Το «ηλεκτρονικό ίχνος» που οδήγησε στην Ουκρανή και τον χρυσαυγίτη Παππά

Μία λίστα με 300 ονόματα μελών και φίλων της Χρυσής Αυγής είχε στα χέρια της η Αστυνομία, αναζητώντας τα πρόσωπα που βοήθησαν τον Χρήστο Παππά να διαφύγει της σύλληψης και να χαθούν τα ίχνη του από τις αρχές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Real News”, προηγουμένως οι αρχές είχαν απορρίψει όλα τα άτομα του στενού οικογενειακού, φιλικού και κομματικού κύκλου του, τα οποία, όπως αποδείχθηκε, δεν είχαν καμία σχέση μαζί του.

“Η λογική μας, πλέον, άλλαξε”, λέει στέλεχος της Αντιτρομοκρατικής στη “Real News”. Και εξηγεί: “Από τη στιγμή που πιστέψαμε πως ο Παππάς δεν έφυγε ποτέ από την Αττική και κρύβεται πιθανότατα σε περιοχή του πυκνού αστικού ιστού, όπου είναι πιο δύσκολο να τον αντιληφθεί κάποιος, η λίστα των 300 υπόπτων περιορίστηκε σημαντικά. Κι αυτό, διότι δενθα μπορούσε για τόσο μεγάλο διάστημα να τον φιλοξενεί κάποιος οικογενειάρχης σπίτι του, ούτε σε κάποιο άλλο διαμέρισμα, γιατί αυτό και θα τον επιβάρυνε ιδιαίτερα, αλλά και θα προκαλούσε ερωτήματα και δυσλειτουργίες στο ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον του. Αντίστοιχα δείγματα και τρόπους δράσης είχαμε με τους ανθρώπους που υπέθαλπταν τον Αρτέμη Σώρρα, μέχρι να τον εντοπίσουμε και να τον συλλάβουμε”.

Έτσι, άρχισαν να ερευνούν υπόπτους από τη λίστα που ζουν μόνοι τους και έχουν μεγάλη ελευθερία κινήσεων. Εστίασαν, μάλιστα, σε κάποιους που για διάφορους λόγους δεν εργάζονται, αλλά έχουν κάποια εισοδήματα, μεταξύ των οποίων και η 52χρονη Ουκρανή, για την οποία, όμως, σε πρώτη φάση, δεν είχε προκύψει κάποιο στοιχείο.

«Ο εντοπισμός του Χρήστου Παππά λόγω του απλού τρόπου υπόθαλψής του και της συνωμοτικότητάς του αποδείχθηκε ότι ήταν πολύ πιο δύσκολος από την ανακάλυψη κρησφύγετων «ανταρτών πόλης», αφού είχε ευρύτερο δίκτυο υποστηρικτών. Ψάξαμε περίπου 500 πιθανά καταλύματά του στην Ελλάδα και σε τουλάχιστον πέντε χώρες του εξωτερικού, όπως Σερβία, Ιταλία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γερμανία και άλλες, ερευνώντας συστήματα φιλοξενίας από φιλοναζιστές, συγγενείς, παλιούς φίλους. Χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα. Χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα ήταν και οι αναλύσεις τηλεφωνικών κλήσεων, σαρώσεων κινητών ή παρακολούθησης κρίσιμων προσώπων. Τον τελευταίο καιρό είχαμε αφήσει πίσω μας τα σενάρια για φυγή στο εξωτερικό, για τα οποία υπήρχε αρχική εστίαση και επιμονή, και καλούσαμε μεθοδικά για εξέταση πολλά πρόσωπα του στενού περιβάλλοντός του…», ανέφερε στην εφημερίδα “Το Βήμα” υπηρεσιακός παράγοντας της λεωφόρου Κατεχάκη που παρακολούθησε την πολύμηνη έρευνα για τον εντοπισμό του 60χρονου πρώην υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής.

Σε μια έρευνα που, όπως χαρακτηριστικά δηλώνει, «όσο απλό ήταν το σχέδιο φυγής του Χρήστου Παππά τόσο δύσκολο ήταν η ανακάλυψή του και ο εντοπισμός του».

Έτσι βρήκαν την Ουκρανή

Στα τέλη Μαΐου έφτασε ένα “ηλεκτρονικό ίχνος” στην Αντιτρομοκρατική, ύστερα από συνέντευξη που παραχώρησε ο Χρήστος Παππάς σε καθημερινή εφημερίδα. Αυτό το “ίχνος” έβαλε στο στόχαστρο την 52χρονη, αλλά όπως αποδείχθηκε ήταν πολύ δύσκολο να την παρακολουθήσουν οι αστυνομικοί, καθώς οι επικοινωνίες της σε ανοιχτές τηλεφωνικές γραμμές ήταν ελάχιστες και “μη ύποτες”.

Όπως διαπίστωσαν, εκ των υστέρων, η ίδια χρησιμοποιούσε διαδικτυακές εφαρμογές επικοινωνίας ακόμα και για τις τηλεφωνικές της συνομιλίες. Σε μία από αυτές, με πρώην στελέχη της Χρυσής Αυγής, “προδόθηκε” η παρουσία του υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής, στο διαμέρισμα στου Ζωγράφου. Ωστόσο, οι αστυνομικοί δεν ήταν σίγουροι αν ο Χρήστος Παππάς ήταν στο συγκεκριμένο σπίτι ή απλά η 52χρονη τπν βοηθούσε εξ αποστάσεως.

Η συλλογή στοιχείων έφτασε μέχρι την καταγραφή των απορριμμάτων της Ουκρανής, αλλά και των αγορών της από παντοπωλεία και σούπερ μάρκετ. Οι ενδείξεις ότι στο διαμέρισμα δεν ζούσε μόνο ένας άνθρωπος αυξάνονταν συνεχώς και τελικά -αφού επιβεβαιώθηκε ότι το ισόγειο του Ζωγράφου ήταν το κρυσφήγετο του Χρήστου Παππά- η Αντιτρομοκρατική προχώρησε στην επιχείρηση της σύλληψης του, το βράδυ της περασμένης Πέμπτης (01.07.2021).

Με πληροφορίες από εφημερίδες “Βήμα της Κυριακής” και “Real News”

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...