Ο Μητσοτάκης θέτει τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ πάνω από της Ελλάδας και αδιαφορεί για το τι θα συμβεί στο Αιγαίο

Της Κύρας Αδάμ

Για πολλοστή φορά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο επανέλαβε ότι θα υπερασπίζεται τα δικαιώματα της χώρας και θα δημοσιοποιεί διεθνώς σε όλα τα fora «όσα απαράδεκτα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στην περιοχή μας», αποφεύγοντας επιμελώς να κατονομάσει την Τουρκία ως αιτία των δεινών για τα εθνικά συμφέροντα και δικαιώματα στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο.


Η γενικόλογη αυτή τοποθέτηση ουδόλως κάνει το αυτί της Άγκυρας να ιδρώσει, η οποία για μια ακόμα φορά, όχι μόνο ρητορικώς (όπως πράττει ο κ. Μητσοτάκης) αλλά στην πράξη και σε καθημερινή βάση και με τις ώρες, καταπατά την εθνική κυριαρχία με όλους τους δυνατούς τρόπους και τα μέσα που διαθέτει, με στόχο την ανατροπή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος νήσων, νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο και το τελικό μοίρασμά τους ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Η «διεθνοποίηση» των τουρκικών «απαράδεκτων», που απειλεί να υλοποιήσει ο Πρωθυπουργός, έχουν γνωστό, ορατό και προκαθορισμένο αποτέλεσμα, το οποίο ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά, γιατί το ακούει σε κάθε διεθνή συνάντησή του και σε κάθε φόρουμ στο οποίο συμμετέχει: «Βρείτε τα με την Τουρκία οι δυο σας, λύστε τα προβλήματά σας». («Και παρατήστε μας ήσυχους» είναι η υπόλοιπη φράση, που εννοείται, αλλά δεν χρησιμοποιείται στην comme il faut διεθνή διπλωματική γλώσσα.)

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη γνωρίζει πολύ καλά ότι οι διαβεβαιώσεις για «διεθνοποίηση» των προβλημάτων με την Τουρκία είναι μια ακόμα ενσυνείδητη μεγαλοστομία, κενή περιεχομένου, μόνο για το εσωτερικό προεκλογικό ακροατήριο. Και τούτο διότι ο πρωθυπουργός, η κυβέρνησή του, οι πολιτικοί αρχηγοί και οι προηγούμενες κυβερνήσεις τους γνωρίζουν άριστα ότι οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και επομένως όλες οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, καθώς και αυτές που θα γίνουν μέλη (Σουηδία, Φινλανδία) ακολουθούν κατά γράμμα και εφαρμόζουν τις εν ισχύι, παράνομες από τη δεκαετία του 1980 διαταγές των γενικών γραμματέων του ΝΑΤΟ Λουνς και Σολάνα, που υιοθέτησαν «αμάσητη» την τουρκική θέση ότι τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου είναι αποστρατιωτικοποιημένα. Επιπροσθέτως, ακολουθούν από το 2006 τη διαταγή του SACEUR, που απαγορεύει σε νατοϊκά αεροσκάφη να προσεγγίζουν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου εγγύτερα των 6 ν.μ.

Καμιά ελληνική κυβέρνηση και ουδέποτε τόλμησε να αμφισβητήσει και να ακυρώσει αυτές τις παράνομες και σε βάρος των εθνικών συμφερόντων και της ασφάλειας παράνομες διαταγές του ΝΑΤΟ, κι ας είχαν πάμπολλες ευκαιρίες να ανατρέψουν την κατάσταση αυτή. Δηλαδή, να θέσουν την κατάργηση των παράνομων διαταγών του ΝΑΤΟ ως προϋπόθεση για να συμφωνήσει η Ελλάδα σε πολλές και σοβαρές νατοϊκές αποφάσεις που απαιτούν ομοφωνία..

Επομένως, η «διεθνοποίηση» στα διεθνή fora των τουρκικών απειλών για αποστρατιωτικοποίηση των νήσων του ανατολικού Αιγαίου, που επικαλείται για εσωτερική προεκλογική κατανάλωση ο πρωθυπουργός, γνωρίζει εκ των προτέρων και πολύ καλώς ότι «θα φάει πόρτα» και στο ΝΑΤΟ και στις άλλες χώρες της συμμαχίας, οι οποίες για δεκαετίες ολόκληρες, χωρίς καμιά αντίδραση της Αθήνας, εφαρμόζουν πιστά και ανενόχλητα τη θέση της Άγκυρας.

Αλλά και τη μία και μοναδική ευκαιρία που έχει τώρα στα χέρια του ο πρωθυπουργός -με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ- να ανατρέψει νομίμως και τελεσιδίκως τις παράνομες διαταγές του ΝΑΤΟ για αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νήσων και να βάλει στη θέση της την Τουρκία έσπευσε να την κάψει μόνος του.

Ο κ. Μητσοτάκης στο Νταβός ανέφερε: «Και μιλώντας για τη Φινλανδία και τη Σουηδία θέλω να είμαι απολύτως σαφής. Υποστηρίξαμε ξεκάθαρα από την αρχή την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Και πιστεύω ότι είναι λάθος αν η Τουρκία συνεχίσει να χρησιμοποιεί αυτές τις διαπραγματεύσεις για να αποκομίσει κάποιο είδος οφέλους για το δικό της εθνικό συμφέρον. Είναι μια στιγμή που όλοι πρέπει να είμαστε ενωμένοι».

Δηλαδή, ο Έλληνας πρωθυπουργός θέτει τα συμφέροντα της συμμαχίας πάνω από την εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων, τα οποία απειλούνται καθημερινώς από την Τουρκία, που στηρίζεται στις παράνομες νατοϊκές αποφάσεις και θέλει να προσθέσει και άλλες δυο χώρες (Σουηδία και Φινλανδία) οι οποίες… θα υποστηρίζουν και αυτές τις φιλοτουρκικές παράνομες νατοϊκές αποφάσεις σε βάρος των εθνικών συμφερόντων.

Θα αρκούσε η μαγική λέξη «ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ» για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, η κατάργηση των παράνομων και εν ισχύι διαταγών του ΝΑΤΟ για την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νήσων του ανατολικού Αιγαίου.

Αλλά μια τέτοια στάση προϋποθέτει πολλά «μαγικά» πολιτικά στοιχεία, που -φευ!- έχουν καταργήσει σήμερα όλα τα ελληνικά κόμματα και οι ηγέτες τους…

ΠΗΓΗnewsbreak.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...