Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2022

Τεράστια δικαστική νίκη Δημήτρη Μπεκιάρη και Periodista.gr – Η Δικαιοσύνη απέρριψε την αγωγή του γενικού γραμματέα της Βουλής Γιώργου Μυλωνάκη και του διευθυντή του...

Periodista Με ένα σκεπτικό - καταπέλτη και μία απόφαση - μνημείο (Με τον αριθμό 9402/2022, του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών) για την προστασία της Ελευθερίας του...
More

  Latest Posts

  Το «μαύρο καλοκαίρι» των δημοσκόπων: Αυτές θα είναι οι τελευταίες τους εκλογές – Γιατί ήθελαν ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές μαζί

  Του Δημήτρη Μπεκιάρη

  Όλες οι δημοσκοπήσεις που προηγήθηκαν των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων και ενός δημοψηφίσματος έχουν ήδη οδηγήσει στο ασφαλές συμπέρασμα πως οι εταιρείες δημοσκοπήσεων είναι εντελώς αναξιόπιστες.

  Την πεποίθηση αυτή ενισχύει ακόμη και το γεγονός πως τα στοιχεία που παρουσιάζουν σήμερα, διαφορετικές εταιρείες, εμφανίζουν τεράστιες αποκλίσεις μεταξύ τους. Παράλληλα μεγάλο τμήμα της κοινής γνώμης είναι πεπεισμένο πως οι εταιρείες δημοσκοπήσεων και συγκεκριμένοι δημοσκόποι παίζουν χωρίς κανέναν ενδοιασμό το παιχνίδι του χρεοκοπημένου πολιτικού προσωπικού του «χθες» και του παρασιτικού Κεφαλαίου στηρίζοντας την αγωνιώδη προσπάθειά παλινόρθωσής τους.

  Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από την Πάτρα όπου μίλησε έκανε λόγο για «στημένες» δημοσκοπήσεις.

  «Από στημένες ειδήσεις, στημένες δημοσκοπήσεις, στημένα πρωτοσέλιδα, στημένους δήθεν Μακεδονομάχους στη Βόρεια Ελλάδα. Άλλωστε οι ολιγάρχες που τους στηρίζουν έχουν μια ειδικότητα στα στημένα. Όπως έστηναν ποδοσφαιρικούς αγώνες για το στοίχημα, ήθελαν να στήσουν και το κλίμα προς τις εθνικές εκλογές. Δεν τους κάναμε τη χάρη και έχουν αρχίσει να δυσανασχετούν και να αγχώνονται γιατί βλέπουν, ότι στις 26 Μάη θα πέσουν μέσα στη παγίδα που οι ίδιοι έστησαν. Γιατί ξέρουν, ότι από το 2015 έχουμε μάθει να χάνουμε στις δημοσκοπήσεις και να κερδίζουμε στην κάλπη», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

  Ταυτόχρονα οργιάζουν οι φήμες για δημοσκόπους που διενεργούν έρευνες κατά παραγγελία για το ποσό ακόμη των 5.000 ευρώ, λόγω της κρίσης που χτύπησε και τον κλάδο.

  Αυτή τη φορά, όμως, οι δημοσκόποι που στηρίζουν το εγχείρημα του παλιού και διεφθαρμένου πολιτικού προσωπικού να έρθει στην εξουσία και την προοπτική της εκλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εξουσία βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα πραγματικό «Βατερλό».

  Εδώ και πολύ καιρό εμφανίζουν την εικόνα μίας Νέας Δημοκρατίας που οδεύει δήθεν προς την αυτοδυναμία, ενός Κυριάκου Μητσοτάκη που δήθεν τυγχάνει ευρύτατης αποδοχής από το σύνολο της κοινωνίας, ενός Κινήματος Αλλαγής που δήθεν θα καταλάβει την τρίτη θέση (ενώ είναι γνωστό πως παλεύει για την είσοδο στη Βουλή) και τέλος ενός ΣΥΡΙΖΑ που καταρρέει.

  Προσέξτε: Οι δημοσκόποι που εμφανίζουν αυτή την εικονική πραγματικότητα είναι οι ίδιοι που στις εκλογές του 2015 καλλιέργησαν την εντύπωση αμφίρροπης εκλογικής αναμέτρησης ή εκείνη της ΝΔ να προηγείται. Τελικά διασύρθηκαν διότι ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε με 7 μονάδες διαφορά. Οι δημοσκόποι αυτοί είναι οι ίδιοι που παρουσίαζαν εικόνα ντέρμπι ανάμεσα στο «ΝΑΙ» και το «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα του 2015, για να υπερισχύσει τελικά το «ΟΧΙ» συντριπτικά.

