Times of Israel: Εντάσεις στο Λευκό Οίκο κατά τη διάρκεια της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ – Όλο το παρασκήνιο

Το παρασκήνιο της έντασης που επικράτησε στο Λευκό Οίκο κατά τη διάρκεια της ιρανικής επίθεσης με drones, βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους cruise στο Ισραήλ αποτυπώνει ρεπορτάζ των Times of Israel, που επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ατμόσφαιρα στην αίθουσα της προεδρικής κατοικίας στην Ουάσινγκτον, όπου συσκεπτόταν ο Τζο Μπάιντεν με τους επιτελείς του, ήταν τεταμένη την ώρα που ενημερώθηκαν ότι ο αριθμός των βαλλιστικών πυραύλων ήταν μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο και δεν υπήρχε καμία εγγύηση ότι η τα συστήματα αεράμυνας του Ισραήλ θα ήταν σε θέση να αναχαιτίσούν με επιτυχία ένα τόσο μεγάλο μπαράζ, εξήγησε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για «στιγμή αυξημένης έντασης».

Συνολικά, η ιρανική επίθεση περιελάμβανε 170 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, 30 πυραύλους κρουζ και 120 βαλλιστικούς πυραύλους. Ενώ η πλειονότητα αυτών των βλημάτων αναχαιτίστηκε από τις IDF, ήταν οι ΗΠΑ που ειδοποίησαν το Ισραήλ για την επίθεση μόλις αυτή ξεκίνησε. Οι αμερικανικές δυνάμεις ήταν επίσης υπεύθυνες για την κατάρριψη 80 από τα UAV και τουλάχιστον έξι από τους βαλλιστικούς πυραύλους, σύμφωνα με την αμερικανική CENTCOM.

Δεκάδες άλλες εκτοξεύσεις αναχαιτίστηκαν επίσης από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Ιορδανία, που εργάζονται στο πλαίσιο μιας περιφερειακής αμυντικής ομπρέλας που δημιούργησε πρόσφατα η Ουάσινγκτον.

Ανακούφιση

«Όταν μάθαμε τα αποτελέσματα των αμυντικών ενεργειών – οπότε και καταλάβαμε ότι οι προετοιμασίες και ο σχεδιασμός είχαν πετύχει – υπήρξε μια μικρή ανακούφιση. Μπορείτε να φανταστείτε πόσο τεταμένες ήταν εκείνες οι στιγμές» είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι «τα γεγονότα των τελευταίων 10 ημερών έδειξαν ότι ενώ μπορεί να έχουμε κάποιες διαφωνίες -ιδιαίτερα για τη Γάζα- οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα έρθουμε να το υπερασπιστούμε όταν δεχθεί επίθεση».

Η επίθεση του Ιράν ήρθε εν μέσω της σημαντικότερης επιδείνωσης των σχέσεων ΗΠΑ-Ισραήλ από τότε που ο Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του, λόγω της αυξανόμενης απογοήτευσης από τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα. Η έντονη δυσαρέσκεια για τον χειρισμό της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ οδήγησε τις ΗΠΑ να ταχθούν κατά της τελευταίας μεγάλης επιχείρησης που είχε προγραμματίσει το Ισραήλ για τον πόλεμο – μια επίθεση στη νοτιότερη πόλη της Γάζας – και να συγκαλέσουν τηλεδιάσκεψη με κορυφαίους Ισραηλινούς αξιωματούχους για να συζητήσουν εναλλακτικές.

Διαρκής ενημέρωση

Από την ώρα που άρχισε η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, ο Τζο Μπάιντεν λάμβανε ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο καθώς οι δυνάμεις της αμερικανικής CENTCOM και της Ευρωπαϊκής Διοίκησης άρχισαν να εμπλέκονται ενεργά στην απόκρουση των ιρανικών πυραύλων. Επιχειρώντας από την ανατολική Μεσόγειο, όπου είχαν πρόσφατα αναπτυχθεί, το USS Arleigh Burke και το USS Carney αναχαίτισαν αρκετούς ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους, ενώ μια συστοιχία πυραύλων Patriot του αμερικανικού στρατού χτύπησε άλλον έναν πάνω από το Ιράκ.

Η επίθεση τερματίστηκε μετά από αρκετές ώρες, οπότε οι ΗΠΑ έλαβαν μήνυμα από το Ιράν μέσω της Ελβετίας ότι τελείωσε με την εκτόξευση πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών κατά του Ισραήλ, δήλωσε ο αξιωματούχος. Η Ελβετία είχε χρησιμοποιηθεί για την αποστολή μιας σειράς μηνυμάτων μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αλλά ο ανώτερος αξιωματούχος επέμεινε ότι η Τεχεράνη δεν ενημέρωσε την Ουάσινγκτον για το χτύπημα. Άλλες χώρες δήλωσαν πάντως ότι ενημερώθηκαν από το Ιράν.

«Ας σκεφτούμε»

Γύρω στις 9 το βράδυ, ο Μπάιντεν τηλεφώνησε στον Νετανιάχου για να συζητήσει τα αποτελέσματα της επίθεσης. Ο πρόεδρος επανέλαβε την ακλόνητη υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ, αλλά προέτρεψε επίσης τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να «σκεφτεί προσεκτικά και στρατηγικά για τον κίνδυνο κλιμάκωσης», δήλωσε ο αξιωματούχος. Μάλιστα, υπήρξαν αναφορές ότι ο Μπάιντεν ήταν πολύ πιο ωμός όσον αφορά την αντίθεσή του σε αντίποινα από το Ισραήλ, αν και η επίσημη ενημέρωση την Κυριακή αρκέστηκε στην επιβεβαίωση ότι ο πρόεδρος είχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό ότι οι ΗΠΑ δεν θα συμμετείχαν στην επίθεση των IDF κατά του Ιράν.

«Ο πρόεδρος είπε στον πρωθυπουργό ότι το Ισραήλ βγήκε πραγματικά πολύ μπροστά σε αυτή την ανταλλαγή – το Ισραήλ εξουδετέρωσε την ηγεσία του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν στη Συρία, το Ιράν προσπάθησε να απαντήσει και το Ισραήλ έδειξε ξεκάθαρα τη στρατιωτική του υπεροχή, νικώντας αυτή την επίθεση… σε συντονισμό με τους εταίρους, [οπότε ας]… επιβραδύνουμε τα πράγματα [και] ας σκεφτούμε», δήλωσε ο ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος ότι είπε ο Μπάιντεν στον Νετανιάχου, προσθέτοντας ότι «κανείς δεν θέλει να προχωρήσει σε κλιμάκωση εδώ. […] Το Ισραήλ μας έχει καταστήσει σαφές ότι δεν επιδιώκει σημαντική κλιμάκωση με το Ιράν. Επιδιώκουν να προστατεύσουν τον εαυτό τους και να αμυνθούν».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