Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2022

Τεράστια δικαστική νίκη Δημήτρη Μπεκιάρη και Periodista.gr – Η Δικαιοσύνη απέρριψε την αγωγή του γενικού γραμματέα της Βουλής Γιώργου Μυλωνάκη και του διευθυντή του...

Periodista Με ένα σκεπτικό - καταπέλτη και μία απόφαση - μνημείο (Με τον αριθμό 9402/2022, του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών) για την προστασία της Ελευθερίας του...
More

  Latest Posts

  Η Αγία Οικογένεια και η SIEMENS – Όλα τα στοιχεία για μια βρώμικη σχέση

  Του Δημήτρη Μπεκιάρη

  Τον Ιανουάριο του 2011, η Ντόρα Μπακογιάννη, ως πρόεδρος τότε, του βραχύβιου νεοφιλελεύθερου πολιτικού μορφώματος με την επωνυμία “Δημοκρατική Συμμαχία”, με αφορμή την παραπομπή πολιτικών προσώπων και πρώην υπουργών για περαιτέρω διερεύνηση σε ότι αφορούσε στην υπόθεση του σκανδάλου με τα «μαύρα ταμεία» της Siemens είχε εμφανιστεί λαλίστατη αναφορικά με την επάρκεια των ενεργειών του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας υποστηρίζοντας ότι δεν έκαναν το «απλό», δηλαδή δεν είχαν προχωρήσει στο άνοιγμα λογαριασμών τους, ώστε να δουν ποιοι και αν έλαβαν μίζες.

  Βέβαια η Ντόρα Μπακογιάννη, πικραμένη αρχικά διότι ήδη στην ηγεσία της ΝΔ είχε εκλεγεί ο Αντώνης Σαμαράς, ένιωθε ανακουφισμένη διότι δεν είχε συμπεριληφθεί στη λίστα με τα πολιτικά πρόσωπα που είχε παραπεμφθεί για την υπόθεση. Εκείνη την εποχή σε μία συνέντευξη της που είχε παραχωρήσει είχε εκφράσει τη λύπη της για το γεγονός ότι η αρμόδια εξεταστική επιτροπή δεν είχε υποβάλλει αίτημα για την διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με το ποιοι ευνοήθηκαν από τις συμβάσεις του ΟΤΕ και άλλων εταιρειών του δημοσίου.  Επίσης η κα Μπακογιάννη δήλωνε τότε με την ιδιότητα του προέδρου κόμματος ότι «Τα δύο μεγάλα κόμματα αντί να συμφωνήσουν στο να υπάρξουν ουσιαστικές αποκαλύψεις για το πού πήγαν τα 100 εκατ. µίζες από τα µαύρα ταµεία της Siemens, ουσιαστικά λειτούργησαν ως επιτροπή συγκάλυψης». Βέβαια η κα Μπακογιάννη είχε λησμονήσει ότι νωρίτερα προετοιμαζόταν για την αρχηγία ενός από τα δύο μεγάλα κόμματα, οπότε έχοντας ενημερωθεί σχετικά, όλο και κάτι περισσότερο θα γνώριζε.

  Με ανεξήγητη έπαρση, εκείνη την εποχή, η Ντόρα Μπακογιάννη ισχυριζόταν ότι είχε δεχτεί «τόνους λάσπης», εννοώντας τα στοιχεία που είχαν δει το φως της δημοσιότητας γύρω από τη σχέση της ίδιας και της οικογένειάς της με την Siemens.

  Σήμερα, με αφορμή το ενδεχόμενο, με ευθύνη της Δικαιοσύνης, παραγραφής του σκανδάλου για τα μαύρα ταμεία και μίζες της SIEMENS, η Ντόρα Μπακογιάννη, αδελφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, δηλαδή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, επιχείρησε να βγει με “δριμύ κατηγορώ” στην αντεπίθεση – με την ίδια έπαρση,… αμνησία και προκλητική διάθεση – για το σκάνδαλο, επιχειρώντας να επιτεθεί στην κυβέρνηση Τσίπρα, που όπως προκύπτει κάνει τα αδύνατα δυνατά για να αποδοθούν οι ευθύνες.

