Rosatom έτοιμη για συνομιλίες με την Westinghouse για το πυρηνικό καύσιμο στη Ζαπορίζια

Η Rosatom δηλώνει έτοιμη για συνομιλίες με τη Westinghouse για το πυρηνικό καύσιμο στη Ζαπορίζια. Η υπόθεση, που αφορά ιδιοκτησία και πνευματικά δικαιώματα, εξελίσσεται σε γεωπολιτικό θρίλερ με ΗΠΑ και Ρωσία σε ενεργειακή κόντρα


Ο επικεφαλής της ρωσικής κρατικής Rosatom, Αλεξέι Λιχάτσεφ, επιβεβαίωσε ότι η Μόσχα δηλώνει ανοικτή σε συνομιλίες με την αμερικανική Westinghouse για το ζήτημα του πυρηνικού καυσίμου στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA. Πρόκειται για μια εξέλιξη που ανοίγει νέο κύκλο γεωπολιτικών και ενεργειακών ζυμώσεων, καθώς ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης παραμένει υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού.


Το αίτημα στη ΔΟΑΕ και το μπλοκάρισμα του καυσίμου

Ήδη από τον Ιούνιο, η Ρωσία είχε ζητήσει τη μεσολάβηση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), προκειμένου να επιλυθεί το αδιέξοδο με το αμερικανικό καύσιμο που είναι αποθηκευμένο στη Ζαπορίζια. Η ύπαρξη αυτού του καυσίμου έχει μετατραπεί σε σημείο αιχμής, καθώς αφορά ζήτημα τεχνικής ασφάλειας αλλά και νομικής κυριότητας, με απρόβλεπτες συνέπειες για την ίδια την ενεργειακή σταθερότητα της περιοχής.


Ανησυχίες για την πνευματική ιδιοκτησία

Σύμφωνα με τον Λιχάτσεφ, η Westinghouse και οι αμερικανικές αρχές ενέργειας έχουν εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για το αν το πυρηνικό καύσιμο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ή να αποθηκευτεί χωρίς να παραβιαστούν δικαιώματα ιδιοκτησίας και πνευματικής κατοχύρωσης. Πρόκειται για μια διαμάχη που ξεπερνά το τεχνικό επίπεδο και αγγίζει πλέον τη σφαίρα της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης.


Το ενεργειακό θρίλερ της Ζαπορίζια

Η τύχη του καυσίμου της Westinghouse στη Ζαπορίζια δεν είναι απλώς τεχνικό ζήτημα. Συνδέεται άμεσα με:

  • την ενεργειακή ασφάλεια της Ουκρανίας,
  • τον έλεγχο της Ευρώπης από ρωσικά συμφέροντα,
  • και την αντιπαράθεση ΗΠΑ – Ρωσίας με πυρηνικό υπόβαθρο.

Με τον πόλεμο να συνεχίζεται και τον πυρηνικό σταθμό να βρίσκεται στο επίκεντρο, η παραμικρή απόφαση για το καύσιμο αυτό μπορεί να έχει παγκόσμιες συνέπειες.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι Γερμανοί διασύρουν τον Μητσοτάκη: «Εξαγοράζει δημοσιογράφους και ελέγχει τα ΜΜΕ!»

Taz: Ο Μητσοτάκης ελέγχει τα ΜΜΕ με «αγορασμένους» δημοσιογράφους...

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τρέμει το φιάσκο του αιώνα – Πιέσεις από Τουρκία και Λιβύη «παγώνουν» τη Chevron για την Κρήτη

Αγωνία στην Αθήνα: Η Chevron δεν έχει καταθέσει ακόμη προσφορά για τα οικόπεδα νότια της Κρήτης και της Πελοποννήσου – Πιέσεις από Τουρκία και Λιβύη, κίνδυνος γεωπολιτικής ήττας

Βόμβα στην ελληνική οικονομία: Σενάρια συγχωνεύσεων τραπεζών – Κοσμογονικές αλλαγές θα ανατρέψουν τα πάντα

Σενάρια τραπεζικών συγχωνεύσεων που μπορεί να μειώσουν τις συστημικές τράπεζες από τέσσερις σε τρεις

Σάλος: «Αγρότης-μαϊμού» τσέπωσε 19,4 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ!

Έρχονται αποκαλύψεις-φωτιά: «Αγρότης-μαϊμού» φέρεται να πήρε 19,4 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Έρευνες για το σκάνδαλο που σοκάρει την Ελλάδα