Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2022

Τεράστια δικαστική νίκη Δημήτρη Μπεκιάρη και Periodista.gr – Η Δικαιοσύνη απέρριψε την αγωγή του γενικού γραμματέα της Βουλής Γιώργου Μυλωνάκη και του διευθυντή του...

Periodista Με ένα σκεπτικό - καταπέλτη και μία απόφαση - μνημείο (Με τον αριθμό 9402/2022, του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών) για την προστασία της Ελευθερίας του...
More

  Latest Posts

  Ενεργειακή κρίση: Ευρωπαϊκά σχέδια επί χάρτου ενώ οι πολίτες δεινοπαθούν

  Την τακτική «βλέποντας και κάνοντας» που ακολουθούσε όλο το τελευταίο διάστημα η Ευρώπη σε σχέση με τα ενεργειακά, ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν οι ηγέτες της Γηραιάς Ηπείρου καθώς μέρα με την ημέρα αντιμετωπίζουν τις συνέπειες των κυρώσεων προς την Ρωσία.

  Όσοι στην Ευρώπη πίστεψαν ότι θα μπορούσαν να ασκήσουν μια σκληρή πολιτική απέναντι στον Πούτιν χωρίς να υπάρξουν συνέπειες, σήμερα βρίσκονται μπροστά σε μια δύσκολη πραγματικότητα καθώς το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα κλονίζεται ενώ οι προϋπολογισμοί των κρατών μελών τινάζονται στον αέρα.

  Όλοι έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στη σύνοδο κορυφής που θα γίνει στο τέλος του μήνα, αν και οι πληροφορίες λένε ότι τα μέτρα που θα ληφθούν έχουν να κάνουν περισσότερο με την αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη και τις κυβερνήσεις παρά με παρεμβάσεις που θα φανούν στο πορτοφόλι του Ευρωπαίου καταναλωτή.

  Ο όποιος σχεδιασμός συζητείται αυτή την στιγμή στην πρωτεύουσα της Ευρώπης, έχει να κάνει με την σταδιακή ενεργειακή απεξάρτηση από την Ρωσία και άρα μιλάμε για ένα μακροχρόνιο σχεδιασμό.

  Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκε χθες στις Βρυξέλλες το νέο πακέτο προτάσεων της Κομισιόν για την ενεργειακή ασφάλεια και τον έλεγχο των τιμών. Σύμφωνα με αυτό, η Ευρώπη θα βγάλει από τα ταμεία της 300 δισ. ευρώ τα οποία θα καλύψουν τρία πεδία: την εισαγωγή περισσότερου φυσικού αερίου από εναλλακτικές αγορές, την ταχύτερη ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την μεγαλύτερη προσπάθεια για εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια κτίρια, επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

  Τα χρήματα αυτά προέρχονται από δάνεια που δεν έχουν απορροφήσει κάποιες χώρες – μέλη. Τα κράτη -σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – θα μπορούν να αντλούν από το “ταμείο” αυτό φθηνά δάνεια, 10ετούς διάρκειας, με κάποια περίοδο χάριτος.

  Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι η Ελλάδα μπορεί να λάβει 5 δισ. ευρώ. Ουσιαστικά θα πρόκειται για δάνεια με μηδενικό επιτόκιο, ενώ οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι η χώρα θα μπορεί να διεκδικήσει επιδότηση ύψους 1 δισ. ευρώ, ποσό δηλαδή που δεν θα επιστραφεί.

  Μόνο που τα χρήματα αυτά δεν αφορούν τους πολίτες και την στήριξη των νοικοκυριών, καθώς θα χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας.

  Ακόμα, η επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την εργαλειοθήκη για τις τιμές της ενέργειας η οποία όπως είναι γνωστό, περιλαμβάνει μέτρα για την μείωση των λογαριασμών ενέργειας που πληρώνουν οι καταναλωτές.

  Όπως φαίνεται, η Ευρώπη ζει με το άγχος της πλήρους διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από την Ρωσία και γι’αυτό καλεί τα κράτη μέλη να επικαιροποιήσουν τα σχέδια έκτακτης ανάγκης τους. Παράλληλα, ενδέχεται να μπει πλαφόν σε επίπεδο ΕΕ ως απάντηση στην πλήρη διακοπή του ανεφοδιασμού.

  - Advertisement -

  Latest Posts

  ΠΥΘΙΑ