Ο απερχόμενος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, όπως αναμενόταν, επικράτησε στον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία που διεξήχθη την Κυριακή (10/4).
Πίσω του τερμάτισε η επικεφαλής της γαλλικής άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν, με την οποία θα αναμετρηθεί στο δεύτερο και καθοριστικό γύρο των εκλογών στη Γαλλία στις 24ης Απριλίου. Η «μάχη» Μακρόν-Λεπέν ωστόσο προβλέπεται πολύ πιο αμφίρροπη απ’ ό,τι εκείνη του 2017, όπως εκτιμούν οι αναλυτές.
Ενώ οι δημοσκοπήσεις φανερώνουν ότι ο Μακρόν πιθανότατα θα διατηρήσει την προεδρία σε δύο εβδομάδες, τα αποτελέσματα του α’ γύρου δείχνουν ότι μέχρι τότε δεν μπορεί να επαναπαύεται στις δάφνες του, καθώς από την προηγούμενη εκλογική του μάχη με την Λεπέν πολλά έχουν αλλάξει.
Η Λεπέν θα μπορεί να υπολογίζει στους ψηφοφόρους του ακροδεξιού τηλεπαρουσιαστή που έγινε πολιτικός, του Ερίκ Ζεμούρ, ο οποίος κάλεσε τους υποστηρικτές του να την υποστηρίξουν στις 24 Απριλίου. Την ίδια ώρα ο αριστερός Ζαν-Λυκ Μελανσόν που τα πήγε καλύτερα από ό,τι αναμενόταν, φέρνει μια μεγάλη δόση αβεβαιότητας στην εκλογική αναμέτρηση, καθώς πολλοί ψηφοφόροι του είναι πιθανό να απέχουν στον δεύτερο γύρο, ενώ άλλοι θα μοιραστούν ανάμεσα στον Γάλλο πρόεδρο και την ακροδεξιά Λεπέν.
Politico: Τα 5 συμπεράσματα
Το Politico «σκάναρε» τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών στη Γαλλία και έβγαλε πέντε συμπεράσματα, υπογραμμίζοντας αυτό που προαναφέρθηκε, ότι δηλαδή τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα αυτή τη φορά για τον Μακρόν.
1. Ο Μακρόν και η Λεπέν κυριαρχούν στην πολιτική σκηνή
Όπως σημειώνει το Politico σχολιάζοντας την επανάληψη του επαναληπτικού γύρου του 2017, το εκλογικό αποτέλεσμα φανερώνει ότι το χάσμα μεταξύ αριστεράς και δεξιάς δεν έχει πλέον σημασία στη Γαλλία. Αυτό έχει αντικατασταθεί από μια αντίθεση μεταξύ ενός κυρίαρχου μπλοκ -που είναι φιλοευρωπαϊκό και ανοιχτό στον έξω κόσμο- από τη μία πλευρά και σε ένα μέτωπο εθνικιστών από την άλλη.
Και οι δύο υποψήφιοι σημείωσαν υψηλότερα ποσοστά από ό,τι πριν από πέντε χρόνια, αφήνοντας την παραδοσιακή δεξιά και αριστερά σε ακόμη πιο σαθρή κατάσταση από ό,τι πριν. Ο Μακρόν πήγε από το 24% το 2017 στον πρώτο γύρο σε πάνω από 27% χθες, Κυριακή, ενώ η Λεπέν από το 21,3% , έφτασε περίπου στο 23%.
Κάτι που προκαλεί ανησυχία είναι ότι το ακροδεξιό μπλοκ -η Μαρίν Λεπέν, ο Ερίκ Ζεμούρ και ο εθνικιστής Νικολά Ντιπόν-Αινιάν μαζί- συγκέντρωσαν πάνω από το 30% των συνολικών ψήφων.
2. Ο Ζεμούρ δεν έγινε ο Τραμπ της Ευρώπης
Ο Ζεμούρ, ένας 63χρονος αστέρας των τοκ-σόου που έγινε πολιτικός τον περασμένο Οκτώβριο βρισκόταν ακόμη και δεύτερος, πίσω από τον Μακρόν στις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο έπεσε θεαματικά από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανίας αφού στο φως ήρθαν παλαιότερα σχόλιά του που επαινούσαν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Αρκέστηκε σε ένα πενιχρό ποσοστό που με το ζόρι ξεπέρασε το 7%.
Παρά τις διαμάχες τους καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Ζεμούρ γρήγορα υποστήριξε ότι τάσσεται στο πλευρό Μαρίν Λεπέν.
«Έχω διαφωνίες με τη Μαρίν Λεπέν», είπε ο Ζεμούρ στην ομιλία του την Κυριακή, «αλλά υπάρχει ένας άνθρωπος απέναντι στη Μαρίν Λεπέν που έχει αφήσει να μπουν στη χώρα 2 εκατομμύρια μετανάστες. Γι’ αυτό το λόγο καλώ τους ψηφοφόρους μου να ψηφίσουν τη Μαρίν Λεπέν», είπε.
