Το δίλημμα Μητσοτάκη μετά τη δημοσκόπηση – βόμβα: Ήττα ή συντριβή

Του Νίκου Λακόπουλου

«Ξέρω ότι αυτή τη στιγμή το να οδηγήσουμε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές με την «βόμβα» -το τονίζω- της απλής αναλογικής, με μία απρόβλεπτη Τουρκία απέναντί μας, δεν πιστεύω ότι είναι πράξη εθνικά υπεύθυνη και αν αυτό με οδηγήσει στο να έχω ένα πολιτικό κόστος, γιατί θα πρέπει να διαχειριστώ ένα δύσκολο χειμώνα, ας είναι έτσι».

O Kυριάκος Μητσοτάκης με αυτή τη δήλωση τα είπε όλα. Πως σχεδίαζε εκλογές για τον Σεπτέμβριο, αλλά δεν θα το κάνει αναλαμβάνοντας ένα ρίσκο, όπως το χαρακτήρισε: να διαχειριστεί ένα δύσκολο πολιτικό χειμώνα με πολιτικό κόστος περιμένοντας την Άνοιξη.

Μόνο που και τότε θα υπάρχει η «βόμβα» της απλής αναλογικής και μια απρόβλεπτη Τουρκία συν το πολιτικό κόστος του χειμώνα. Άρα; O Kυριάκος Μητσοτάκης είδε πως δεν θα κερδίσει τις πρόωρες εκλογές και ελπίζει να γυρίσει το παιχνίδι μετά τον δύσκολο χειμώνα αφού αν χάσει τελικά να έχει κερδίσει ένα ακόμα χρόνο στην κυβέρνηση.

Ο πραγματικός φόβος του Μητσοτάκη δεν είναι το ενδεχόμενο να βρεθεί η χώρα στα χέρια μίας υπηρεσιακής κυβέρνησης, με τον Ερντογάν απρόβλεπτο. Είναι να εκλεγεί κυβέρνηση με απλή αναλογική καθώς η τελευταία δημοσκόπηση της MRB δείχνει -με 7,2% τη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ- πως δεν είναι βέβαιο ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτο κόμμα.

Γιατί όταν ο ίδιος άνοιξε το παράθυρο για πρόωρες εκλογές κι ανακοίνωνε κιόλας ονόματα υποψηφίων βουλευτών ο Ερντογάν ήταν πιο απρόβλεπτος και ο Μητσοτάκης έκανε κάτι που ο ίδιος χαρακτηρίζει πράξη μη εθνικά υπεύθυνη.

Ένας απερχόμενος πρωθυπουργός

Για την ακρίβεια ο Πρωθυπουργός επιχειρεί να κερδίσει χρόνο με τα ίδια επιχειρήματα που θα έκανε πρόωρες εκλογές -για να μην υπάρχει τοξικό κλίμα για ένα τόσο μεγάλο διάστημα. Αυτό που κάνει τώρα δηλαδή προκαλώντας στο όνομα της σταθερότητας παρατεταμένη πολιτική αστάθεια -ως βέβαιος απερχόμενος πρωθυπουργός.

Πρόκειται για ένα πολιτικό «βραχυκύκλωμα» όπως το χαρακτηρίζει έμπειρος κοινοβουλευτικός παράγοντας στο CNN Greece, που παρατηρεί σε άρθρο του πως σε αυτό συνετέλεσε η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να επιστρατεύσει τα επιχειρήματα που είθισται να χρησιμοποιούνται για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, για να εξηγήσει το σκεπτικό του να ακολουθήσει την αντίστροφη πορεία και να εξαντλήσει τη συνταγματική θητεία της κυβέρνησης.

Προφανώς αν ο Μητσοτάκης πίστευε ότι θα κερδίσει τις εκλογές θα ήταν σώφρον να αναθέσει την κυβέρνηση για ένα μεγάλο διάστημα σε υπηρεσιακή κυβέρνηση. Τώρα που βλέπει ότι θα τις κερδίσει δεν είναι -παραβλέποντας με απίστευτη ύβρη προς τον ελληνικό λαό πως η απλή αναλογική μπορεί να δώσει κυβέρνηση και μάλιστα πιο ισχυρή από μια κυβέρνηση του ιδίου με δεκανίκια.