  Πριν από τις εκλογές του Μαΐου του 2012, κάποιοι από αυτούς τους δημοσκόπους είχαν πείσει το περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά – και με τη σειρά του το περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά – πως η Νέα Δημοκρατία, τότε, θα άγγιζε ή θα ξεπερνούσε το ποσοστό του 35% και θα κατακτούσε, πιθανότατα, την αυτοδυναμία. Παραμονές των εκλογών ακραιφνείς Σαμαρικοί εμφανίζονταν βέβαιοι για συντριπτική νίκη του Αντώνη Σαμαρά. Τελικά στις εκλογές του Μαΐου του 2012 η Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά κατέγραψε ιστορικό χαμηλό ξεπερνώντας μετά βίας το 18%.

  Σήμερα είναι οι ίδιοι δημοσκόποι που εμφανίζουν χωρίς ντροπή τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη να καταγράφει, δήθεν, διαφορές ακόμη και των 15 μονάδων και να φλερτάρει με την αυτοδυναμία.

  Όπως γράφτηκε παραπάνω οι δημοσκόποι της διαπλοκής οδεύουν σε πραγματικό «Βατερλό». Ήλπιζαν πως οι εθνικές εκλογές θα διεξάγονταν ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές. Ο λόγος; Αν η διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές επιβεβαιώσει την κοινή λογική και εκείνους που κάνουν λόγο για μικρή απόσταση που χωρίζει τα ποσοστά των δύο κομμάτων (ας μην ξεχνά κανείς πως η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμη χαμηλά), αυτόματα οι εταιρείες δημοσκοπήσεων θα αντιμετωπίσουν την μεγαλύτερη κρίση αξιοπιστίας της ιστορίας τους, η οποία θα επιφέρει στη συνέχεια και ενόψει των εκλογών τα αντίθετα αποτελέσματα για το χρεοκοπημένο πολιτικό προσωπικό του χθες.

  Το κυριότερο, όμως, είναι πως θα ανατραπεί πλήρως ο σχεδιασμός που έχουν κάνει. Οι ευρωεκλογές δεν είναι δημοσκόπηση. Οι ευρωεκλογές είναι εκλογές. Αν η διαφορά ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ είναι μικρή, είναι δύο, τρείς, τέσσερις, ακόμη και πέντε μονάδες ή αν τα δύο κόμματα είναι ισόπαλα ή αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος, οι δημοσκόποι δεν θα τολμήσουν να εμφανίζουν ξανά έρευνες με τις εξωπραγματικές διαφορές των 11, των 15 ή των 17 μονάδων υπέρ της Νέας Δημοκρατίας στον δρόμο για τις εθνικές εκλογές.

  Ας περιγράψουμε σε μία πρόταση τι θα συμβεί: Θα περιμένουν να ανοίξει η γη για να τους καταπιεί.

  Και ενώ τώρα επιχειρούν αν δημιουργήσουν κλίμα, αυτή η δυνατότητα θα τους έχει αφαιρεθεί εν όψει των εθνικών εκλογών. Όπότε θα έχουν δύο επιλογές: Ή να αποσυρθούν ή, επιτέλους, να διενεργήσουν αξιόπιστες δημοσκοπήσεις, αφού πρώτα ομολογήσουν πως κορόιδευαν τον ελληνικό λαό, χωρίς να επικαλούνται την αδυναμία της μεθοδολογίας τους να παράγει αξιόπιστα αποτελέσματα.

  Για τους ίδιους λόγους, η ΝΔ πίεζε εξαρχής την κυβέρνηση για πρόωρη προσφυγή στην κάλπη. Μόλις αντιλήφθηκε η ηγεσία της πως για πρώτη φορά από την εποχή της επιβολής της μνημονιακής στρατηγικής στην Ελλάδα η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα είναι η πρώτη που θα εξαντλήσει την τετραετία επαναφέροντας την πολιτική ομαλότητα στη χώρα, τότε βγήκε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης και έβαλε τον πήχη στις 3,5 μονάδες.

  Γνωρίζουν στη ΝΔ πολύ καλά, όσο και αν προσπαθούν να καλλιεργήσουν κλίμα, πως η αυτοδυναμία είναι όνειρο θερινής νυκτός. Ξέρουν πως ακόμη και αν η ΝΔ θα είναι πρώτη δεν θα της φτάνει ούτε το ΚΙΝΑΛ (αν τελικά μπει στη Βουλή) για να σχηματιστεί κυβέρνηση.

  Γνωρίζουν στη ΝΔ πως από την επομένη των ευρωεκλογών, εφόσον δεν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, θα καλλιεργηθεί κλίμα εσωστρέφειας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θα εκδηλωθούν τάσεις αμφισβήτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ ήδη οι δελφίνοι Άδωνις Γεωργιάδης και Νίκος Δένδιας (και όχι μόνο αυτοί) ετοιμάζονται να συγκρουστούν για την ηγεσία.

  Τότε οι δημοσκόποι δεν θα μπορούν να σώσουν την κατάσταση στο δρόμο για τις εθνικές εκλογές. Θα έχουν ήδη εκτεθεί. Ποια θα είναι η συνέχεια; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάει στο σπίτι του ηττημένος και οι δημοσκόποι στο δικό τους δοκιμάζοντας τη χλεύη του λαού.

  - Advertisement -

  Latest Posts

  ΠΥΘΙΑ