  Την ίδια στιγμή η “πιάτσα βοά” για νέα στοιχεία που πρόκειται να έρθουν στην επιφάνεια σχετικά με τη σχέση της οικογένειας Μητσοτάκη με τη Siemens. Την ίδια στιγμή, επίσης, η “πιάτσα βοά” για τη λειτουργία κυκλώματος που στήθηκε πριν από μερικά χρόνια στο υπουργείο Εξωτερικών και έχοντας απλώσει τα πλοκάμια του μέχρι τη δικαιοσύνη δίνει μάχη στο σκοτεινό παρασκήνιο για το κουκούλωμα του σκανδάλου και την… ηθική και όχι μόνο διάσωση πολιτικών τζακιών, γνωστών πολιτικών οικογενειών και ολόκληρου του συστήματος της διαπλοκής που οικοδομήθηκε γύρω τους.

  Για να γίνει κατανοητό, ωστόσο, γιατί το πολιτικό κατεστημένο, γιατί το “κύκλωμα” θέλει να κουκουλώσει το σκάνδαλο της Siemens και θέλει την παραγραφή των αδικημάτων πρέπει να δει κανείς και να εξετάσει προσεκτικά ολόκληρο το πλέγμα της σχέσης της οικογένειας Μητσοτάκη με τον γερμανικό κολοσσό. 

  Η υπόθεση Καραβέλα

  Τον Ιούνιο ο του 2009 οι βασικοί κατηγορούμενοι κ.κ. Χριστοφοράκος και Καραβέλας είχαν διαφύγει στο εξωτερικό με χαρακτηριστική ευκολία και για το γεγονός αυτό οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης εκείνης της περιόδου ήταν εξαιρετικά μεγάλες. Όμως, επί της ουσίας, την πολιτική ευθύνη δεν την είχε λάβει κανείς εμπράκτως, και πως θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο, αφού η τότε υπουργός Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη προετοιμαζόταν για την «επόμενη ημέρα» στη Νέα Δημοκρατία.

  Ο βασικός κατηγορούμενος κ. Καραβέλας είχε διαφύγει χωρίς το υπουργείο Εξωτερικών, του οποίου εκείνη την εποχή πολιτική προϊσταμένη ήταν η κα Μπακογιάννη, να είχε ενημερώσει εγκαίρως το υπουργείο Δικαιοσύνης για τα στοιχεία που είχε λάβει από την ελληνική πρεσβεία στο Μοντεβιδέο της Ουγουγουάης, ώστε να εμποδιστεί, τότε, η διαφυγή Καραβέλα. Η καθυστέρηση ήταν μεγάλη και ο τρόπος με τον οποίο η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών είχε χειριστεί το θέμα είχε δημιουργήσει σοβαρά ερωτηματικά, αν όχι τη βεβαιότητα ότι κάποιοι ήθελαν να διευκολύνουν τη διαφυγή του Καραβέλα. Διότι η καθυστέρηση ενημέρωσης του υπουργείου Δικαιοσύνης στο υπουργείο Εξωτερικών είχε υπάρξει σκανδαλώδης σχετικά με το σήμα που είχε στείλει έγκαιρα η ελληνική πρεσβεία στο Μοντεβίδεο της Ουρουγουάης για εισροές και αγορές στις οποίες φερόταν να εμπλέκεται ο υπόδικος για το σκάνδαλο της SIEMENS Χρήστος Καραβέλας. Ομοίως με σκανδαλώδη τρόπο είχε διαφύγει στο εξωτερικό και ο Χριστοφοράκος.

  Την πολιτική ευθύνη για την διαφυγή Καραβέλα φέρει η πολιτική ηγεσία του νεοκλασσικού της Βασιλίσσης Σοφίας εκείνης της περιόδου, δηλαδή η Ντόρα Μπακογιάννη η οποία φυσικά δεν είχε παραιτηθεί. Άλλωστε μια παραίτηση θα γινόταν, τότε, η ταφόπλακα στα προεδρικά και … πρωθυπουργικά όνειρα της , τα οποία έτσι κι αλλιώς έμειναν και θα μείνουν ανεκπλήρωτα.

