Σοκαριστικό άρθρο Λακόπουλου για τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ θα ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων


Ο Αλέξης Τσίπρας έχει την -ιστορική- ευθύνη να διαμορφώσει κατά περιφέρεια, όχι απλώς ανανεωμένα ψηφοδέλτια, αλλά να συμπεριλάβει υποψήφιους που έχουν τις προϋποθέσεις να οριστούν υπουργοί του, αν πάρει τη λαϊκή εντολή. Αυτοί θα προσελκύσουν ψηφοφόρους.

Διαβάστε το άρθρο του Γιώργου Λακόπουλου που δημοσιεύτηκε στο ieidiseis.gr:

Στο τελευταίο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ έγινε ένα λάθος, που μπορεί να αποδειχθεί καταλυτικό στις επόμενες εκλογές. Ενώ ο Αλέξης Τσίπρας έριξε τα τείχη που όρθωνε η παλιά κομματική γραφειοκρατία και ενέγραψε 110.000 νέα μέλη στις οργανώσεις, τελικά για την ανάδειξη των κομματικών οργάνων ψήφισαν μόνο τα παλαιά μέλη.

Το αποτέλεσμα είναι ορατό: στην Κεντρική Επιτροπή και τα λοιπά «καθοδηγητικά όργανα» δεν εκπροσωπείται ο «νέος ΣΥΡΙΖΑ». Έτσι, παρότι το εσωκομματικό ιμπέριουμ του Τσίπρα κινεί τα πράγματα προς την ανανέωση, ο «παλαιός ΣΥΡΙΖΑ» εξακολουθεί να ελέγχει τους κομματικούς «αρμούς» -που θα έλεγε και ΤΖανακόπουλος.

Το θέμα αποκτά ιδιαίτερη σημασία αυτές τις μέρες που «κλείνουν» οι συνδυασμοί του κόμματος κατά εκλογική περιφέρεια. Παρότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει κατοχυρώσει το δικαίωμά του στον τελευταίο λόγο, ο σκληρός κομματικός μηχανισμός, επιδιώκει την όσο το δυνατόν ευρύτερη εκπροσώπησή του στην επόμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αποκλείοντας νεότερους υποψηφίους, ειδικά στην περιφέρεια.


Σε πολλές περιπτώσεις οι, κατά τα λοιπά αδρανείς, ιδιότητες του «τομεάρχη» και άλλα κομματικά αξιώματα ενισχύουν τις υποψηφιότητες παλαιών στελεχών. Διαμορφώνοντας άνισους όρους απέναντι σ΄ αυτούς που μπορούν να φέρουν τον αέρα της κοινωνίας στη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Παρότι οι φράξιες έχουν αποδοκιμαστεί από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζουν να δρουν άτυπα. Μάλιστα συμπράττουν μεταξύ τους στη διαμόρφωση των ψηφοδελτίου προωθώντας αμοιβαία πρόσωπα της επιλογής τους. Είτε από τον παλαιό ΣΥΡΙΖΑ, είτε από τις ομάδες που προσήλθαν από το ΠΑΣΟΚ. Αντί για ανανέωση, αναπαλαίωση.

Το αποτέλεσμα είναι να διαμορφώνονται προϋποθέσεις – ειδικά στα ψηφοδέλτια της Αττικής, που είναι τροχιοδεικτικά της ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ – για προώθηση εκλογής, ή επανεκλογής, προσώπων που έχουν επιβαρύνσεις και χαρακτηρίζονται «βαρίδια».

Είναι μια εξέλιξη καταστροφική για την κυβερνητική προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ. Αν στην κορύφωση της προεκλογικής περιόδου, βγουν το προσκήνιο όσοι δεν ελκύουν την κοινωνία, ή συνδέονται με καταστάσεις που αποθαρρύνουν τους ψηφοφόρους, το πλήγμα θα είναι καταλυτικό.

Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ θα εξελιχθεί σε πτώση. Γιατί κάποιοι από όσους διεκδικούν τις πρώτες σειρές εκλογής σε κάθε ψηφοδέλτιο, θα λειτουργήσουν απωθητικά στους οπαδούς της Δημοκρατικής Παράταξης, που αιμοδοτούν τον ΣΥΡΙΖΑ από το 2012.

Ορισμένοι από όσους «δεν αρέσουν» εμφανίζονται μάλιστα ως «θύματα της ΝΔ» και διεκδικούν την είσοδο ή την παραμονή τους στην επόμενη Βουλή, για να «δικαιωθούν». Πρόκειται για δραστηριότητα εκλογικής αποδυνάμωσης του κόμματος.

