Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2023

Τεράστια δικαστική νίκη Δημήτρη Μπεκιάρη και Periodista.gr – Η Δικαιοσύνη απέρριψε την αγωγή του γενικού γραμματέα της Βουλής Γιώργου Μυλωνάκη και του διευθυντή του...

Periodista Με ένα σκεπτικό - καταπέλτη και μία απόφαση - μνημείο (Με τον αριθμό 9402/2022, του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών) για την προστασία της Ελευθερίας του...
More

  Latest Posts

  Ασυγκράτητος ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αναθεωρείται επί τα χείρω για 4η φορά

  Στην τέταρτη, επί τα χείρω, αναθεώρηση της εκτίμησης για την πορεία του πληθωρισμού το 2022 προχωρεί το οικονομικό επιτελείο, ανήμερα της φιέστας με το φθηνό «καλάθι του νοικοκυριού».
  Σύμφωνα με το bankingnews.gr, τα 51 προϊόντα από τα σούπερ μάρκετ με τις χαμηλότερες τιμές δεν μπορούν από μόνα τους να «φρενάρουν» την ακρίβεια που με «εφαλτήριο» την ενέργεια εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς στα είδη πρώτης ανάγκης χτυπώντας το πυρήνα των οικογενειακών προϋπολογισμών.

  Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα σημειώσει νέα επιτάχυνση «σφραγίζοντας» λίγο πριν το φίνις αύξηση κοντά στο10% «κάνοντας σκόνη» τις προβλέψεις του προσχεδίου για 9,1%, του Προγράμματος Σταθερότητας για 5,6% και του τρέχοντος προϋπολογισμού για 0,8%…(!).

  Για το 2023 το σενάριο βάσης του προσχεδίου προβλέπει σταδιακή αποκλιμάκωση των πιέσεων στην περιοχή του 3,1%, το οποίο λόγω της ζοφερής κατάστασης χαρακτηρίζεται υπεραισιόδοξο καθώς οι υψηλές ταχύτητες στις ανατιμήσεις θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2023.
  Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι με το τελικό κείμενο του νέου προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στην βουλή το επόμενο διάστημα ο στόχος για την ένταση και την έκταση της πληθωριστικής ζημιάς στην οικονομία από την διογκούμενη ενεργειακή κρίση θα αλλάξει επί το δυσμενέστερο.
  Ορισμένοι οικονομολόγοι αναφέρουν ότι ο μέσος πληθωρισμός το 2023 θα κινηθεί λίγο πάνω από 5% με 5,5%…

  Τονίζεται, πάντως, ότι οι αυξήσεις των τιμών, ιδίως στα αγαθά με ανελαστική ζήτηση, έχουν διανεμητικές επιδράσεις, πλήττοντας περισσότερο τα νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα, με αποτέλεσμα αυτά να μειώνουν τόσο τις αποταμιεύσεις τους για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους όσο και την καταναλωτική τους δαπάνη.

  Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Χρήστος Σταϊκούρας αναγνώρισε το πρόβλημα της εισοδηματικής «αιμορραγίας» στα νοικοκυριά καθώς η ιδιωτική κατανάλωση αποτελεί βασική συνιστώσα της ανάπτυξης, η οποία φέτος θα κάνει την υπέρβαση και θα φθάσει στο 6%.
  Το 2023 η εκτίμηση είναι για επιβράδυνση στο 2,1% αλλά με αστερίσκους καθώς στηρίζεται στην υπόθεση για εξασθένιση των πληθωριστικών πιέσεων αλλά και των κραδασμών στην οικονομία αλλά και στη συνέχιση της καλής πορείας του τουρισμού.

  - Advertisement -

  Latest Posts

  ΠΥΘΙΑ