Το μπο΄΄υμεραγκ του εκλογικού νόμου

Η κίνηση του Μάκη Βορίδη να αποσύρει τρία άρθρα που αφορούν στις εκλογές από το νομοσχέδιο που ψηφίσθηκε χθες στη Βουλή με τη δήλωση πως «δεν πρόκειται να πάμε σε εκλογές και ότι έχουμε χρόνο να διαβουλευτούμε πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα» μπορεί να υποκρύπτει το ενδεχόμενο νέας αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Το ενδεχόμενο αυτό -για να εξασφαλίσει η Νέα Δημοκρατία στις δεύτερες εκλογές αυτοδυναμία – μπορεί να οδηγήσει τελικά -αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα- μπορεί να έχει το απρόβλεπτο αποτέλεσμα να μπορεί να σχηματίσει αυτός αυτοδύναμη κυβέρνηση και να γελάσουν και τα ψάρια.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της MRB στην πρόθεση ψήφου προηγείται το κόμμα της ΝΔ με 29,3% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 22,1%. Σε ό,τι αφορά την παράσταση νίκης η «ψαλίδα» μικραίνει υπέρ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ το 25,1% των ερωτηθέντων θεωρεί πως κανένα κόμμα δεν είναι κατάλληλο να αντιμετωπίσει τα σοβαρά θέματα.

Στο κρίσιμο ερώτημα «ποιο από τα 2 κόμματα θα σας ενοχλούσε αν κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά» το 40,5% δηλώνει πως θα ενοχληθεί εάν κερδίσει τις εκλογές η ΝΔ έναντι 37,3% που είναι το αντίστοιχο ποσοστό κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Το 17,7% δηλώνει ότι θα ήθελε συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έναντι 14,9% που προτιμά συνεργασία ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ δηλαδή το σενάριο μιας προοδευτικής κυβέρνησης κερδίζει έδαφος -πριν τον δύσκολο χειμώνα που περιμένει ο Μητσοτάκης και το πολιτικό κόστος που θα έχει για το κόμμα του.

Το δίλημμα ανάμεσα στην ήττα και την συντριβή

Αν η Νέα Δημοκρατία είχε μια ελπίδα να είναι πρώτο κόμμα και να σχηματίσει μια κυβέρνηση χωρίς αυτοδυναμία, θα πρέπει να συμφιλιωθεί με την ιδέα πως μπορεί να είναι δεύτερο κόμμα και ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία πρώτο.

Σε μια τέτοια περίπτωση το Κινάλ και το Μέρα 25 δεν θα βρεθούν στο δίλημμα -αν δεν συνεργασθούν έστω με ψήφο ανοχής- αν θα βοηθήσουν μια προοδευτική κυβέρνηση ή θα παραδώσουν τη χώρα στα χέρια του Μητσοτάκη.

Θα βρεθούν στο δίλημμα αν θα συνεργασθούν για μια «κυβέρνηση ευθύνης» ή αν θα επιτρέψουν στον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία να σχηματίσει -χάρη στο νόμο του Μητσοτάκη- αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Φυσικά όλα αυτά θα κριθούν τις επόμενες μέρες και μήνες, τον δύσκολο χειμώνα για τον Μητσοτάκη που θα πρέπει να συνηθίσει στην ιδέα πως με το ρίσκο που ανέλαβε -όπως είπε- η Άνοιξη για τον ίδιο δεν θα έρθει ποτέ.

Είχε να επιλέξει ανάμεσα στις πρόωρες εκλογές και μια ήττα -καθώς ο πληθωρισμός και η ακρίβεια θα κρίνουν τη ψήφο των πολιτών- και μια μεγάλη ΄ήττα, αφού μετά τον «δύσκολο χειμώνα» τον περιμένει μια πιο δύσκολη Άνοιξη.

Αν είναι ως τότε πρωθυπουργός.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