Το αν αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει μια μακροπρόθεσμη ακροδεξιά συμμαχία είναι ένα ανοιχτό ερώτημα, σχολιάζει το πολίτικο. Πάντως ο Νικολά Μπέι και ο Ζιλμπέρ Κόλαρντ, δύο ευρωβουλευτές που εγκατέλειψαν το κόμμα της Λεπέν για να ενταχθούν στο κόμμα του Ζεμούρ – δεν ενέκριναν μια πιθανή συμμαχία μαζί της , σε περίπτωση που κερδίσει τον δεύτερο γύρο.
3. Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ο τελευταίος άνθρωπος που στέκεται όρθιος στην αριστερά
Αναφερόμενο στον Ζαν-Λυκ Μελανσόν, τον αριστερό υποψήφιο, το Politico κάνει λόγο ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη έκπληξη του πρώτου γύρου. «Εάν και οι δημοσκόποι είχαν αντιληφθεί την άνοδό του τις τελευταίες εβδομάδες, δεν αναμενόταν να έρθει τόσο κοντά στη Λεπέν», υπογραμμίζει.
Τις τελευταίες εβδομάδες, ανέβηκε στις δημοσκοπήσεις και τελικά επωφελήθηκε από το γεγονός ότι θεωρήθηκε ως ο μόνος βιώσιμος υποψήφιος της αριστεράς. Άλλοι αριστεροί υποψήφιοι, όπως ο κομμουνιστής Φαμπιέν Ρουσέλ και ο Γιανίκ Ζαντό των Πρασίνων, κατέληξαν σε χαμηλότερα ποσοστά από τα αναμενόμενα.
Όπως αναφέρεται στο Politoco οι ψηφοφόροι του αναμένεται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στον δεύτερο γύρο. «Δεν πρέπει να δώσετε καμία ψήφο στην Λεπέν», επανέλαβε τρεις φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του την Κυριακή. Ωστόσο, δεν κάλεσε συγκεκριμένα σε ψήφο υπέρ του Μακρόν – αφήνοντας τους ψηφοφόρους του να επιλέξουν μεταξύ της μη ψήφου και της υποστήριξης του Γάλλου προέδρου.
Σχεδόν οι μισοί από τους ψηφοφόρους του Μελανσόν θα μπορούσαν να απέχουν στον δεύτερο γύρο, προβλέπει δημοσκόπηση του Ifop την Κυριακή, ενώ οι υπόλοιποι αναμένεται να μοιραστούν μεταξύ Μακρόν και Λεπέν.
4. Τα πρώην κυβερνώντα κόμματα είναι «νεκρά»
Αυτές οι προεδρικές εκλογές ολοκλήρωσαν αυτό που ξεκίνησε ο Μακρόν το 2017: Τα πρώην κυβερνώντα κόμματα – το Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι συντηρητικοί Les Républicains – έχουν πλέον καταστραφεί οριστικά και είναι δύσκολο να δούμε πώς θα μπορούσαν να ανακάμψουν.
Η Βαλερί Πεκρές, η οποία εκπροσώπησε το Les Républicains, συγκέντρωσε ποσοστό κάτω από 5%. «Αυτό είναι μια διπλή ντροπή: Δεν είναι μόνο το χαμηλότερο ποσοστό για το κόμμα στην ιστορία του, αλλά σημαίνει επίσης ότι οι Les Républicains ενδεχομένως δεν θα λάβουν επιστροφή των εξόδων της προεκλογικής τους εκστρατείας – καθώς τα κόμματα πρέπει να φτάσουν το όριο του 5% για να πάρουν πίσω τα χρήματά τους», αναφέρει το Politico.
Οι μακροχρόνιες διαιρέσεις έγιναν επίσης σαφείς λίγο μετά τα αποτελέσματα, καθώς η Βαλερί Πεκρές δήλωσε ότι θα στηρίξει τον Μακρόν, ενώ ο δεξιός εσωτερικός της αντίπαλος Ερίκ Σιοτί δήλωσε ότι δεν θα το κάνει.
Όσο για τη σοσιαλιστική δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγκό, δεν μπόρεσε να φτάσει ούτε το 2%, σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις. Αυτό είναι τρεις φορές λιγότερο από το ήδη ιστορικά χαμηλό ποσοστό του υποψήφιου των Σοσιαλιστών του 2017 Μπενουά Αμόν.
5. Αποχή μικρότερη από την αναμενόμενη
Τα ποσοστά αποχής στον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία ήταν σίγουρα υψηλά, αλλά όχι τόσο υψηλά όσο αναμενόταν. Η αποχή εκτιμάται από την Ipsos σε περίπου 26%. Αυτό είναι περισσότερο από ό,τι το 2017, όταν το 77% των ατόμων που είχαν δικαίωμα ψήφου ψήφισαν και το 23% προτίμησε να μην προσέλθει στις κάλπες.
Ωστόσο, το ποσοστό αποχής είναι χαμηλότερο από το 2002. Πριν από δύο δεκαετίες, σχεδόν το 28,5 % των Γάλλων αποφάσισαν να μείνουν σπίτι τους, γεγονός που βοήθησε τον Ζαν-Μαρί Λεπέν, τον πατέρα της Μαρίν, να φτάσει για πρώτη φορά στον δεύτερο γύρο.
Τα αποτελέσματα της Κυριακής λοιπόν διαψεύδουν ορισμένους δημοσκόπους, οι οποίοι είχαν προβλέψει ακόμη και για αποχή που θα άγγιζε το 30%.