Rosatom έτοιμη για συνομιλίες με την Westinghouse για το πυρηνικό καύσιμο στη Ζαπορίζια

Η Rosatom δηλώνει έτοιμη για συνομιλίες με τη Westinghouse για το πυρηνικό καύσιμο στη Ζαπορίζια. Η υπόθεση, που αφορά ιδιοκτησία και πνευματικά δικαιώματα, εξελίσσεται σε γεωπολιτικό θρίλερ με ΗΠΑ και Ρωσία σε ενεργειακή κόντρα


Ο επικεφαλής της ρωσικής κρατικής Rosatom, Αλεξέι Λιχάτσεφ, επιβεβαίωσε ότι η Μόσχα δηλώνει ανοικτή σε συνομιλίες με την αμερικανική Westinghouse για το ζήτημα του πυρηνικού καυσίμου στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA. Πρόκειται για μια εξέλιξη που ανοίγει νέο κύκλο γεωπολιτικών και ενεργειακών ζυμώσεων, καθώς ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης παραμένει υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού.


Το αίτημα στη ΔΟΑΕ και το μπλοκάρισμα του καυσίμου

Ήδη από τον Ιούνιο, η Ρωσία είχε ζητήσει τη μεσολάβηση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), προκειμένου να επιλυθεί το αδιέξοδο με το αμερικανικό καύσιμο που είναι αποθηκευμένο στη Ζαπορίζια. Η ύπαρξη αυτού του καυσίμου έχει μετατραπεί σε σημείο αιχμής, καθώς αφορά ζήτημα τεχνικής ασφάλειας αλλά και νομικής κυριότητας, με απρόβλεπτες συνέπειες για την ίδια την ενεργειακή σταθερότητα της περιοχής.


Ανησυχίες για την πνευματική ιδιοκτησία

Σύμφωνα με τον Λιχάτσεφ, η Westinghouse και οι αμερικανικές αρχές ενέργειας έχουν εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για το αν το πυρηνικό καύσιμο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ή να αποθηκευτεί χωρίς να παραβιαστούν δικαιώματα ιδιοκτησίας και πνευματικής κατοχύρωσης. Πρόκειται για μια διαμάχη που ξεπερνά το τεχνικό επίπεδο και αγγίζει πλέον τη σφαίρα της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης.


Το ενεργειακό θρίλερ της Ζαπορίζια

Η τύχη του καυσίμου της Westinghouse στη Ζαπορίζια δεν είναι απλώς τεχνικό ζήτημα. Συνδέεται άμεσα με:

  • την ενεργειακή ασφάλεια της Ουκρανίας,
  • τον έλεγχο της Ευρώπης από ρωσικά συμφέροντα,
  • και την αντιπαράθεση ΗΠΑ – Ρωσίας με πυρηνικό υπόβαθρο.

Με τον πόλεμο να συνεχίζεται και τον πυρηνικό σταθμό να βρίσκεται στο επίκεντρο, η παραμικρή απόφαση για το καύσιμο αυτό μπορεί να έχει παγκόσμιες συνέπειες.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος: Κόβεται ο Κανάκης στον ΑΝΤ1; Όργιο φημών για παρέμβαση Μητσοτάκη στον Κυριακού

Πρεμιέρα για τους Ράδιο Αρβύλα με το τραγούδι «Γλέντι» και στίχους αιχμής για την κυβέρνηση. Η φράση «πέρασε μια εξαετία που μοιάζει με επταετία» προκάλεσε σάλο και φήμες για παρέμβαση του Μαξίμου στον ΑΝΤ1

Βόμβα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ανακοίνωση φωτιά – Εξαρθρώθηκε κύκλωμα απάτης με αγροτικές επιδοτήσεις – ζημία 19,6 εκατ. ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

37 συλλήψεις σε Αθήνα, Κρήτη, Μακεδονία – Πολυετές δίκτυο εξαπάτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ με πλαστές δηλώσεις αγροτεμαχίων

Σάλος στο παρασκήνιο: Ο επιχειρηματίας φίλος του Τσίπρα που «αγοράζει» στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς

Παλιός φίλος του Αλέξη Τσίπρα, επιχειρηματίας με αλλεπάλληλα αποτυχημένα projects, φέρεται να χρηματοδοτεί πολιτικά πρόσωπα και από την Αριστερά και από το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας ρόλο διαμορφωτή των εξελίξεων. Στενές σχέσεις με Τσίπρα, παλιά στήριξη στην Αχτσιόγλου