Starlink: Το «αίμα» της επικοινωνίας στην Ουκρανία

Ανησυχίες για την υπερβολική εξάρτηση της Ουκρανίας από το σύστημα δορυφόρων χαμηλής τροχιάς Starlink, μια τεχνολογική καινοτομία της εταιρείας SpaceX του Έλον Μασκ, εξέφρασε ο υπουργός ψηφιακής τεχνολογίας της χώρας, σύμφωνα με τους New York Times.

Μιλώντας στους NYT, ο Μιχάιλο Φεντόροφ δήλωσε ότι η Starlink έχει γίνει το «αίμα» των ουκρανικών υποδομών επικοινωνίας.

Οι δορυφόροι της Starlink αποτελούν την πλειοψηφία των δορυφόρων που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη και το δίκτυο είναι χρήσιμο για την πρόσβαση στο διαδίκτυο σε εμπόλεμες ζώνες ή περιοχές που έχουν πληγεί από ακραίες καιρικές καταστροφές, εξηγούν οι NYT.

Επομένως, οι δορυφόροι της Starlink είναι ανεκτίμητοι πόροι, ωστόσο, η Ουκρανία ανησυχεί ότι έχει γίνει υπερβολικά εξαρτημένη από την συγκεκριμένη τεχνολογία.

Το Διαδίκτυο της Starlink δεν είναι σταθερά διαθέσιμο για να βοηθήσει την Ουκρανία στην πολεμική προσπάθεια. Για παράδειγμα, τον Σεπτέμβριο του 2022, Ουκρανοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν ότι ο Μασκ είχε μπλοκάρει την πρόσβαση στο Διαδίκτυο στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Κριμαία, επικαλούμενος ανησυχίες για κλιμάκωση της σύγκρουσης. Την ίδια περίοδο, ο Μασκ ζήτησε επίσης από το Πεντάγωνο των ΗΠΑ να χρηματοδοτήσει τις υπηρεσίες διαδικτύου τους στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας πως δεν έχει πλέον την οικονομική δυνατότητα να καλύπτει τα έξοδα.

Τον Φεβρουάριο, ο σύμβουλος του προέδρους της Ουκρανίας Μικάιλο Ποντολιάκ είχε καλέσει την SpaceX να επιλέξει πλευρά στον πόλεμο με τη Ρωσία. Η δήλωσή του είχε έρθει βς απάντηση στην ανακοίνωση του Μασκ ότι το Κίεβο δεν μπορούσε πλέον να χρησιμοποιεί το Starlink για τον έλεγχο των στρατιωτικών drones.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ανατροπή φέρνει δημοσκόπηση στην Κεντροαριστερά: Πρώτος ο Τσίπρας, αλλά…

Νέα δημοσκόπηση δείχνει ανατροπές στη μάχη της κεντροαριστεράς: Πλεύση Ελευθερίας μπροστά από ΠΑΣΟΚ – Τσίπρας, Κωνσταντοπούλου και Ανδρουλάκης στη μάχη για την ηγεσία ενός νέου φορέα.

Θα πουλήσει τελικά ο Ιβάν Σαββίδης; – Ζητά 334 εκατ. ευρώ για να αποχωρήσει

Η Λουί-Ντρέιφους επανέρχεται με προσφορά 40€/μετοχή για τον ΟΛΘ – Η μετοχή καλπάζει, ο Σαββίδης ζητά 334 εκατ. ευρώ – Θα πει ξανά όχι;

Αλλαγές στον ΠΑΟΚ: Σενάρια για επενδυτές – Η αινιγματική κίνηση του Ιβάν Σαββίδη

Στο προσκήνιο πιθανή είσοδος επενδυτών στον ΠΑΟΚ – Τι...

Το πολιτικό παρασκήνιο πίσω από τη συμφωνία ΠΑΟΚ – Μυστακίδη για τη Νέα Τούμπα

Η ελληνική κυβέρνηση αρνείται εμπλοκή στη συμφωνία του Α.Σ. ΠΑΟΚ με τον Αριστοτέλη Μυστακίδη για τη Νέα Τούμπα. «Δεν γνωρίζαμε για το deal», ανέφερε πηγή του Μαξίμου. Η συμφωνία αφορά πλήρη ιδιωτική χρηματοδότηση.