει τις αγορές).

Παράλληλα σε περίπτωση που συνεχιστεί η εκλογολογία πρέπει να ληφθεί υπόψη μία ακόμα παράμετρος : ελλοχεύει ο κίνδυνος υπουργοί να κατεβάσουν τα μολύβια και να αρχίσουν να κυνηγούν το σταυρό. Και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει σε μια εποχή πολλαπλών κρίσεων και μπροστά στον αβέβαιο ενεργειακά χειμώνα.

Τα σενάρια για …ανοιξιάτικες κάλπες

Η επικρατούσα άποψη στο κυβερνητικό στρατόπεδο προβλέπει εκλογές την Άνοιξη, δηλαδή λίγους μόλις μήνες πριν συμπληρωθούν τέσσερα χρόνια από την «γαλάζια» εκλογική νίκη. Ένα από τα βασικά σενάρια είναι οι πρώτες εκλογές να γίνουν το Μάρτιο ή στις αρχές Απριλίου (σημείωση : το Πάσχα είναι στις 16 Απριλίου), ώστε πριν από το καλοκαίρι να έχουν γίνει και οι δεύτερες εκλογές.

Σύμφωνα με το ethnos.gr, στο κυβερνητικό στρατόπεδο διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις, που δείχνουν πως παρά τα μέτωπα των τελευταίων μηνών διατηρείται το γαλάζιο προβάδισμα. Όσον αφορά στο βασικό πρόβλημα των νοικοκυριών αυτό δεν είναι άλλο από την ακρίβεια και στη Νέα Δημοκρατία αναγνωρίζουν πως η πορεία των τιμών έχει και πολιτικό αντίκτυπο.

Από την κυβέρνηση επισημαίνουν πως είναι εξωγενείς οι παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές στην ενέργεια και κατ/ επέκταση σε βασικά αγαθά. Ωστόσο, όσο περνά ο καιρός τόσο θα γίνεται πιο ορατό το πρόβλημα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπάρξει μια ψήφος με αντικυβερνητικά χαρακτηριστικά. Και αυτό είναι κάτι που λαμβάνουν υπόψη όσοι τάσσονται υπέρ μιας ταχύτερης προσφυγής στις κάλπες.

Προς το παρόν πάντως στο Μέγαρο Μαξίμου εστιάζουν σε ένα πακέτο μέτρων στήριξης που μπαίνει σε εφαρμογή το επόμενο διάστημα (π.χ. αύξηση συντάξεων, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, φθηνή στέγη για νέους) και ετοιμάζονται για την συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή. Από εκεί και πέρα κρατάνε και μέτρα κάβα , που θα μπουν σε εφαρμογή σε περίπτωση που συνεχιστεί η ανοδική πορεία των τιμών.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...