  Αν, λοιπόν, το 2011 το άνοιγμα των λογαριασμών του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας αποτελούσε μία τόσο, σύμφωνα με την κα Μπακογιάννη, απλή υπόθεση, τότε ανατρέχοντας στο παρελθόν μπορεί κανείς με ευκολία να αντιληφθεί πόσο απλή ήταν η διαδικασία παρεμπόδισης της εξόδου της χώρας από τον Χρήστο Καραβέλα και πόσο εύκολη μια απλή κινητοποίηση του γραφείου της πρώην υπουργού στο σωστό χρόνο. Αντίθετα, στις αρχές Ιουνίου του 2009, η κα Μπακογιάννη με υπερβολική απλότητα είχε επιρρίψει τις ευθύνες για την διαφυγή Καραβέλα στο υπαλληλικό προσωπικό διατάσσοντας ΕΔΕ για τους λόγους της ολιγωρίας διεκπεραίωσης του τηλεγραφήματος που είχε στείλει ο Έλληνας Πρέσβης στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης. Επίσης με την ίδια απλότητα είχε αναλάβει χωρίς πολιτικό κόστος, δηλαδή χωρίς παραίτηση, την πολιτική ευθύνη δηλώνοντας «κάθε φορά που γίνεται κάτι σε ένα υπουργείο, ο υπουργός έχει ακέραιη την πολιτική ευθύνη,την οποία και αναλαμβάνω».

  Ο Έλληνας πρέσβης στην Ουρουγουάη είχε στείλει τηλεγράφημα σύμφωνα με το οποίο ενημέρωνε για ύποπτες κινήσεις του Χρήστου Καραβέλα στις 23 Μαϊου 2009. Η τότε υπουργός Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη είχε ενημερωθεί στις 26 Μαΐου, αλλά το υπουργείο Δικαιοσύνης ενημερώθηκε μία ημέρα μετά, δηλαδή στις 27 Μαϊου 2009. Στις 29 Μαϊου εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για τον Χρήστο Καραβέλα και στις 30 Μαΐου έρχεται στο φως της δημοσιότητας η αποκάλυψη ότι η κα Μπακογιάννη είχε γνώση των ύποπτων κινήσεων του Καραβέλα, ήδη από τις 23 Μαϊου. Στις 3 Ιουνίου αποκαλύπτεται το περιεχόμενο του τηλεγραφήματος του Έλληνα Πρέσβη στην Ουρουγουάη, ενώ μία ημέρα μετά στις 4 Ιουνίου 2009 ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, με ιδιαίτερα απλό τρόπο καλύπτει την υπουργό του και επίδοξη διάδοχο. Στο μεταξύ ο Χρήστος Καραβέλας είχε διαφύγει με πολύ απλό τρόπο.

  Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στις 4 Ιουνίου του 2009  κάποιοι mediaκοί φίλοι της κας Μπακογιάννη περιέγραφαν την πρώην υπουργό των κυβερνήσεων Καραμανλή ως «εξιλαστήριο θύμα». Δεν είναι της παρούσης, αλλά έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να αναζητήσει κανείς, αν σε αντίστοιχες υποθέσεις άλλοι υπουργοί, της ίδιας κυβέρνησης ή άλλων κυβερνήσεων είχαν την ίδια αντιμετώπιση από μεγάλα συγκροτήματα. Επίσης έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να αναζητήσει κανείς τους λόγους αυτής της υποστήριξης προς την κα Μπακογιάννη. Οι απαντήσεις μπορούν να έρθουν με ευκολία αν παρακολουθήσει κανείς τις διαδικασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ. Επίσης μπορούν να έρθουν με ευκολία αν κανείς μελετήσει για ποιον λόγο τα ΜΜΕ της διαπλοκής πολεμούν με λύσσα την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και στηρίζουν ή προβάλλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Με λίγα λόγια οι αιτίες της διαχρονικής στήριξης των ΜΜΕ της διαπλοκής στην οικογένεια Μητσοτάκη μπορεί να αναζητηθεί στα στοιχεία που προκύπτουν για την τρίγωνο της αμαρτίας (τράπεζες, πολιτικά κόμματα, ΜΜΕ της διαπλοκής) και στην έσχατη μάχη που δίνουν τα παρασιτικά δομημένα συμφέροντα για να παραμείνουν στη ζωή. 

