Ανώτερος διπλωμάτης του Κατάρ προειδοποίησε ότι ο χειρισμός της ΕΕ απειλεί να «επηρεάσει αρνητικά» τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και τις συζητήσεις για την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια.
Το Κατάρ καταδίκασε χθες Κυριακή (18.12.2022) τη βελγική έρευνα για διαφθορά, με την Εύα Καϊλή να κρατείται, καθώς και την αναστολή της πρόσβασης του κράτους του Κόλπου στο κοινοβούλιο της ΕΕ, προειδοποιώντας ότι αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει «αρνητικά» τους δεσμούς και τις προμήθειες φυσικού αερίου.
Μέσω δήλωσής του, ένας διπλωμάτης του Κατάρ, κατηγόρησε τις Αρχές του Βελγίου για άδικη κριτική και επέμεινε ότι έχουν χρησιμοποιηθεί «ανακριβείς» πληροφορίες.
Η Εύα Καϊλή, Ελληνίδα ευρωβουλευτής, είναι ένα από τα τέσσερα άτομα που κατηγορούνται μετά από εφόδους που αποκάλυψαν τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά, σημειώνει το Euractiv.com.
Κατά το ίδιο ρεπορτάζ, εξετάζεται εάν τα χρήματα συνδέονται με το κράτος του Κόλπου, ενώ κοινοβούλιο της ΕΕ ζήτησε την περασμένη εβδομάδα να ανασταλεί η πρόσβαση του Κατάρ σε αυτό.
Το σκάνδαλο έχει ξεσπάσει την ώρα που πολλές ευρωπαϊκές χώρες προσβλέπουν στο Κατάρ για προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου. Υπήρξε επίσης ένας σύνδεσμος στις επαφές με το Αφγανιστάν και έφερε χιλιάδες Ευρωπαίους υπηκόους έξω από τη χώρα όταν οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία.
«Η απόφαση να επιβληθεί ένας τέτοιος μεροληπτικός περιορισμός που περιορίζει τον διάλογο και τη συνεργασία με το Κατάρ πριν τελειώσει η νομική διαδικασία, θα επηρεάσει αρνητικά την περιφερειακή και παγκόσμια συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, καθώς και τις συνεχιζόμενες συζητήσεις για την παγκόσμια ενεργειακή φτώχεια και ασφάλεια», είπε ο διπλωμάτης του Κατάρ.
«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς που συνδέουν την κυβέρνησή μας με ανάρμοστη συμπεριφορά», υπογραμμίζοντας ότι η Ντόχα δέχεται ανεξέλεγκτα κριτική και επίθεση τις τελευταίες μέρες», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα δε με διεθνή ΜΜΕ, μαροκινά συμφέροντα βρίσκονται επίσης υπό έρευνα.
«Παρατηρήσαμε με μεγάλη ανησυχία την επιλεκτική καταδίκη της χώρας μας αυτήν την εβδομάδα», τόνισε ο Καταριανός διπλωμάτης.
Οι Βέλγοι εισαγγελείς δήλωσαν ότι ερευνούσαν τη διαφθορά του κοινοβουλίου της ΕΕ για περισσότερο από έναν χρόνο πριν από τις επιχειρήσεις και τις συλλήψεις των τελευταίων 10 ημερών.
«Είναι βαθιά απογοητευτικό το γεγονός ότι η βελγική κυβέρνηση δεν κατέβαλε καμία προσπάθεια να συνεργαστεί με την κυβέρνησή μας για να αποδείξει τα γεγονότα μόλις έλαβε γνώση των καταγγελιών», επεσήμανε ο διπλωμάτης.
«Οι ευρωβουλευτές παραπλανήθηκαν»
Στη δήλωσή του, υπογράμμισε μάλιστα τη «στενή» σχέση με το Βέλγιο.
«Τα έθνη μας συνεργάστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 και το Κατάρ είναι ένας σημαντικός προμηθευτής LNG στο Βέλγιο», υπογράμμισε.
Από την Εύα Καϊλή αφαιρέθηκαν τα καθήκοντα της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αυτή και άλλα τρία άτομα έχουν κατηγορηθεί για «εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος», σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Το σκάνδαλο έχει προκαλέσει σοκ στο κοινοβούλιο της ΕΕ εν μέσω εκκλήσεων για γενική καταστολή των συναλλαγών με λομπίστες τρίτων χωρών.
Το Κατάρ πιστεύει ότι κατηγορείται άδικα, με την κοινή γνώμη να είναι άκρως επηρεασμένη από τις κατηγορίες που ξεδιπλώνονται εναντίον του πλούσιου κράτους του Κόλπου κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
«Η απόφαση για απαγόρευση εκπροσώπων αποκλειστικά από ένα έθνος στο κοινοβούλιο της ΕΕ, καταδεικνύει ότι οι ευρωβουλευτές έχουν παραπλανηθεί σημαντικά», σημείωσε ο διπλωμάτης.
«Είναι ατυχές το γεγονός ότι ορισμένοι ενήργησαν με προκαταλήψεις κατά του Κατάρ και διαμόρφωσαν τις κρίσεις τους με βάση ανακριβείς πληροφορίες από διαρροές, αντί να περιμένουν την ολοκλήρωση της έρευνας», συμπλήρωσε.
Το Κατάρ είχε ήδη μια διπλωματική αναμέτρηση με τη Γερμανία τους τελευταίους μήνες. Η Ντόχα κάλεσε τον Γερμανό πρεσβευτή, αφού ο υπουργός Εσωτερικών έθεσε αμφιβολίες για το εάν το Κατάρ θα έπρεπε να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, λόγω της μεταχείρισής του προς τους ξένους εργάτες.
«Το Κατάρ έχει ισχυρούς και μακροχρόνιους δεσμούς με πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας σε όσους απέδειξαν τη δέσμευσή τους σε αυτές τις σχέσεις κατά τη διάρκεια αυτού του τρέχοντος κύματος επιθέσεων εναντίον της χώρας μας», είπε ο διπλωμάτης.
Τι λένε οι Financial Times
Ωστόσο οι Financial Times στο δικό τους δημοσίευμα επισημαίνουν ότι το Κατάρ δεν απειλεί για διακοπή των προμηθειών αλλά για περιορισμό της συνεργασίας:
Ο διπλωμάτης είπε: «Δεν απειλούμε να κόψουμε τις προμήθειες ή τίποτα. Λέμε απλώς [ότι] η διακοπή της επικοινωνίας στο κοινοβούλιο της ΕΕ με αυτόν τον τρόπο περιορίζει τη συνεργασία».
Το Κατάρ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG στον κόσμο και έχει επιδιώξει να αποκτήσει τη φήμη ως σταθερού και αξιόπιστου προμηθευτή. Αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι το κράτος δεν έκανε ποτέ κατάχρηση του κεντρικού του ρόλου στις αγορές φυσικού αερίου για διπλωματικό όφελος.
«Σίγουρα, μετά την έναρξη του πολέμου από τη Ρωσία, το Κατάρ έπαιξε σημαντικό ρόλο για εμάς». . . μας βοήθησαν με αέριο», είπε ένας. «Χώρες [όπως το Κατάρ] βρίσκονται σε μια θέση όπου μπορούν να επιλέξουν με ποιον θα συνεργαστούν».
«Ξέρω ότι, λόγω αυτού που συνέβη, θα υπάρχει αντίκτυπος. Θα κάνει τη σχέση πολύ πιο δύσκολη, πολύ πιο σκληρή. Είναι απολύτως βέβαιο», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.