Ακόμα ένα ρεπορτάζ για την προοπτική επανένωσης των Γλυπτών δημοσίευσε το Σαββατοκύριακο η Daily Telegraph, διαφοροποιώντας ελαφρώς τις προηγούμενες πληροφορίες της.
Η εφημερίδα κάνει λόγο για συνομιλίες που προσπαθούν να υπερβούν τις κόκκινες γραμμές των δύο πλευρών: Από τη μία τον νόμο του 1963 που απαγορεύει στο Βρετανικό Μουσείο την εκχώρηση εκθεμάτων και από την άλλη τη μη αναγνώριση της κυριότητας του Βρετανικού Μουσείου από την Ελλάδα, κάτι που αποκλείει την περίπτωση δανεισμού.
Η βρετανική εφημερίδα γράφει πως η συμφωνία θα είναι «η πρώτη του είδους της» και οι διαπραγματευτές επιδιώκουν να «επινοήσουν» αυτό το νέο είδος συμφωνίας, με αρχαιοελληνικούς θησαυρούς να μεταφέρονται στο Ηνωμένο Βασίλειο ως «ενέχυρο» αντί των συνηθισμένων διαβεβαιώσεων περί αποδοχής της βρετανικής ιδιοκτησίας των Γλυπτών.
Η συμφωνία που επιδιώκεται δεν θα είναι νομική, αλλά «πρακτική», ανέφεραν οι πηγές της εφημερίδας. Μία πηγή αποκάλυψε πως θα επρόκειτο για μία «υβριδική μορφή (λύσης) που δεν θα περιλάμβανε ορισμένες απαιτήσεις» και ως εκ τούτου δεν θα παραβίαζε εκατέρωθεν κόκκινες γραμμές. Θα προσέφερε κάτι που προσεγγίζει μία «μόνιμη» λύση στη διπλωματική διαμάχη.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η επικρατούσα άποψη ήταν πως μόνο με μία νομοθετική αλλαγή θα επιτρεπόταν στο Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει τα Γλυπτά, αλλά η Telegraph «αποκαλύπτει» πως πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις «πιστεύουν πως μια συμφωνία είναι πιθανή και πιο κοντά από ποτέ στο να επιτευχθεί».
Όπως προστίθεται, αυτή η υβριδική συμφωνία θα μπορούσε να προκύψει αγνοώντας επί της ουσίας ζητήματα κυριότητας, με καμία από τις δύο πλευρές να μην υποχρεώνεται να αποδεχθεί τα αιτήματα της άλλης, επιτρέποντας τον επαναπατρισμό των Γλυπτών δίχως τις συνήθεις εγγυήσεις, δηλαδή αποδοχή της κυριότητας του Μουσείου.
«Αντιθέτως, τεχνουργήματα που θα αποσταλούν από την Ελλάδα στο Λονδίνο ως μέρος αυτής της δυνητικής διευθέτησης θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα είδος νομικού ενεχύρου, με το Βρετανικό Μουσείο να κρατά μία εκ περιτροπής σειρά αρχαιοελληνικών θησαυρών ως εγγύηση έναντι της παράδοσης των Ελγινείων κομματιών», γράφει η εφημερίδα.
«Πηγές έχουν υποδείξει πως η διευθέτηση δεν θα θεωρείτο ‘δάνειο’, μια λέξη ανάθεμα για την ελληνική πλευρά, αλλά θα ήταν μία πολύ πιο μόνιμη συμφωνία», καταλήγει το δημοσίευμα.