  Ποια είναι, όμως η σχέση της Αγίας Οικογένειας με τη Siemens;

  Η σχέση της οικογένειας Μητσοτάκη με τη SIEMENS

  Η δικογραφία για την υπόθεση της SIEMENS, αλλά και στοιχεία που έχουν έρθει εδώ και καιρό στο φως της δημοσιότητας υπήρξαν εξαιρετικά χρήσιμα και διαφωτιστικά για το επίπεδο της σχέσης οικογένειας Μητσοτάκη, αλλά και κυρίως της Ντόρας Μπακογιάννη με τη SIEMENS.

  Μερικά από αυτά είναι:

  ·         Το ταξίδι της Ντόρας Μπακογιάννη στο Μόναχο, το οποίο είχε προκαλέσει την κινητοποίηση ολόκληρης της SIEMENS. Σε εκείνο το ταξίδι ο πρόεδρος της SIEMENS Κλάους Κλάιντφελντ είχε πραγματοποιήσει παρουσίαση ηλεκτρονικών συστημάτων αξίας 2,2 εκατ. ευρώ, τα οποία προορίζονταν για τον Δήμο της Αθήνας. Το ταξίδι και την συνάντηση είχε διοργανώσει εξολοκλήρου ο κ. Χριστοφοράκος.

  ·         Η κα Μπακογιάννη ζητούσε με επιτακτικό τρόπο εκπτώσεις για την αγορά ηλεκτρικών συσκευών από τον γιο της Κώστα, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ζητήσει και είχε λάβει μεγάλες εκπτώσεις για την αγορά οικιακών ηλεκτρικών συσκευών. Επίσης στο γάμο της εγγονής του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη Μαρίκας Δημητριάδου, παραβρ παραβρέθηκαν τόσο ο ισχυρός άνδρας της SIEMENS Hellas Μιχάλης Χριστοφοράκος, όσο και ο πρόεδρος του γερμανικού κολοσσού εκείνη την εποχή κ. Καρλ Χέρμαν Μπάουμαν.

  ·         Ο σύζυγος της κας Μπακογιάννη κ. Ισίδωρος Κούβελος είχε ζητήσει και είχε λάβει για λογαριασμό της Ομοσπονδίας Ιππασίας μεγάλη χορηγία από την SIEMENS.

  ·         Ακόμη και για το διαζύγιό του ο Μιχάλης Χριστοφοράκος είχε ζητήσει τη συνδρομή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ώστε να του συστήσει δικηγόρους από την Τουρκία.

  ·         Ο κ. Χριστοφοράκος, ως ισχυρός άνδρας της SIEMENS είχε αναλάβει τον ρόλο χορηγού προς τον Δήμο Αθηναίων, όταν δήμαρχος ήταν η κα Ντόρα Μπακογιάννη. Μέχρι και τη χορηγία του Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Αθήνα στην Τεχνόπολη φέρεται να είχε αναλάβει η SIEMENS.

   Τα μέλη της οικογένειας Μητσοτάκη είχαν συνάντηση και τηλεφωνικές επαφές με τον πρώην ισχυρό άνδρα της SIEMENS 356 φορές και συγκεκριμένα:

  Ο Κωσταντίνος Μητσοτάκης είχε 23 συναντήσεις και 98 επαφές. Ο  Κυριάκος Μητσοτάκης είχε 30 συναντήσεις, 60 επαφές. Η σύζυγος του Κυριάκου Μητσοτάκη Μαρέβα Γκαμπόφσκι είχε δύο συναντήσεις 2 και 30 τηλεφωνικές επαφές. Η Ντόρα Μπακογιάννη είχε 30 συναντήσεις και 72 επαφές. Η Κατερίνα Μητσοτάκη είχε 4 συναντήσεις και 14 επαφές και η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη είχε 4 επαφές.

