Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2023

Τεράστια δικαστική νίκη Δημήτρη Μπεκιάρη και Periodista.gr – Η Δικαιοσύνη απέρριψε την αγωγή του γενικού γραμματέα της Βουλής Γιώργου Μυλωνάκη και του διευθυντή του...

Periodista Με ένα σκεπτικό - καταπέλτη και μία απόφαση - μνημείο (Με τον αριθμό 9402/2022, του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών) για την προστασία της Ελευθερίας του...
More

  Latest Posts

  Τουρκία: «Το Αμπντουλχαμίντ Χαν πάει αύριο να τρυπήσει τη Γαλάζια Πατρίδα» – Προκλήσεις Τσαβούσογλου

  Έτοιμο να τρυπήσει τη «Γαλάζια Πατρίδα» είναι το «Αμπντουλχαμίντ Χαν», το 4ο γεωτρύπανο της Τουρκίας, ώστε να αναζητήσει υδρογονάνθρακες, σύμφωνα με όσα γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ, με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κηρύσσει αύριο την έναρξη των εργασιών.

  Το 4ο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας θα ενισχύσει τις δραστηριότητες εξερεύνησης υδρογονανθράκων στη λεγόμενη «Γαλάζια Πατρίδα». Οι τελικές προετοιμασίες ολοκληρώθηκαν στο λιμάνι Taşucu της Μερσίνης.

  Σύμφωνα με το δίκτυο TRT Haber, το γεωτρύπανο θα αποσταλεί στον σταθμό υπηρεσίας του μετά από την αυριανή τελετή (9/8) στην οποία θα παραστεί ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κηρύσσοντας τον απόπλου του. Με πλήρωμα 200 ατόμων, το πλοίο μπορεί να κάνει γεωτρήσεις σε βάθος μέχρι 12.200 μέτρων, ενώ διαθέτει και ελικοδρόμιο.

  «Το πλοίο που θα αποστείλει ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 9 Αυγούστου βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των ελληνικών ΜΜΕ. Ο Τύπος της γείτονος ανέφερε 3 σενάρια για το πλοίο, τα οποία παρακολουθούνται στενά εδώ και καιρό στη χώρα» αναφέρει η Hurriyet.

  Ποιος πιστεύετε ότι ήταν ο ρόλος του πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη στις υποκλοπές των κινητών τηλεφώνων πολιτικών και δημοσιογράφων;

  Το CNN Greece ήταν ένα από τα μέσα ενημέρωσης που έδωσαν ευρεία κάλυψη στα σενάρια. Έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη λειτουργίας του πλοίου, ανέφερε τονίζοντας οτι «Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε επιφυλακή για τις ενέργειές του».

  «Τα βλέμματα του κόσμου είναι στραμμένα στην Τουρκία: Ο γίγαντας των 238 μέτρων βρίσκεται στην πρώτη του αποστολή!» θριαμβολογεί η ιστοσελίδα star.com.tr.

  Στις ειδήσεις υπογραμμίστηκε ότι το πλοίο αναμένεται να ξεκινήσει τις έρευνές του στην Ανατολική Μεσόγειο. «Το Αμπντουλχαμίντ Χαν» το οποίο θα είναι το «ισχυρότερο» του στόλου στη Γαλάζια Πατρίδα με τον τεχνικό εξοπλισμό και τα φυσικά του χαρακτηριστικά, είναι το τέταρτο πλοίο γεωτρήσεων της Τουρκίας μετά τα Fatih, Kanuni και Yavuz και το πέμπτο μεγαλύτερο πλοίο στον κόσμο»

  Με τεχνολογία έβδομης γενιάς, έχει μήκος 238 μέτρα και πλάτος 42 μέτρα. Το πλοίο, το οποίο διαθέτει ενεργό σύστημα εντοπισμού θέσης θα αποσταλεί από το λιμάνι Taşucu στον πρώτο του σταθμό υπηρεσίας του που ακόμη δεν έχει γίνει γνωστός. Μετά την αναχώρηση από το λιμάνι Okpo της Νότιας Κορέας έφτασε στο λιμάνι Taşucu της Μερσίνης στις 19 Μαΐου όπου παρέμεινε για 2,5 μήνες.

  Την ίδια ώρα ενδιαφέρον προκαλεί η αφωνία της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία βεβαίως βρίσκεται στα σχοινιά, λόγω του σκανδάλου των παρακολουθήσεων.

  Ο Μ.Τσαβούσογλου ζητά ξανά αποστρατικοποίηση νησιών

  Μιλώντας στην 13η σύνοδο των πρεσβευτών ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Ελλάδα ότι δεν επιθυμεί να λύσει τα προβλήματα στο Αιγαίο: «Έχουμε πει και έχουμε εξηγήσει στους εταίρους μας, ειδικά στον ΟΗΕ, ότι τα νησιά στις ακτές μας διέπονται από καθεστώς αποστρατικοποίησης, όμως είναι εξοπλισμένα. Θα συνεχίσουμε να θέτουμε το θέμα που είναι αποφασιστικής σημασίας για την ασφάλεια της χώρας μας».

  Ο Τσαβούσογλου έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να υποστηρίξει ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει την πολιτική της στην ανατολική Μεσόγειο χωρίς συμβιβασμούς, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές της ισότητας».

  «Η Τουρκία είναι Ευρώπη και η Ευρώπη χρειαζεται την Τουρκία» σημείωσε και πρόσθεσε οτι η θέση της Άγκυρας στο κυπριακό είναι πάγια. «Αν δημιουργηθεί μηχανισμός θα λυθεί κατά το ήμισυ το θέμα των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Ούτε εμείς ούτε οι ‘Τουρκοκύπριοι’ έχουμε χρόνο για χάσιμο. Η ‘ ΤΔΒΚ’ έχει κάνει προτάσεις απο το 2010»

  Και συνέχισε «Δείξαμε ότι δεν μπορούν να γίνουν επιχειρήσεις στην περιοχή χωρίς εμάς. Έχουμε θέσει φραγμό στον αποκλεισμό της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ από τις ενεργειακές εξισώσεις. Σπάσαμε τους αγώνες εναντίον μας με τις δραστηριότητες έρευνας και γεωτρήσεων και με τη συμφωνία του 2019 για τη Λιβύη.Έχουμε καθορίσει τα όρια της υφαλοκρηπίδας μας. Τώρα έχει ξεκινήσει η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων που θα συμπεριλάβει και εμάς. Αναλάβαμε δράση μαζί με την ‘ΤΔΒΚ’ για να ενσωματώσουμε αυτή τη δυναμική με τις προτάσεις που καταθέσαμε».

  - Advertisement -

  Latest Posts

  ΠΥΘΙΑ