Το τουρκικό ελικοπτεροφόρο αμφίβιων επιχειρήσεων TCG Anadolu, παρελήφθη από το τουρκικό ναυτικό (TDK) και σύμφωνα με το δίκτυο TR Haber της γειτονικής χώρας: «Ανακοινώνεται η πρώτη αποστολή του TCG Anadolu που θα τρελάνει την Ελλάδα».
Έτσι αναφερόμενο στην ένταξη δήλωσε για το πλοίο μήκους 232 μέτρων στο δυναμικό της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων, αναμένεται να πραγματοποιήσει την πρώτη αποστολή του μέσα στο 2023 στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και λιβυκών χωρικών υδάτων και ουσιαστικά δίνοντας “σάρκα και οστά” σε μια μεγάλη για τον ελληνισμό απειλή που κανείς δεν είχε θελήσει να αντιμετωπίσει.
Ήταν κάποτε ανέκδοτο μεταξύ των στρατιωτικών συντακτών ότι η Τουρκία θα αποκτήσει αεροπλανοφόρο αλλά η επιμονή της και παρά την μη απόκτηση των F-35 δεν μειώνει την απειλή για την Ελλάδα αλλά αντίθετα αυξάνει την απειλή για τον ελληνισμό.
Τώρα που αποκτήθηκε όμως το σκάφος το αποτέλεσμα είναι πικρό. Γιατί ποτέ δεν ετοιμάστηκαν οι ένοπλες δυνάμεις για την αντιμετώπιση του όπως η προμήθεια και εγκατάσταση επάκτιων πυροβολαρχιών άμυνας όπως οι Brahmos (ας τους έπαιρναν από την Ινδία) σε νησιά όπως η Σκύρος, η Λήμνος και η Κρήτη που δεν θα μπορούσαν να διαμαρτυρηθούν οι Τούρκοι και με την εμβέλειά των εκατοντάδων χιλιομέτρων θα ήταν έτοιμα να το βυθίσουν με τις υπερηχητικές του ταχύτητες.
Οι δοκιμές γίνονται στην Σινώπη της Μαύρης Θάλασσας αλλά οι επιχειρήσεις πλέον θα είναι για μεταξύ Κρήτης-Λιβύης, Πελοποννήσου – Λιβύης με προφανείς στόχους τις Ανδραβίδα, Άραξο και Χανιά όπου εδρεύουν οι 117,1116 και 115 ΠΜ αλλά και ο ναύσταθμος στην Σούδα (συμπεριλαμβανομένου και του ενισχυμένου ελληνικού που θεωρητικά θα κατασκευαστεί , να και άργησε μισό αιώνα) .
Την ίδια στιγμή η Κύπρος και το σύμπλεγμα της Μεγίστης θα βρεθούν σε έναν ιδιότυπο αποκλεισμό από τα ελικοφόρα TB-3 και τα αεριωθούμενα Kizilelma ώστε και τα δύο, να συγκροτούν μια αεροπορική δύναμη ελαφράς και μεσαίας κρούσης από 100 drone (τόσα θα μπορεί να μεταφέρει), με κατευθυνόμενα πυρομαχικά όπως τα ΜΑΜ και πυραύλους Cruise όπως οι Cakir.
Το δε σκάφος θα προστατεύουν μονάδες επιφανείας τουρκικής κατασκευής όπως οι φρεγάτες κλάσης -I ((μια ναυπηγείται και σε τρία ναυπηγεία θα ναυπηγηθούν ακόμα τρεις), οι αναβαθμισμένες ΜΕΚΟ (εμείς ακόμα περιμένουμε ενώ οι Τούρκοι αναβαθμίζουν ήδη) και τέλος οι TF-2000 ενώ πάντα δύο από τα 6 νέα υποβρύχια Τ-214ΤΝ (ήταν αυτά ου θα σταμάταγε να ναυπηγεί η Γερμανία) θα το προστατεύουν υποθαλάσσια.
