Ως προαναγγελία γενικευμένων μαζικών υποχρεωτικών εμβολιασμών σε πλείστες κατηγορίες εργαζομένων εκλαμβάνεται η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη σε συγκεκριμένο άρθρο του συντάγματος, κατά τη συνάντησή του με την πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο πρωθυπουργός που βλέπει με ευθύνη της κυβέρνησής του το τείχος ανοσίας στον κορωνοϊό όλο και να απομακρύνεται επικαλέστηκε την παράγραφο 4 του άρθρου 25 το οποίο αναφέρει ότι: «Tο κράτος δικαιούται να αξιώνει από όλους τους πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης».
Μάλιστα για μια ακόμα φορά και με την επίκληση του συντάγματος, κούνησε το χέρι στους πολίτες λέγοντας: «Θεωρώ ότι το άρθρο αυτό είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ. Αυτό αξιώνουμε από τους συμπολίτες μας, το χρέος της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης. Η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι η μάχη της γενιάς μας, θα την κερδίσουμε. Αλλά πρέπει να την κερδίσουμε αναλαμβάνοντας όλοι οι πολίτες την ευθύνη που τους αναλογεί απέναντι στον εαυτό τους, στις οικογένειές τους και στο κοινωνικό σύνολο».
Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε και επιθετικός προς το υγειονομικό προσωπικό της χώρας αλλά και των εργαζομένους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων υποστηρίζοντας ότι η διάταξη για την υποχρεωτικότητα «είναι το τελευταίο στάδιο, η τελευταία δυνατότητα που έχουμε στη διάθεσή μας» υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση ακολούθησε τις συστάσεις της Επιτροπής Βιοηθικής. «Εύχομαι να μην χρειαστεί να την εφαρμόσουμε στην πράξη» είπε χαρακτηριστικά.
Η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη έρχεται ενώ οι αντιδράσεις για το ότι συνέβη την Πέμπτη στη Βουλή γιγαντώνονται μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει παράθυρο για γενικευμένους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς ενάντια στον κορωνοϊό με την εν λευκώ εξουσιοδότηση του υπουργού Υγείας να αποφασίζει με απλή υπουργική απόφαση.
Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι περισσότερο από εμφανές ότι προτίθεται να προχωρήσει σε μαζικούς υποχρεωτικούς εμβολιασμούς αγνοώντας την εισήγηση της Επιτροπής Βιοηθικής, η οποία έκανε λόγο μόνο για πολύ συγκεκριμένες ομάδες όπως είναι οι υγειονομικοί και αφού θα έχουν εξαντληθεί από την Πολιτεία όλα τα μέτρα πειθούς.
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποστήριξε ότι το Σύνταγμα δεν αναγνωρίζει σε κανένα το δικαίωμα στα πλαίσια της δικής του ελευθερίας να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των συνανθρώπων του. Γιατί τα δικαιώματα που μας αναγνωρίζει το Σύνταγμα δεν τα αναγνωρίζει μόνο επειδή ατομικά είμαστε φορείς της ανθρώπινης αξίας το οποίο φυσικά ισχύει, αλλά μας τα αναγνωρίζει και ως μέρος του κοινωνικού συνόλου.
«Και ως μέρος του κοινωνικού συνόλου ακριβώς επειδή έχουμε την υποχρέωση αλληλεγγύης και να φροντίζουμε τη δημόσια υγεία αλλά και τη ζωή των συνανθρώπων μας, είμαστε υποχρεωμένοι να δεχόμαστε και περιορισμούς στα δικά μας δικαιώματα» είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Τι αναφέρει το Άρθρο 25: (Αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου, προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων)
- Τα δικαιώματα του ανθρώπου ως ατόμου και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου και η αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου τελούν υπό την εγγύηση του Κράτους. Όλα τα κρατικά όργανα υποχρεούνται να διασφαλίζουν την ανεμπόδιστη και αποτελεσματική άσκησή τους. Τα δικαιώματα αυτά ισχύουν και στις σχέσεις μεταξύ ιδιωτών στις οποίες προσιδιάζουν. Oι κάθε είδους περιορισμοί που μπορούν κατά το Σύνταγμα να επιβληθούν στα δικαιώματα αυτά πρέπει να προβλέπονται είτε απευθείας από το Σύνταγμα είτε από το νόμο, εφόσον υπάρχει επιφύλαξη υπέρ αυτού και να σέβονται την αρχή της αναλογικότητας.
- H αναγνώριση και η προστασία των θεμελιωδών και απαράγραπτων δικαιωμάτων του ανθρώπου από την Πολιτεία αποβλέπει στην πραγμάτωση της κοινωνικής προόδου μέσα σε ελευθερία και δικαιοσύνη.
- H καταχρηστική άσκηση δικαιώματος δεν επιτρέπεται.
- Tο Kράτος δικαιούται να αξιώνει από όλους τους πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης.