To Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης καταδίκασε το Ισραήλ για την κατοχή της Παλαιστίνης

Σε μία μοναδική στα χρονικά ετυμηγορία κατέληξε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης που καταδίκασε την κατοχή της Παλαιστίνης από το Ισραήλ ως παράνομη και ζήτησε να τερματιστεί.

Το ΔΔΧ αποφάσισε ότι οι πολιτικές των εποικισμών του Ισραήλ και η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων στα παλαιστινιακά εδάφη παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Κρίνει παράνομη τη συνέχιση της παρουσίας του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη και θεωρεί ότι πρέπει να δοθούν αποζημιώσεις στους Παλαιστίνιους για τις καταστροφές που υπέστησαν από το 1967.

Το Διεθνές Δικαστήριο έκρινε ότι η συνεχιζόμενη παρουσία του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη και κάθε νέα δραστηριότητα εποικισμού πρέπει να σταματήσει.

Δυνάμεις κατοχής στην Παλαιστίνη
Δυνάμεις κατοχής στην Παλαιστίνη

Το διεθνές δικαστήριο διαπίστωσε ότι το Ισραήλ κάνει συστηματικές διακρίσεις εις βάρος των Παλαιστινίων στα κατεχόμενα εδάφη και αποκαλεί την κατοχή αυτών των εδαφών «ντε φάκτο προσάρτηση».

Οι 15 δικαστές από όλο τον κόσμο αποφάσισαν 14-1 ότι το Ισραήλ έχει καταχραστεί το καθεστώς κατοχής στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ εφαρμόζοντας πολιτικές προσάρτησης εδαφών, επιβάλλοντας μόνιμο έλεγχο και οικοδόμηση οικισμών.

Τα κατεχόμενα της Παλαιστίνης

Το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας το 1967 κατά τη διάρκεια του πολέμου «των έξι ημερών». Οι Παλαιστίνιοι θέλουν και οι τρεις περιοχές να γίνουν ανεξάρτητο κράτος.

Το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη έχει μεταφέρει έποικους σε οικισμούς για να εδραιώσει την κατοχή. Προσάρτησε την Ανατολική Ιερουσαλήμ σε μια κίνηση που δεν αναγνωρίζεται διεθνώς, ενώ αποχώρησε από τη Γάζα το 2005, αλλά διατήρησε τον αποκλεισμό της.

Σημαίες της Παλαιστίνης
Σημαίες της Παλαιστίνης

Τον περασμένο Φεβρουάριο ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης, Riad Malki, κατηγόρησε το Ισραήλ για απαρτχάιντ και ζήτησε από το Διεθνές Δικαστήριο αναγνωρίσει ότι η κατοχή εδαφών από το Ισραήλ είναι παράνομη και πρέπει να τερματιστεί αμέσως και άνευ όρων.

Το Ισραήλ, το οποίο συνήθως θεωρεί τον ΟΗΕ και τα διεθνή δικαστήρια ως άδικα και μεροληπτικά, δεν έστειλε νομική ομάδα στις ακροάσεις. Υπέβαλε γραπτά σχόλια, υποστηρίζοντας ότι οι ερωτήσεις που τέθηκαν στο δικαστήριο ήταν προκατειλημμένες και «δεν αναγνωρίζουν το δικαίωμα και το καθήκον του Ισραήλ να προστατεύει τους πολίτες του».

Οι Παλαιστίνιοι παρουσίασαν επιχειρήματα τον Φεβρουάριο μαζί με άλλα 49 έθνη και τρεις διεθνείς οργανισμούς.

Η γενική συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισε με μεγάλη διαφορά τον Δεκέμβριο του 2022 για να ζητήσει από το Διεθνές Δικαστήριο συμβουλευτική γνώμη. Το Ισραήλ αντιτάχθηκε σθεναρά στο αίτημα.

Το Ισραήλ έχει χτίσει πάνω από 100 οικισμούς εποίκων. Ο πληθυσμός των εποίκων της Δυτικής Όχθης έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 15% τα τελευταία πέντε χρόνια σε περισσότερους από 500.000 Ισραηλινούς, σύμφωνα με παρατηρητές.

Το Ισραήλ επίσης θεωρεί πρωτεύουσά του ολόκληρη την πόλη της Ιερουσαλήμ, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ που κατέλαβε το 1967. Επιπλέον 200.000 Ισραηλινοί ζουν σε οικισμούς που χτίστηκαν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Οι Παλαιστίνιοι κάτοικοι της πόλης αντιμετωπίζουν συστημικές διακρίσεις, καθώς τους δύσκολο να χτίσουν νέα σπίτια ή να επεκτείνουν τα υπάρχοντα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