  Ωστόσο σύμφωνα με την διατυπωμένη επιχειρηματολογία της Ντόρας Μπακογιάννη οι σχέσεις της με τον κ. Χριστοφοράκο εντάσσονταν στο πλαίσιο των κοινωνικών επαφών που είχε ή σε κάθε περίπτωση στις «δημόσιες κοινωνικές σχέσεις», αφού όπως είναι γνωστό η κα Μπακογιάννη και ο Μιχάλης Χριστοφοράκος ήταν συμμαθητές. Βέβαια υπάρχουν και τα αδιευκρίνιστα τιμολόγια, αλλά όλα αυτά, όπως φαίνεται είναι «ψιλά γράμματα».

  Η σχέση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη Siemens

  Το 2008 είχε ξεσπάσει άλλο ένα σκάνδαλο διασύνδεσης της οικογένειας Μητσοτάκη με τον γερμανικό Κολοσσό καθώς τιμολόγια και τραπεζικά έγγραφα που είχαν κατατεθεί και στον εισαγγελέα προέκυπτε ότι είχαν παραγγελθεί για λογαριασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη, παραμονές εκλογών του 2007 (Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος και Σεπτέμβριος). Επρόκειτο για είδη της γερμανικής εταιρείας αξίας περίπου 130.000 ευρώ, που αφορούν ηλεκτρονικό εξοπλισμό γραφείου, τηλεφωνικά κέντρα, κλιματιστικά κ.λπ.

  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίαζε το γεγονός ότι ενώ τα τιμολόγια της Siemens έπρεπε να είχαν πληρωθεί από τον σημερινό πρόεδρο της ΝΔ, καθώς ενώ ανέγραφαν ως χρόνο εξόφλησης το αργότερο 60 μέρες, εντούτοις ένα μέρος από τα χρήματα (περίπου 40.000 ευρώ) φαινόντουσαν να έχουν πληρωθεί πολύ αργότερα και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 2008, ακριβώς τότε που η Δικαιοσύνη ξανάνοιξε την έρευνα για το σκάνδαλο της Siemens.

  Όπως είχε προκύψει από τη σχετική έρευνα ένα ακόμη ποσόν 43.850 ευρώ, είχε πληρωθεί με τραπεζική επιταγή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη τη Δευτέρα 2 Ιουνίου 2008, αφού είχαν προηγηθεί τρεις μέρες πριν, την Πέμπτη 29 Μαϊου 2008 οι αποκαλυπτικές καταθέσεις που είχαν δώσει στον εισαγγελέα η Αικατερίνη Τσακάλου, βοηθός του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ελληνικής εταιρείας Μιχάλη Χριστοφοράκου και ο προϊστάμενος λογιστηρίου Κυριάκος Μικές, οι οποίοι είχαν κάνει λόγο για «δωρεές και χορηγίες της Siemens σε πολιτικά πρόσωπα» και ενώ είχε κάνει την εμφάνισή του ο εισαγγελέας την Παρασκευή 30 Μαϊου στα γραφεία της ελληνικής εταιρείας.

  Καλό είναι να υπενθυμιστεί και ένα, τουλάχιστον περίεργο γεγονός:  Ενώ την πρώτη φορά που κατέθεσαν οι μάρτυρες δεν ρωτήθηκαν από τον εισαγγελέα και δεν κατονόμασαν τα πολιτικά πρόσωπα στα οποία αναφέρονταν, μία μέρα μετά την πληρωμή του ποσού από τον κ. Μητσοτάκη και συγκεκριμένα την Τρίτη, στις 3 Ιουνίου 2008, ο κ. Αθανασίου είχε καλέσει για συμπληρωματική κατάθεση την κ. Τσακάλου, ενώ την επομένη, την Τετάρτη 4 Ιουνίου 2008, είχε καλέσει για να καταθέσει επίσης συμπληρωματικά και τον κ. Μικέ.

  Για όλες τις δουλειές…

  Η οικογένεια Μητσοτάκη, όπως είχε προκύψει από τις σχετικές δικογραφίες είχε διαρκώς απαιτήσεις από τη Siemens. Τα μέλη της έστελναν βιογραφικά για προσλήψεις, είτε δια χειρός της κυρίας Σάκη Κυπραίου, είτε μέσω του γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη είτε της συζύγου του Μαρέβας.

