Έρχονται νέα (κρυφά) μνημόνια – Τι προτείνει η Κομισιόν

Προσφέρει μεγαλύτερο χρόνο στα κράτη για να μειώσουν το χρέος, με αντάλλαγμα δεσμεύσεις για σειρά μέτρων

Τον νέο δρόμο για τη μείωση του δημόσιου χρέους στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ανακοίνωσε η Κομισιόν. Σύμφωνα με την εισήγηση που κατέθεσε η επιτροπή, το ανώτατο ποσοστό του ελλείμματος διατηρείται στο 3% του ΑΕΠ και του 60% του ΑΕΠ για το χρέος, αλλά με περισσότερη ευελιξία. Οσο μεγαλύτερες θα είναι οι δεσμεύσεις μιας χώρας σε μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, τόσο μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο προσαρμογής θα δίνεται για τη μείωση του χρέους της.

Συγκεκριμένα, η επιτροπή προτείνει πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής η οποία θα καλύπτει περίοδο τεσσάρων ετών. Αυτή η πορεία προσαρμογής θα πρέπει να διασφαλίζει ότι το χρέος των κρατών-μελών με σημαντικές ή μεσαίες προκλήσεις χρέους θα τεθεί σε εύλογη καθοδική πορεία και ότι το έλλειμμα θα παραμείνει αξιόπιστα κάτω από την τιμή αναφοράς του 3% του ΑΕΠ που ορίζεται στη συνθήκη.

Στη συνέχεια, τα κράτη-μέλη θα υποβάλουν σχέδια που θα καθορίζουν τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική πορεία τους και τις δεσμεύσεις προτεραιότητας για τις μεταρρυθμίσεις και τις δημόσιες επενδύσεις. Τα κράτη-μέλη θα μπορούσαν να ζητήσουν μεγαλύτερη περίοδο προσαρμογής, επεκτείνοντας την πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής έως και τα τρία χρόνια, δηλαδή συνολικά επτά χρόνια. Σε αντάλλαγμα, όμως, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να δεσμευτούν σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που υποστηρίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους και ανταποκρίνονται σε κοινές προτεραιότητες και στόχους της Ε.Ε.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την πρότασή της για τη μεταρρύθμιση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πρόταση η οποία αναγνωρίζει την ανάγκη σημαντικών αλλαγών στο ισχύον πλαίσιο και συμβάλλει ώστε οι σχετικές συζητήσεις να πραγματοποιηθούν σε εποικοδομητική βάση» σημείωσε σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με το αναθεωρημένο πλαίσιο, θα εξακολουθήσουν να ισχύουν ρήτρες διαφυγής για την αντιμετώπιση εξαιρετικών καταστάσεων στις οποίες τα κράτη δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στους όρους του συμφώνου, όπως ήταν, για παράδειγμα, η πανδημία. Ως προς τα μέτρα επιβολής, τα κράτη-μέλη θα είναι αντιμέτωπα με οικονομικές κυρώσεις και επιπτώσεις φήμης σε περίπτωση που παρεκκλίνουν από την πορεία που έχουν χαράξει από κοινού με την επιτροπή.

Η χρηματοδότηση της Ε.Ε. μπορούσε να αναστέλλεται σε περίπτωση που διαπιστωνόταν πως τα κράτη-μέλη δεν λάμβαναν αποτελεσματικά μέτρα για τη μείωση του υπερβολικού ελλείμματός τους. Η αποτυχία υλοποίησης των μεταρρυθμιστικών και επενδυτικών δεσμεύσεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο περιοριστική πορεία προσαρμογής και για τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων. Οι προτάσεις της επιτροπής θα συζητηθούν στο Συμβούλιο της Ε.Ε., με στόχο η επιτροπή να καταθέσει νομοθετική πρόταση κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023.

ΠΗΓΗnewsbreak.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