The New York Times: Σκάνδαλα και δράματα στους βασιλικούς οίκους του πλανήτη. Η δυσλειτουργία, οι εσωτερικές διαμάχες και τα πάσης φύσεως σκάνδαλα δεν αποτελούν αποκλειστικά χαρακτηριστικά της βρετανικής μοναρχίας
Νορβηγία
Τον περασμένο Νοέμβριο, κύμα αντιδράσεων ξέσπασε στη Νορβηγία όταν η πριγκίπισσα Μάρθα Λουίζ παραιτήθηκε από τα βασιλικά της καθήκοντα για να επικεντρωθεί στην επιχείρησή της στον τομέα της εναλλακτικής ιατρικής με τον αρραβωνιαστικό της, τον Durek Verrett, έναν διάσημο σαμάνο στους πελάτες του οποίου περιλαμβάνονται η Σέλμα Μπλερ και η Νίνα Ντόμπρεβ. Ήταν η πιο πρόσφατη μιας σειράς αναταράξεων που προέκυψαν από τη σχέση της με τον Verrett, ο οποίος στο βιβλίο του “Spirit Hacking” του 2019 δήλωνε ότι ο καρκίνος είναι επιλογή.
Ο αυτοπροσδιοριζόμενος ως «σαμάνος έκτης γενιάς» διαθέτει επίσης προς πώληση στον ιστότοπό του το μενταγιόν “Spirit Optimizer”, το οποίο ισχυρίζεται ότι τον βοήθησε να αναρρώσει από το Covid-19. Από την πλευρά της, η Μάρθα Λουίζ έχει συχνά υποστηρίξει ότι μπορεί να επικοινωνεί απευθείας με ζώα και αγγέλους.
Δανία
Έχει γίνει πολύς λόγος τα τελευταία χρόνια στη Βρετανία για την προοπτική περιορισμού των βασιλικών τίτλων. Τον Σεπτέμβριο, οι Δανοί το έκαναν πράξη.
Η βασίλισσα Μαργκρέτε Β‘ της Δανίας ανακοίνωσε ότι «διακόπτει» τους βασιλικούς τίτλους για τα παιδιά του δεύτερου γιου της, πρίγκιπα Ιωακείμ, απόφαση που σημαίνει ότι τα εγγόνια της – ο Νικολάι, 23 ετών, ο Φέλιξ, 20 ετών, ο Χένρικ, 13 ετών και η Αθηνά, 10 ετών – δεν θα μπορούν να αποκαλούνται πρίγκιπες ή πριγκίπισσες. Με την ενέργειά της πυροδότησε ένα γαϊτανάκι αντιδράσεων και αντεγκλήσεων που εξακολουθεί να διαδραματίζεται στα δανέζικα μέσα ενημέρωσης.
«Είμαστε όλοι πολύ λυπημένοι», δήλωσε ο πρίγκιπας Ιωακείμ στη δανέζικη ταμπλόιντ Ekstra Bladet. «Δεν είναι ευχάριστο να βλέπεις τα παιδιά σου να αντιμετωπίζονται μ’ αυτόν τον τρόπο. Έχουν βρεθεί σε μια κατάσταση την οποία αδυνατούν να κατανοήσουν. Δήλωσε επίσης ότι του δόθηκε προθεσμία μόλις πέντε ημερών για να το ανακοινώσει στα παιδιά του. Ο μεγαλύτερος γιος του, Νικολάι, πρόσθεσε: «Είμαστε σοκαρισμένοι από αυτή την απόφαση. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έπρεπε να συμβεί κάτι τέτοιο».
Τον Οκτώβριο, η βασίλισσα παραδέχτηκε ότι είχε «υποτιμήσει» τον αντίκτυπο της απόφασής της, τόνισε όμως ότι αυτή ήταν «ειλημμένη από καιρό» και ότι ελήφθη σύμφωνα με τις αξίες της ως «βασίλισσα, μητέρα και γιαγιά». «Είναι καθήκον μου αλλά και επιθυμία μου ως βασίλισσα, να διασφαλίσω ότι η μοναρχία διαμορφώνεται πάντα σύμφωνα με τα προστάγματα των καιρών», ανέφερε στη δήλωσή της. «Μερικές φορές, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ληφθούν κάποιες δύσκολες αποφάσεις για τις οποίες ποτέ δεν φαίνεται να υπάρχει η κατάλληλη στιγμή».
