Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2022

Τεράστια δικαστική νίκη Δημήτρη Μπεκιάρη και Periodista.gr – Η Δικαιοσύνη απέρριψε την αγωγή του γενικού γραμματέα της Βουλής Γιώργου Μυλωνάκη και του διευθυντή του...

Periodista Με ένα σκεπτικό - καταπέλτη και μία απόφαση - μνημείο (Με τον αριθμό 9402/2022, του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών) για την προστασία της Ελευθερίας του...
More

  Latest Posts

  Οι G7 σχεδιάζουν πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο – Τι θα κάνουν Ινδία και Τουρκία;

  Αντικείμενο συζήτησης από τους υπουργούς Οικονομικών των πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, της λεγόμενης Ομάδας των Επτά (G7), που συναντώνται στις ΗΠΑ, γίνεται η πρόταση της αμερικανικής κυβέρνησης για επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου.

  Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ «αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να πληγούν σκληρά τα έσοδα του Πούτιν αλλά και για να επέλθει πτώση στις παγκόσμιες τιμές ενέργειας».

  Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της Wall Street Journal που επικαλείται πηγές υπό το καθεστώς της ανωνυμίας το σχέδιο είναι έτοιμο και θα παρουσιαστεί κατά τη σημερινή συνάντηση, αλλά και πως τα μέλη της G7 έχουν ήδη συμφωνήσει. Κατά τις ίδιες πληροφορίες κατά βάση θα αφορά στην άρνηση από τις χώρες της G7 να προβαίνουν σε ναυτιλιακή ασφάλιση και χρηματοδότηση φορτίων πετρελαίου με τιμές πάνω από μη προσδιορισμένο επίπεδο.

  Σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου το οποίο επικαλείται μέλος της G7 η ανώτατη τιμή για το ρωσικό πετρέλαιο θα καθοριστεί σε ένα σημείο πάνω από το κόστος παραγωγής με στόχο να διασφαλίσει ότι η Μόσχα δεν θα μπει στον πειρασμό να διακόψει τις πωλήσεις.

  Οι αγορές ενέργειας προετοιμάζονται για τις ανακοινώσεις εντούτοις υπουργοί της G7 δεν κρύβουν την αμφιβολία τους για το κατά πόσο θα μπορούσε να λειτουργήσει.

  Παρά το ότι οι πετρελαϊκές εξαγωγές της Ρωσίας έχουν πέσει στα χαμηλότερα επίπεδά τους από τον περασμένο Αύγουστο, τα έσοδα από τις εξαγωγές της τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατά 700 εκατομμύρια δολάρια μηνιαίως εξαιτίας των υψηλών τιμών, 40% πάνω από τον μέσο όρο του περασμένου έτους, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας.

  Οι δυτικοί ηγέτες επιζητούν να υψώσουν ανάχωμα μέσω ενός πλαφόν ώστε να περιοριστεί το ποσό που μπορούν να πληρώσουν τα διυλιστήρια και οι έμποροι για το ρωσικό αργό – μια κίνηση την οποία όμως η Μόσχα λέει ότι μπορεί πρακτικά να ακυρώσει στέλνοντας πετρέλαιο σε κράτη που δεν θα τηρούν το πλαφόν στις τιμές.

  Το θέμα τέθηκε κατά τη συνάντηση που είχε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν με τον νέο υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας Ναντιμ Ζαχάουι.

  «Το πλαφόν είναι ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία που έχουμε για να καταπολεμήσουμε τον πληθωρισμό διασφαλίζοντας σταθερή ροή πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές σε χαμηλότερες τιμές», δήλωσε η Γέλεν, προσθέτοντας ότι αυτό θα περιορίσει και τις δυνατότητες της ρωσικής χρηματοδότησης του πολέμου στην Ουκρανία και εκφράζοντας την αισιοδοξία της για σύμπνοια στους κόλπους της G7. Υπενθυμίζεται ότι η G7 αποτελείται από τη Βρετανία, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

  Ο Ζαχάουι από την πλευρά του εξέφρασε ναι μεν βεβαιότητα ότι οι δυτικοί σύμμαχοι θα μπορούσαν να εφαρμόσουν την επιβολή πλαφόν ωστόσο όπως είπε η επιτυχία του σχεδίου θα απαιτούσε τη συμμετοχή «του ευρύτερου δυνατού συνασπισμού» χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, της Τουρκίας και της Νότιας Αφρικής.

  Πολλές χώρες έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, αλλά Κίνα και Ινδία, οι βασικοί καταναλωτές πετρελαίου έχουν αυξήσει σε επίπεδα ρεκόρ τις εισαγωγές ρωσικών βαρελιών σε τιμές με έκπτωση.

  Έμποροι και αναλυτές της αγοράς πετρελαίου έχουν εκφράσει αμφιβολίες κατά πόσο ένα τέτοιο σχέδιο θα λειτουργούσε καθώς η Ρωσία έχει βρει τρόπους να μεταφέρει το πετρέλαιο της στην Ασία χωρίς χρήση της θαλάσσια ασφάλισης των Δυτικών.

  Η Μόσχα πάντως ήδη χαρακτήρισε μια τέτοια ενδεχόμενη κίνηση ως παρέμβαση στους μηχανισμούς της ελεύθερης αγοράς και προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να προχωρήσει σε παύση πώλησης φυσικού αερίου και πετρελαίου σε όσες χώρες βάλουν πλαφόν. Θα μπορούσε επίσης να σταματήσει εντελώς τις εξαγωγές πετρελαίου, οδηγώντας σε περαιτέρω άνοδο των τιμών της ενέργειας.

  - Advertisement -

  Latest Posts

  ΠΥΘΙΑ