Piepergate: Παραιτείται ο «κολλητός» της φον ντερ Λάιεν μετά τον σάλο

Αρνήθηκε τελικά ο πολιτικός «κολλητός» της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Μάρκους Πίπερ, να αναλάβει τη θέση που του είχε προσφερθεί στην Κομισιόν, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε ο αμφιλεγόμενος διορισμός του.

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος Ιανουαρίου, ο Ευρωβουλευτής, που ανήκει στη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), επελέγη για τη νέα θέση του ειδικού απεσταλμένου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όμως ο διορισμός του αμφισβητήθηκε, ιδίως από τον ευρωπαίο επίτροπο αρμόδιο για την εσωτερική αγορά, τον Τιερί Μπρετόν.

Η Transparency International και έξι άλλες οργανώσεις κατά της διαφθοράς, είχαν διαμαρτυρηθεί για τον διορισμό του στην ακριβοπληρωμένη θέση του Συμβούλου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), ζητώντας την ανάκληση της απόφασης και τη διεξαγωγή έρευνας.

Την περασμένη Πέμπτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε, με συντριπτική πλειοψηφία (382 ψήφοι υπέρ, 144 κατά, 80 αποχές), ο διορισμός να ακυρωθεί και να προκηρυχθεί νέα διαδικασία.

Ο κ. Πίπερ δήλωσε θύμα πολιτικής εκστρατείας που διεξάγει ο κ. Μπρετόν, ο Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά που ανήκει στην ομάδα των φιλελευθέρων Renew.

«Δοθέντος του τρόπου που ο Μπρετόν μποϊκοτάρει την ανάληψη των καθηκόντων μου στην Κομισιόν εξαρχής, δεν βλέπω αυτή τη στιγμή καμιά πιθανότητα» άσκησης τους, δήλωσε ο κ. Πίπερ στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. Κατ’ αυτόν, το «αποκλειστικό» κίνητρο των ενεργειών του γάλλου επιτρόπου ήταν «η κομματική» σκοπιμότητα.

Ο κ. Πίπερ υπέγραψε τη σύμβασή του την 31η Μαρτίου κι επρόκειτο να αναλάβει τα καθήκοντά του χθες Τρίτη. Προβλεπόταν να αναφέρεται απευθείας στην κυρία φον ντερ Λάιεν — και στον κ. Μπρετόν, τον καθ’ ύλη αρμόδιο επίτροπο για τη βιομηχανία.

Η θέση 15ης βαθμίδας, από τις υψηλότερες στην ευρωπαϊκή ιεραρχία, θα του απέφερε 18.430 ευρώ μεικτά τον μήνα, κατά επίσημα δεδομένα για το μισθολόγιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποδέχθηκε την παραίτησή του.

«Η πρόεδρος σέβεται την και ταυτόχρονα λυπάται για την απόφαση του Μάρκους Πίπερ να αποποιηθεί την ανάληψη των καθηκόντων του απεσταλμένου για τις ΜμΕ», ανέφερε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το βράδυ της Δευτέρας ο εκπρόσωπός της Ερίκ Μαμέρ.

«Η πρόεδρος αποφάσισε να αναστείλει την επανέναρξη της διαδικασίας επιλογής για τη θέση (…) για την περίοδο μετά τις ευρωεκλογές», πρόσθεσε.

Ο κ. Μπρετόν, όπως και ο Τζεντιλόνι, ο Επίτροπος από το Λουξεμβούργο Νικολά Σμιτ και ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, ο ύπατος εκπρόσωπος Τζουζέπ Μπορέλ, αμφισβήτησαν «τη διαφάνεια» και την «αμεροληψία» της διαδικασίας επιλογής του κ. Πίπερ με επιστολή τους στη φον ντερ Λάιεν.

Δυο υποψήφιες, η Ευρωβουλευτής από την Τσεχία Μαρτίνα Ντλαμπάγιοβα (Renew), που υποστηριζόταν από τον κ. Μπρετόν, και η Άννα Στέλιγκερ, της συνομοσπονδίας σουηδικών επιχειρήσεων, είχαν φθάσει στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας έχοντας υψηλότερα τυπικά προσόντα από τον κ. Πίπερ.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο Φαραντούρης «αυτοπροτείνεται» για την ηγεσία του κόμματος Καρυστιανού

Η αστραπιαία κίνηση του ευρωβουλευτή μετά τη δήλωση της προέδρου του Συλλόγου Τεμπών

Το «ταμείο» του νέου κόμματος: Ποιοι χρηματοδοτούν την Καρυστιανού;

Το παρασκήνιο των επαφών με επιχειρηματίες και ο ρόλος του στενού πυρήνα

Μυστικό δείπνο Ηλιόπουλου – Καρυστιανού: Η Μάνα των Τεμπών στα βαθιά νερά της διαπλοκής

Ραντεβού σε πριβέ περιβάλλον για τον εφοπλιστή και την «Μάνα των Τεμπών» – Η γνωριμία του ιδιοκτήτη της ΑΕΚ με την Μαρία Καρυστιανού τροφοδοτεί σενάρια για ισχυρή οικονομική στήριξη στον υπό ίδρυση πολιτικό φορέα – Εισαγωγή στα «βαθιά» της διαπλοκής ή αναζήτηση συμμάχων για την κάθαρση;

Σκιώδεις σύμμαχοι πίσω από το κόμμα Καρυστιανού: Οι δύο αμφιλεγόμενοι επιχειρηματίες και το παρασκήνιο της στήριξης

Ερωτήματα για τη χρηματοδότηση και τις «πλάτες» του νέου φορέα – Ένας «παίκτης» των media με εκκλησιαστικές διασυνδέσεις και ένας εκφραστής του πατριωτικού χώρου φέρονται να κινούν τα νήματα – Το ιδεολογικό «μωσαϊκό» που προκαλεί αντιδράσεις