  Το πρόβλημα για την οικογένεια Μητσοτάκη είναι ότι όλα βρίσκονται αρχειοθετημένα στο περιβόητο αρχείο της Γενικής Διεύθυνσης της Siemens. Όλα; Όχι όλα, καθώς υπάρχουν και τα στοιχεία που έχουν εξαφανιστεί. Μπορεί, όμως, κανείς να εντοπίσει με ευκολία τις τηλεφωνικές κλήσεις και επαφές, τις μυστικές συναντήσεις, τα αιτήματα και ολόκληρο το πλέγμα των επαφών και των συνεννοήσεων του Μιχάλη Χριστοφοράκου με την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά και δείχνουν ότι ο Χριστοφοράκος ήθελε πάντοτε δίπλα του και σύμμαχο τη Ντόρα, είτε ως βουλευτή, είτε ως δήμαρχο, είτε ως υπουργό. Και βέβαια τα αποκαλυπτικά στοιχεία δείχνουν ότι στήριζε με κάθε τρόπο τον σημερινό πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.

  Ένα δείπνο το έτος 2003

  Τον Μάιο του 2003 ο Μ. Χριστοφοράκος υποδέχτηκε τον άνθρωπο ο οποίος θα διαδραμάτιζε καθοριστικό ρόλο σε ότι αφορά στη μη παράδοσή του στην Ελλάδα. Μην ξεχνάμε ότι συνέχισε τη ζωή του σαν “Βασιλιάς” στη Γερμανία. Στο δείπνο, το 2003, προς τιμήν του Dr. Baumann (προέδρου του εποπτικού συμβουλίου της Siemens Α.G.), ο Μιχάλης Χριστοφοράκος είχε τοποθετήσει ανάμεσα στον ίδιο και στον προσκεκλημένο του, την Ντόρα Μπακογιάννη. Στην κορυφή του τραπεζιού είχε καθίσει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ακριβώς απέναντι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Από τα ημερολόγια του Μ. Χριστοφοράκου είχε προκύψει πολλές συναντήσεις ανάμεσα στον ίδιο και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, όπως επίσης αποστολές τηλεφωνικών κέντρων στα Χανιά (σελίδες ημερολογίου με ημερομηνίες 5 και 27 Ιανουαρίου 2000).

  Με τα τηλεφωνικά κέντρα της Siemens, η οικογένεια Μητσοτάκη είχε ιδιαίτερη… σχέση, αφού πέραν, σύμφωνα πάντοτε με τη δικογραφία, του απλήρωτου τηλεφωνικού κέντρου που είχε «χρεωθεί» το 2007 σε συνεργάτη της Ντόρας Μπακογιάννη, η ίδια φερόταν να είχε αλλάξει τηλεφωνικό κέντρο και καλωδιώσεις και τον Ιούλιο του 2000. Το στοιχείο αυτό προέκυπτε από το περιεχόμενο του ημερολογίου του Χριστοφοράκου, στις 14 Ιουλίου και στις 17 Ιουλίου του 2000. 

  Το 2001 σειρά είχαν πάρει τα πλυντήρια και στεγνωτήρια με προορισμό τους Γοργιανάδες Ευρυτανίας για τα οποία ζητούνται από συνεργάτιδα της Ντόρας Μπακογιάννη καλές τιμές.

  Mayο, Siemens και Μητσοτάκης

  Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας παλαιότερα, η Δικαιοσύνη έχει στα χέρια της εμβάσματα από την περίοδο 1990-94 ύψους 20 εκατ. γερμανικών Μάρκων, για τα οποία υπάρχει η υποψία ότι κατέληξαν στα ταμεία της Νέας Δημοκρατίας.

  Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, υπήρξε παλαιότερη αναφορά του τότε ειδικού ανακριτής Ν. Ζαγοριανού, σε έγγραφο το οποίο δεν είχε συμπεριληφθεί στη δικογραφία για τη SIEMENS σύμφωνα με το οποίο την περίοδο 1990-94 η μητρική SIEMENS κατέθεσε στην offshore λιβεριανή εταιρεία Mayo, μέσω της Royal Bank of Scotland 6 εμβάσματα ύψους 20 εκατ. γερμανικών Μάρκων, τα οποία υπολογίζονται σήμερα σε 10 εκατ. ευρώ.