Να σημειώσουμε ότι το πλέγμα αεράμυνας που δημιουργείται είναι πυκνό και ειδικά αν σκεφτούμε ότι σε προσωμειώσεις απαιτούνται 8 πύραυλοι EXOCET για να χτυπήσει ο ένας μια φρεγάτα για να καταλάβουμε τις ανάγκες σε όπλα που χειρίζεται η ΠΑ. Εκτός αν μιλάμε για αποστολές αυτοκτονίας.
Γιατί τα δεκάδες F-16 δεν έχουν όπλα (ακόμα περιμένουμε για τους Harpoon) ενώ τα Rafale είναι πολύτιμα για να αναλωθούν με τους EXOCET (Τα Mirage-2000-5 δεν μπορούν να τους φέρουν), δείχνοντας σε συνδυασμό τις επάκτιες συστοιχίες που αναφέραμε ότι κανείς δεν ενδιαφέρθηκε ουσιαστικά για την αντιμετώπιση αυτής της απειλής.
Αν μπορούν να καταρριφθούν αυτά τα UCAVs η απάντηση είναι ναι αλλά ειδικά στο μέτωπο της Κύπρου θα κάνουν (σε συνδυασμό με άλλα αντίστοιχα που θα εξορμούν από την Τουρκία) έναν τεράστιο κορεσμό που απλά θα εξαντλήσει την αεράμυνά μας και μετά θα αφήσει ανοιχτούς ουρανούς για να επιτεθούν τα τουρκικά F-16.
«Το TCG Anadolu μπορεί να μεταφέρει μια δύναμη μάχης 1.000 ατόμων στο επιθυμητό σημείο χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά» σημειώνουν τα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας, φιλοξενώντας δηλώσεις του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν που υπογραμμίζει ότι η Τουρκία βρίσκεται σε επαφή με Ισπανούς και Βρετανούς για την κατασκευή ενός διπλάσιου σε μέγεθος- σκάφους.
Μάλιστα ο απόστρατος συνταγματάρχης και καθηγητής του τμήματος Στρατηγικών Ερευνών του πανεπιστημίου Αλτινμπάς, κ. Εράι Γκιουτσλουέρ, ζήτησε από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων να τοποθετήσουν το πλοίο σε στρατηγικό σημείο στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Η πρώτη αποστολή του TCG Anadolu μπορεί να είναι η περιοχή μεταξύ Κρήτης και Λιβυκών χωρικών υδάτων. Στο πιο κρίσιμο σημείο της “Γαλάζιας Πατρίδας” μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γκιουτσλουέρ.
Το τουρκικό πλοίο με μήκος 231 μέτρα, πλάτος 32 μέτρα και εκτόπισμα 27.436 τόνους, έχει μέγιστη ταχύτητα τουλάχιστον 20,5 κόμβων (τυπική ταχύτητα πλεύσης 16 κόμβοι) και αυτονομία 9.000 ναυτικών μιλίων. Στο εσωτερικό του, μπορεί να φιλοξενήσει τέσσερα αποβατικά σκάφη και 94 οχήματα. Στο κατάστρωμα μπορεί να φιλοξενήσει 10 ελικόπτερα, μαχητικά αεροσκάφη κάθετης απογείωσης/προσγείωσης ή UAV.
Το TCG Anadolu έχει κατασκευαστεί βάσει του ισπανικού ελικοπτεροφόρου πλοίου αμφίβιων επιχειρήσεων SPS Juan Carlos I και όπως αναφέρουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, θα διαθέτει αρχικά επιθετικά ελικόπτερα τύπου AH-1W και στο μέλλον τα T929 ATAK-2, καθώς επίσης τα αμφίβια τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού τύπου ZAHA χωρητικότητας 21 ατόμων για την ταχεία μετακίνηση στρατευμάτων, κυρίως πεζοναυτών, που θα αναπτυχθούν τα επόμενα χρόνια.
Επίσης, στόχος των Τούρκων είναι από το νέο πλοίο να επιχειρούν και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, κυρίως το μαχητικό-drone Kizilelma, που αναπτύσσεται από την εταιρεία Baykar.