Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2022

Τεράστια δικαστική νίκη Δημήτρη Μπεκιάρη και Periodista.gr – Η Δικαιοσύνη απέρριψε την αγωγή του γενικού γραμματέα της Βουλής Γιώργου Μυλωνάκη και του διευθυντή του...

Periodista Με ένα σκεπτικό - καταπέλτη και μία απόφαση - μνημείο (Με τον αριθμό 9402/2022, του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών) για την προστασία της Ελευθερίας του...
More

  Latest Posts

  «Πεινάνε» ένας στους τέσσερις εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα

  «Από τα στοιχεία του ΕΦΚΑ προκύπτει η βίαιη φτωχοποίηση των εργατοϋπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα».

  Περισσότεροι από έναν στους τέσσερις εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, είναι καταδικασμένοι σε μισθούς πείνας την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας πανηγυρίζει για την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης για τη μείωση της ανεργίας.

  Οι νέοι άνθρωποι της κοινωνίας μας, βρίσκονται αντιμέτωποι με μισθούς οι οποίοι δεν τους επιτρέπουν να ανοίξουν το δικό τους σπιτικό και κατ’ επέκταση να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, τον Οκτώβριο του 2021 οι 710.905 εργαζόμενοι με μερική απασχόληση λάμβαναν κατά μέσο όρο 397,84 ευρώ μεικτά, δηλαδή μόλις 329 ευρώ καθαρά, και μάλιστα αποτελούσαν το 28,55% του συνόλου.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο του 2019, δηλαδή λίγους μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ., ο μέσος μισθός μερικής απασχόλησης ήταν 402,80 ευρώ μεικτά.

  Την ίδια στιγμή 2.489.380 άτομα ήταν το σύνολο των ασφαλισμένων στον ιδιωτικό τομέα με μέσο μισθό τα 954,16 ευρώ μεικτά, δηλαδή 820 ευρώ καθαρά, ενώ 1.782.900 άτομα ήταν το σύνολο των ασφαλισμένων με πλήρη απασχόληση (71,6%) με μέσο μισθό 1.173,59 ευρώ μεικτά, δηλαδή 1.017 ευρώ καθαρά.

  Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ Αλέξης Μητρόπουλος, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ο μέσος μεικτός μισθός των γυναικών που εργάζονται με πλήρη απασχόληση, ύψους 1.083,22 ευρώ, είναι πολύ χαμηλότερος σε σχέση με τον αντίστοιχο των ανδρών, ύψους 1.244,98 ευρώ.

  Η διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα με πλήρη απασχόληση ανέρχεται στα 161,76 ευρώ, ενώ η συνολική διαφορά (πλήρους και μερικής απασχόλησης) στα 173,56 ευρώ.

  «Από τα στοιχεία του ΕΦΚΑ προκύπτει η βίαιη φτωχοποίηση των εργατοϋπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα. Εξάλλου, η στέρηση των τριετιών – επιδομάτων από το 2012 έως ότου η ανεργία πέσει κάτω από το 10%, αποτελεί σχέδιο βίαιης αναδιανομής τού πλούτου σε βάρος της εργατικής τάξης που δρομολόγησαν οι δανειστές με τις μνημονιακές κυβερνήσεις στην Ελλάδα.

  Η αποκάλυψη αυτή, σε συνδυασμό με τις χιλιάδες μετατροπές συμβάσεων εργασίας από αορίστου χρόνου σε εκ περιτροπής (με ή χωρίς τη συναίνεση του εργαζομένου), όπως αυτές καταγράφονται από το Πληροφοριακό Σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ”, δημιουργεί ανησυχία και ισχυρούς προβληματισμούς για τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους της πατρίδας.

  Μετά την πρωτοφανή κατάρρευση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, η κυβέρνηση πρέπει να ενισχύσει την πλήρη και ασφαλισμένη εργασία και να αφήνει μεγαλύτερο έδαφος σε αξιοπρεπείς και αξιοβίωτους μισθούς σε άνδρες και γυναίκες, αφού είναι αυτονόητο ότι όσοι μεν από τους 710.905 εργαζόμενους με μεικτό μηνιαίο μισθό 397,84 ευρώ έχουν δημιουργήσει οικογένεια, αυτές ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, όσοι δε δεν το έχουν τολμήσει ακόμη, δεν μπορούν καν να το ονειρευτούν» προσθέτει ο κ. Μητρόπουλος.

  - Advertisement -

  Latest Posts

  ΠΥΘΙΑ