Ταϊλάνδη
Ο βασιλιάς Maha Vajiralongkorn της Ταϊλάνδης δεν είναι ένας συμβατικός μονάρχης, τουλάχιστον με τα σύγχρονα πρότυπα. Ο βασιλιάς, ο οποίος στέφθηκε επίσημα το 2019, δυόμισι χρόνια μετά τον θάνατο του πατέρα του, έχει παντρευτεί τέσσερις φορές, φλερτάροντας παράλληλα δημοσίως με αμέτρητες γυναίκες. Ως πρίγκιπας διάδοχος, είχε διορίσει το κατοικίδιο κανίς του, τον Φου Φου, στη θέση του αρχιστράτηγου της αεροπορίας και όταν το σκυλί απεβίωσε το 2015, είχε προκηρύξει τέσσερις μέρες πένθους και επικήδειων τελετών, σύμφωνα με τον Guardian. Οι ενδυματολογικές προτιμήσεις του 70χρονου μονάρχη είναι πάντα εκκεντρικές και αγρίως νεανικές, όπως είχαν διαπιστώσει και οι Γερμανοί που τον έβλεπαν στις βόλτες του στη χώρα, όπου περνά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του.
Την ίδια στιγμή, στην πατρίδα του κορυφώνονται οι διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας με κυρίαρχο αίτημα τον περιορισμό των εξουσιών ενός βασιλιά που έχει γίνει ο πλουσιότερος μονάρχης στον κόσμο, διατηρώντας από το 2018 στην κατοχή του την βασιλική περιουσία (ύψους 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων) η οποία μέχρι τότε εποπτευόταν από ειδική επιτροπή που διαχειριζόταν τα χρήματα προς όφελος του λαού της χώρας.
Ισπανία
Τον Μάιο του περασμένου έτους, ο Χουάν Κάρλος, ο πρώην βασιλιάς της Ισπανίας, επέστρεψε σε ισπανικό έδαφος για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο χρόνια, προκαλώντας πρωτοσέλιδα στη χώρα που κυβέρνησε για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες.
Ο Χουάν Κάρλος, ο οποίος παραιτήθηκε το 2014, είχε μετακομίσει στο Άμπου Ντάμπι το 2020, μετά τις έρευνες που είχαν αποκαλύψει ότι είχε λάβει μίζες ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων για μια σύμβαση που αφορούσε σιδηροδρομικές γραμμές υψηλής ταχύτητας στη Σαουδική Αραβία και ανατέθηκε σε μια ισπανική κοινοπραξία. Τελικά δεν παραπέμφθηκε, αυτό όμως δεν ήταν το πρώτο σκάνδαλο που αμαύρωσε την θητεία ενός μονάρχη διάσημου για τον πολυτελή τρόπο ζωής του, συμπεριλαμβανομένου ενός ταξιδιού για κυνήγι ελεφάντων που πραγματοποιήθηκε εν μέσω της οικονομικής κρίσης και μια σειρά εξωσυζυγικών σχέσεων. Η έφεση που έχει επιδείξει σε σκιώδεις επιχειρηματικές συναλλαγές – έφεση την οποία μοιράζεται και ο σύζυγος της μικρότερης κόρης του – έχει σπιλώσει τη δημόσια εικόνα της ισπανικής μοναρχίας, παρά τις προσπάθειες του νυν βασιλιά Φιλίππου ΣΤ’, της συζύγου του, βασίλισσας Λετίθια, και των δύο έφηβων θυγατέρων τους.
Μετά την κοινή τους εμφάνιση τον Σεπτέμβριο, στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ, οι δύο βασιλείς – πρώην και νυν, πατέρας και γιος – παρέστησαν ξανά μαζί στην κηδεία του Κωνσταντίνου Β’, του τελευταίου βασιλιά της Ελλάδας, την προηγούμενη Δευτέρα.