Στα διακυβεύματα των επομένων εκλογών δεν εντάσσεται η «δικαίωση» κανενός. Όσοι έχουν προβλήματα με το εκλογικό σώμα ή στοχοποιήθηκαν αδίκως από τη σημερινή κυβέρνηση με δικαστικές περιπέτειες, δικαιούνται να διεκδικήσουν την παρουσία τους στη Βουλή. Αλλά με τις δικές τους δυνάμεις.

Σε καμία περίπτωση δεν νοείται να γίνει «υπόθεση τους κόμματος» η εκλογή τους. Και μάλιστα με τη διεκδίκηση της…πρώτης θέσης σε κάθε ψηφοδέλτιο.

Καθώς ο Αλέξης Τσίπρας έχει θέσει ως επιδίωξη την πρώτη θέση στις εκλογές και το σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης, η «πρωταγωνιστική» προεκλογική παρουσία αυτών των κομματικών στελεχών ακυρώνει αυτούς τους στόχους . Γιατί εμφανίζει ως «υπουργήσιμους», ακριβώς όσους πρέπει να αποκλειστούν από τέτοιους ρόλους.

Το εκλογικό σώμα δεν θα ανεχθεί να διεκδικούν, με τις πλάτες του κόμματος, «εισιτήριο επιστροφής» σε νέα κυβέρνηση Τσίπρα, όσοι απέτυχαν ή εξέθεσαν, την προηγούμενη.

Βασικό και γενικευμένο κριτήριο της προτίμησης των εκλογέων στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ κατά περιφέρεια, θα είναι η παρουσία νέων υποψηφίων με προφίλ που τους καθιστά υπουργήσιμους.

Με άλλα λόγια, για να υπάρχει κυβερνητική προοπτική θα πρέπει να έχουν οι ψηφοφόροι την ευχέρεια να αναδείξουν νέα αξιόλογα πρόσωπα στην επόμενη Βουλή. Και για να την έχουν, πρέπει οι παλαιοί να μην αποκλείουν τους νέους. Ή να μην τους «πνίγουν» σε κάθε ψηφοδέλτιο, μέσω των κομματικών μηχανισμών..

Αν τα ψηφοδέλτια «λειτουργούν» υπέρ υποψηφίων με αρνητική φόρτιση, οι δημοκρατικοί ψηφοφόροι θα γυρίσουν την πλάτη. Δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν δελτίο συμμετοχής στη μετά Μητσοτάκη εποχή σε κανέναν από όσους το 2019 διευκόλυναν την εποχή Μητσοτάκη

Σ’ αυτά τα πλαίσια ο Αλέξης Τσίπρας έχει την -ιστορική- ευθύνη να διαμορφώσει κατά περιφέρεια, όχι απλώς ανανεωμένα ψηφοδέλτια, αλλά να συμπεριλάβει υποψήφιους που έχουν τις προϋποθέσεις να οριστούν υπουργοί του, αν πάρει τη λαϊκή εντολή. Αυτοί θα προσελκύσουν ψηφοφόρους.

Επειδή οι εκλογές γίνονται κατά περιφέρεια και όλοι γνωρίζουν όλους, αν οι πολίτες διακρίνουν απόπειρα της κομματικής γραφειοκρατίας να διατηρήσει την επιρροή στον «κοινοβουλευτικό ΣΥΡΙΖΑ», απλώς δεν θα δώσουν αυτή την εντολή.

Αν έχει σημασία να ληφθεί υπόψη αυτή η παράμετρος είναι γιατί στις επόμενες εκλογές κρίνεται η τύχη του ΣΥΡΙΖΑ, της Δημοκρατικής Παράταξης και της προοδευτικής κυβέρνησης και κυρίως της χώρας. ΔΕΝ κρίνεται η τύχη όσων έχουν εκτεθεί και χρησιμοποιούν τον κομματικό μηχανισμό για να εμφανιστούν ως κεντρικοί εκπρόσωποι του κόμματος και ενδεχόμενοι πρωταγωνιστές στη μέλλουσα κυβέρνησή του.

Στην πολιτική ο καθένας πρέπει να κοιμάται όπως στρώνει και να μην παίρνει στο λαιμό του τους υπόλοιπους. Πόσο πιο καθαρά μπορούν να γίνουν τα κριτήρια διαμόρφωσης των ψηφοδελτίων;

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....