Τα μαθήματα από μια επίθεση

Της Laure Mandeville

Η ομίχλη του πολέμου, της παραπληροφόρησης και της λογοκρισίας καλύπτει με ένα παχύ πέπλο τα δραματικά γεγονότα που σημειώθηκαν τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς στη Μακιίβκα, στην επαρχία του Ντονέτσκ, όπου ο ουκρανικός στρατός έπληξε με τα συστήματα Himars έναν στρατώνα με Ρώσους νεοσύλλεκτους. Ήταν ένα καταστροφικό πρωτοχρονιάτικο δώρο για τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος εκείνη την ώρα δήλωνε ότι το 2023 θα είναι η χρονιά της νίκης.

Τετρακόσιοι άνδρες -ένας αστρονομικός αριθμός- σκοτώθηκαν πράγματι και άλλοι 300 τραυματίστηκαν, όπως ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός; Η χρήση κινητών τηλεφώνων από τους Ρώσους στρατιώτες -που θεωρητικά πρέπει να τα παραδίδουν όταν είναι στο μέτωπο- επέτρεψε πράγματι στους ουκρανικούς και αμερικανικούς δορυφόρους να εντοπίσουν το σημείο όπου βρίσκονταν οι στρατιώτες; Ή οι πληροφορίες ήλθαν από το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει το Κίεβο στο Ντονέτσκ;

Όλα αυτά τα ερωτήματα κατακλύζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου στρατιωτικοί και αναλυτές προσπαθούν να ξεχωρίσουν την αλήθεια από το ψέμα. Το καινούργιο στοιχείο στη ρωσική πλευρά είναι η άσκηση κριτικής στη διοίκηση. Πολλοί ειδικοί, για παράδειγμα, εκφράζουν την κατάπληξή τους για το γεγονός ότι τόσο πολλοί στρατιώτες ήταν συγκεντρωμένοι σε ένα σημείο, δίπλα μάλιστα σε μια αποθήκη πυρομαχικών.

Το προσκείμενο στη Μόσχα κανάλι Telegram Rybar επιρρίπτει την ευθύνη στον διοικητή του τάγματος Ρομάν Ενικέεφ, που υπάκουσε τυφλά στις εντολές των ανωτέρων του και δεν έλαβε υπόψη την πραγματικότητα. Το κανάλι επισημαίνει ότι την ίδια περιφρόνηση προς τους στοιχειώδεις κανόνες προστασίας είχε δείξει η στρατιωτική διοίκηση του Ντονέτσκ και τον Αύγουστο, όταν εγκατέστησε ένα κέντρο διοίκησης σε ένα ορυχείο. «Η ανικανότητα και η αδυναμία άντλησης μαθημάτων από την πολεμική εμπειρία εξακολουθούν να αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα», έγραψε ο στρατιωτικός ανταποκριτής Μπόρις Ροτζίν.

Το δεύτερο μάθημα αυτού του πλήγματος είναι ότι δεν αυξήθηκαν οι αντιδράσεις κατά του πολέμου: αντιθέτως, φούντωσε η δυσαρέσκεια για τα λάθη των υπευθύνων. Δεν βλέπει κανείς διαδηλώσεις κατά του Προέδρου Πούτιν. «Θα νικήσουμε», επιμένει η Εκατερίνα Κολοτόβκινα, πρόεδρος ενός «Συμβουλίου Γυναικών» της εθνοφρουράς.

Ο Ρώσος διαφωνών Αντρέι Ιλαριόνοφ δεν μασάει τα λόγια του: παρά την πολιτική καταστολή και την επιστράτευση όλο και περισσοτέρων Ρώσων, λέει, δεν παρατηρείται κάποια εξέγερση. «Η αποφασιστική αλλαγή», τονίζει, «δεν θα έρθει λοιπόν από το εσωτερικό, αλλά από τον ουκρανικό στρατό».

ΠΗΓΗLe Figaro

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...