Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2022

Τεράστια δικαστική νίκη Δημήτρη Μπεκιάρη και Periodista.gr – Η Δικαιοσύνη απέρριψε την αγωγή του γενικού γραμματέα της Βουλής Γιώργου Μυλωνάκη και του διευθυντή του...

Periodista Με ένα σκεπτικό - καταπέλτη και μία απόφαση - μνημείο (Με τον αριθμό 9402/2022, του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών) για την προστασία της Ελευθερίας του...
More

  Latest Posts

  Euractiv: Γιατί δεν στέλνει απευθείας τα όπλα στην Ουκρανία η Γερμανία;

  Για τις αποκαλύψεις του γερμανού καγκελάριου Ολαφ Σολτς οι οποίες εκθέτουν τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με τις νέες παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία από την Ελλάδα και την προμήθεια στη χώρα μας γερμανικού στρατιωτικού υλικού κάνει λόγο το Euractiv και αναρωτιέται ποιος είναι ο λόγος που η Γερμανία δεν παραδίδει κατευθείαν το στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία.

  Συγκεκριμένα αναρωτιέται ο αναλυτής Ούλριχ Σπεκ στο twitter μετά την ανακοίνωση του γερμανού Καγκελάριου για τη συμφωνία ανταλλαγής με την Ελλάδα

  «Γιατί να μην παραδώσει απευθείας στην Ουκρανία; Επειδή η παράδοση στην Ελλάδα θεωρείται λιγότερο επιζήμια για τις σχέσεις της με τη Ρωσία, στην οποία εξακολουθεί να στηρίζεται;»

  Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε μια συμφωνία ανταλλαγής με την Ελλάδα προκειμένου να παραδώσει όπλα στην Ουκρανία, όμως το Βερολίνο φέρεται να μην έχει εκπληρώσει αντίστοιχες συμφωνίες που είχε συνάψει προηγουμένως.

  Ο Σολτς είχε διμερείς συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Τρίτη (31 Μαΐου) στις Βρυξέλλες.

  «[Η Ελλάδα] θα προμηθεύσει την Ουκρανία και εμείς θα την προμηθεύσουμε με γερμανικά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού», δήλωσε ο Σολτς σε συνέντευξη Τύπου.

  Οι τελικές λεπτομέρειες θα πρέπει τώρα να διευθετηθούν μεταξύ των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών πριν από την «ταχεία» εφαρμογή τους, πρόσθεσε.

  Η υποστήριξη της Ουκρανίας με όπλα περιλαμβάνει «να δοθεί η δυνατότητα σε χώρες με όπλα από την εποχή του Συμφώνου της Βαρσοβίας» να παραδώσουν τα δικά τους στην Ουκρανία, όπως η συμφωνία αλυσίδας ανταλλαγών με την Τσεχία, εξήγησε ο Σολτς.

  «Τώρα έχω συμφωνήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό να κάνουμε το ίδιο και με την Ελλάδα».

  Το ελληνικό υπουργείο Άμυνας σημείωσε ότι η Αθήνα θα παράσχει τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού BMP-1 που αναπτύχθηκαν και κατασκευάστηκαν από τη Σοβιετική Ένωση τη δεκαετία του 1960.

  Η Γερμανία είχε αρχικά πουλήσει 500 από αυτά στην Ελλάδα το 1994. Τότε, οι Έλληνες πλήρωσαν περίπου 50.000 γερμανικά μάρκα (περίπου 25.000 ευρώ) το κομμάτι. Τώρα, έχουν απομείνει λιγότερα από 200, καθώς τα υπόλοιπα έχουν πωληθεί ή καταστραφεί.

  Το εντυπωσιακό είναι ότι τα άρματα που θα λάβει η Ελλάδα ως αντάλλαγμα φέρονται να είναι άρματα μάχης τύπου “Marder”, για τα οποία η κατασκευάστρια εταιρεία όπλων Rheinmetall είχε ζητήσει ανεπιτυχώς άδεια να τα πουλήσει στην Ουκρανία πριν από εβδομάδες, σύμφωνα με το Business Insider.

  Πολωνία: Η Γερμανία αθέτησε τις υποσχέσεις της

  Επιπλέον, αυτές οι αλυσίδες ανταλλαγών που ευνοούνται από τη γερμανική κυβέρνηση έχουν μέχρι τώρα βυθισθεί σε διαμάχες.

  Την περασμένη Τρίτη (24 Μαΐου), ο πολωνός Πρόεδρος Αντρέι Ντούντα είχε κατηγορήσει τη Γερμανία ότι αθέτησε τις υποσχέσεις της να παραδώσει άρματα μάχης στη χώρα σε αντάλλαγμα για τις αποστολές όπλων από τη Βαρσοβία στην Ουκρανία

  «Δεν τήρησαν αυτή την υπόσχεση. Και ειλικρινά: είμαστε πολύ απογοητευμένοι γι’ αυτό», δήλωσε ο Ντούντα στη γερμανική εφημερίδα Welt.

  Ο Σολτς δήλωσε ότι μίλησε επίσης με τον Πολωνό ομόλογό του, τον πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι, για το πώς θα διασφαλιστεί ότι η ανταλλαγή αλυσίδων με την Πολωνία θα προχωρήσει ομαλά.

  «Και οι δύο θέλουμε να το πετύχουμε αυτό με την καλύτερη, καλή, συνεργασία», πρόσθεσε.

  Στην περίπτωση παρόμοιας συμφωνίας που συνήφθη με την Τσεχία νωρίτερα αυτό το μήνα, επίσης, δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί ημερομηνία παράδοσης των υποσχόμενων όπλων.

  Αυτές οι αλυσίδες ανταλλαγών θεωρείται γενικά ότι ωφελούν την Ουκρανία, καθώς είναι πιο εξοικειωμένη με τον εξοπλισμό της σοβιετικής εποχής.

  Το BMP θα μπορούσε να είναι ένα είδος «τεθωρακισμένου οχήματος μεταφοράς προσωπικού για να πάει» για τις ουκρανικές δυνάμεις, σχολίασε στρατιωτικός εμπειρογνώμονας.

  Ωστόσο, ο Ουκρανός πρέσβης στο Βερολίνο, Αντρίι Μέλνικ, τόνισε ότι «κανείς δεν είχε την ιδέα να ρωτήσει τους Ουκρανούς αν χρειαζόμαστε καθόλου το παλιό υλικό».

  Και οι ανησυχίες σχετικά με τη Γερμανία που παρακάμπτει τις ευθύνες της παραμένουν.

  «Πρώτα απ’ όλα, είναι η ίδια η Γερμανία που πρέπει να βοηθήσει την Ουκρανία», σημείωσε ο Ντούντα.

  - Advertisement -
  ΠΗΓΗeuractiv

  Latest Posts

  ΠΥΘΙΑ