Καθρεφτάκια σε ιθαγενείς

Του Σωτήρη Μηλιού

Ο ασύγκριτος Γιόχαν Κρόιφ συνήθιζε να λέει για τις ακριβές μεταγραφές πως: «δεν έχω δει ποτέ μία σακούλα γεμάτη λεφτά να σκοράρει, έστω και ένα γκολ». Γράφει ο Σωτήρης Μήλιος…

Το ίδιο ισχύει και με τα βιογραφικά. Κανένα χαρτί βιογραφικού, όσο βαρύ κι αν είναι, δεν έχει σκοράρει ποτέ σε κανονικό γήπεδο.

Δεν υπάρχει τίποτα πιο ταπεινωτικό αναφορικά με την εικόνα που έχει παγιωθεί για το εγχώριο ποδόσφαιρο από την ατάκα: «έλα μωρέ, στην Ελλάδα θα κάνει πλάκα, ακόμα και περπατώντας».

Ταπεινωτικό για αυτούς που παίζουν ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, σχεδόν εξευτελιστικό για αυτούς. Για να τελειώνουμε, μια και καλή με αυτόν τον μύθο: «δεν υπάρχει ποδοσφαιριστής που θα έκανε πλάκα στην Ελλάδα, ακόμα και περπατώντας». ADVERTISING

Για να κάνεις πλάκα, πρέπει και να τρέξεις. Να μπορείς να τρέξεις. Να είσαι σε θέση να τρέξεις. Και να αντέξεις. Διότι το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο χάιδεμα στην μπάλα, κολπάκια, μαγικά, αλλά απαιτεί και πνευμόνια, αντοχή, στοιχειώδη αθλητικότητα.

Δείτε το κορμί του Κριστιάνο, του Μέσι, του Λεβαντόφσκι. Ο λόγος που κρατιούνται σε τοπ επίπεδο ακόμα και μετά τα 34-35 είναι η ασκητική ζωή που κάνουν. Ό,τι αφήνεις, σε αφήνει. 

Η εικόνα του υπέρβαρου και εμφανώς unfit Μαρσέλο να μπαίνει στο γήπεδο και να περιφέρει με δυσκολία το κορμί του προκάλεσε οίκτο σε κάποιες περιπτώσεις.

Είναι τέτοιο το ποδοσφαιρικό μέγεθος του Βραζιλιάνου, τέτοια η ποδοσφαιρική του περπατησιά που αδικεί τον εαυτό του, όταν δέχεται να λερώνει τον μύθο του άνευ λόγου και αιτίας. 

Η Ελλάδα, οι όμιλοι της Ευρώπης δεν είναι Κατάρ. Δεν είναι Σαουδική Αραβία. Δεν είναι Ινδία. Δεν είναι διοργανώσεις επίδειξης, όπου κανείς δεν ακουμπάει τους legends που καταδέχονται να παίξουν μαζί τους. Είναι μάχη, πόλεμος, αγώνας επιβίωσης.

Σε μία εποχή που κάθε αναπνοή, κάθε καρδιακός παλμός οποιουδήποτε ποδοσφαιριστή αναλύεται εκτενώς, μοιάζει οξύμωρο πως ο Μαρσέλο κρίθηκε ικανός να αγωνιστεί έστω και για ένα μισάωρο. 

Ο Βραζιλιάνος έδειχνε να υποφέρει σε κάθε προσπάθεια για σπριντ, να βαριανασαίνει, να μην μπορεί να ακολουθήσει τον ρυθμό. Μία λυπηρή εικόνα για όσους τον θυμούνται να μην… βλέπει κανέναν στο γήπεδο.

Πιθανώς να το υποτίμησε και ο ίδιος. Να μην ζύγισε σωστά τον εαυτό του, το κορμί του, το επίπεδο ανταγωνισμού, τον ρυθμό. Μπορεί να μην μπορούσε να κρατηθεί άλλο χωρίς ποδόσφαιρο, μπορεί να μαγεύτηκε από την υποδοχή και να ήθελε να ανταποδώσει στο γήπεδο.

Μπορεί από την άλλη να νομίζει ότι ήρθε σε μία υπανάπτυκτη ποδοσφαιρικά χώρα, όπου οι 10 συμπαίκτες του θα τρέχουν και αυτός θα περιμένει την μπάλα έτοιμη στα πόδια για να μαγέψει. Δεν είναι όμως έτσι. Και ούτε πρόκειται να γίνει. Είμαστε στο 2022, τα καθρεφτάκια δεν μπορούν να ξεγελάσουν τους ιθαγενείς. Ή μάλλον… μπορούν. Αλλά για λίγο.

Δεν υπάρχει παίκτης που θα έρθει στην Ελλάδα και θα κάνει πλάκα ακόμα και περπατώντας. Κι άλλοι το νόμιζαν και τελικά έφυγαν… νύχτα. Η λίστα όσων απέτυχαν να κάνουν πλάκα με βάδην περιλαμβάνει παίκτες που στην καριέρα τους κατέκτησαν τα πάντα όπως ο Μάικλ Εσιέν, ο Μπερμπάτοφ, ο Γκούντγιονσεν, ο Καγκάβα, ο Λέσκοτ, ο Φλάβιο Κονσεϊσάο, ο Αμπιντάλ, ο Μπίσκαν, ο Λουίς Γκαρσία, ο Αφελάι, ο Όσκαρ Καρντόσο, ο Γκοβού, ο Ζούλιο Σέζαρ, ο Ραφίνια, όρεξη να έχει να αραδιάζει κανείς.

Θυμηθείτε τον Γιάγια Τουρέ πως ήρθε και πως τελείωσε την καριέρα του στον Ολυμπιακό. Θυμηθείτε τον Κέβιν Μιραλάς στο δεύτερο του πέρασμα. Πόσο άντεξαν τα πόδια του Πάουλο Σόουζα και τα κουράγια του Αλιόσα Ασάνοβιτς.

Για να βρεις μεγάλο όνομα προχωρημένης ηλικίας που θα δικαιολογήσει το όνομα, την φήμη, τον μισθό του στην Ελλάδα θα πρέπει να πέσεις σε παίκτη κολλημένο με την μπάλα. Σε παίκτη που έχει όρεξη, κίνητρο, καύσιμο, εγωισμό. Σε έναν Ριβάλντο, σε έναν Μέλμπεργκ. Σε έναν Πάμπλο Γκαρσία. Σε έναν Καρεμπέ. Σε έναν Ζιλμπέρτο. Σε έναν Ιμπαγκάσα. Οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Η εικόνα του Μαρσέλο τσαλακώθηκε πολύ στα πρώτα του 30 λεπτά στο γήπεδο με την ερυθρόλευκη φανέλα. Καλός αθλητής δεν ήταν ποτέ, μα η σημερινή του εικόνα δεν παραπέμπει καν σε αθλητή.

Αν θέλει να κάνει πλάκα στην Ελλάδα, πρέπει να έμαθε πλέον -με τον σκληρό τρόπο- ότι δεν μπορεί να το κάνει περπατώντας…

ΠΗΓΗsdna.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...