  Από την πλευρά του ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ κ. Κώστας Μητσοτάκης είχε κάνει λόγο για προβοκάτσια σε βάρος του. Θέση για το θέμα ,το 2009, είχε πάρει και η τότε υπουργός Εξωτερικών και κόρη του κ. Μητσοτάκη Ντόρα Μπακογιάννη η οποία σε συνέντευξή της είχε δηλώσει ότι «Πρώτα – πρώτα, η Mayo είναι μία υπόθεση την οποία έχει ερευνήσει σε βάθος η ελληνική δικαιοσύνη κι έχει καταδικάσει για συκοφαντική δυσφήμιση πολιτικό. Για να είμαστε απολύτως σαφείς, τα γεγονότα είναι τα εξής: μία εφημερίδα καταγράφει έναν ισχυρισμό, χρησιμοποιεί το όνομα του εισαγγελέα, του κου Ζαγοριανού, και λέει ότι υπάρχει ένα έγγραφο στη δικογραφία. Ακολουθεί ρητή διάψευση ότι δεν υπάρχει τέτοιο χαρτί. Επαναλαμβάνω: Υπάρχει ρητή διάψευση από παντού και παρά ταύτα πέντε μέρες πριν από τις εκλογές εξακολουθούμε να ακούμε τον ίδιο ισχυρισμό. Είναι εμφανές ότι οι ισχυρισμοί, οι οποίοι διατυπώθηκαν είναι κατασκευασμένοι».

  Η Ντόρα Μπακογιάννη απέδωσε τις αποκαλύψεις για την λιβεριανή εταιρεία Mayo και την εμπλοκή της στην υπόθεση της SIEMENS στην προσπάθεια κάποιων κύκλων να προκαλέσουν ρήγμα στη Νέα Δημοκρατία, ενώ στο πλαίσιο της χάραξης γραμμής Άμυνας η οικογένεια Μητσοτάκη είχε ισχυριστεί ότι η SIEMENS διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην πτώση της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη του 1993, καρφώνοντας με αυτόν τον τρόπο τον Αντώνη Σαμαρά. 

  Προκλήσεις το 2010

  Αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2010 η κα Μπακογιάννη βγαίνοντας από την Εξεταστική Επιτροπή της SIEMENS δήλωνε «μου δόθηκε η ευκαιρία να απαντήσω στο σύνολο των ερωτημάτων που έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις από τον τύπο και που με εμφανίζουν να έχω πάρει 21 καφετιέρες. Θυμίζω ότι το έργο της επιτροπής είναι να ξεκαθαρίσει της τέσσερις μεγάλες υποθέσεις δηλαδή ΟΤΕ, ΟΣΕ, Νοσοκομεία και C4I. Με τις συγκεκριμένες συμβάσεις δεν είχα καμία θεσμική σχέση είχα όμως την ευκαιρία σήμερα να ξεκαθαρίσω αυτό που λέμε περιρρέουσα ατμόσφαιρα». Στη συνέχεια – και συνεχίζει μέχρι σήμερα – πέρασε στην αντεπίθεση.

  Το αν όλο το ιστορικό της σχέσης οικογένειας Μητσοτάκη – SIEMENS και Ντόρας Μπακογιάννη – Μιχάλη Χριστοφοράκου συνιστά περιρρέουσα ατμόσφαιρα εναπόκειται στην κρίση στου καθενός.

  Ωστόσο εκείνη η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης χωρίς παραίτηση για την υπόθεση της διαφυγής του Χρήστου Καραβέλα γεννά ακόμη ερωτηματικά για τον τρόπο με τον οποίο κάποιοι εκπρόσωποι της «πολιτικής ελίτ» αντιλαμβάνονται την έννοια της «πολιτικής ευθύνης». Σήμερα το τοπίο είναι πιο καθαρό…

  - Advertisement -

  Latest Posts

  ΠΥΘΙΑ