Αόρατος πόλεμος: Ποιοι και γιατί μέσα στο Μαξίμου δεν θέλουν πρόωρες εκλογές

Του Δημήτρη Μπεκιάρη

«Μετά την κρίση, η κάθε εξουσία οφείλει να εγκαταλείπει το απυρόβλητο της ανάγκης, δυναμώνοντας την λογοδοσία». Τάδε έφη μεταξύ πολλών άλλων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο χθεσινό του διάγγελμα και όπως είναι φυσικό η σεναριολογία για την προκήρυξη πρόωρων διπλών εκλογών πήρε «φωτιά». 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει βάσιμες ελπίδες ότι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα «εξοντώσει» πολιτικά τον αντίπαλό του, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ). Η διαδικασία ανασύνταξης, διεύρυνσης και τελικά επανίδρυσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ανακοπεί εξαιτίας της πανδημίας, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι θα κεφαλαιοποιήσουν την αποτελεσματική αντιμετώπιση του κορωνοϊού και βέβαια θα εκμεταλλευτούν σε απόλυτο βαθμό την αμηχανία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία αδυνατεί να ασκήσει με δυναμικό τρόπο τα καθήκοντά της. Μεγάλο ρόλο στην τελική απόφαση του Μητσοτάκη θα διαδραματίσουν οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες, μέχρι στιγμής, επιβεβαιώνουν την αύξηση της διαφοράς από τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι στο Μέγαρο Μαξίμου και στους κόλπους τόσο της κυβέρνησης, όσο και της Νέας Δημοκρατίας, με την επιλογή της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Στην παρούσα συγκυρία της κορύφωσης της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού στο πρωθυπουργικό Μέγαρο αντιπαρατίθενται δύο απόψεις, δύο αντιλήψεις, δύο διαφορετικές σχολές σκέψης αναφορικά με το θέμα της επιλογής του κατάλληλου χρόνου της προκήρυξης εκλογών.

Οι υποστηρικτές της διενέργειας εκλογών το ερχόμενο φθινόπωρο χρησιμοποιούν το – ελκυστικό είναι η αλήθεια – επιχείρημα της μοναδικής ευκαιρίας να επιτύχουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία συντριπτική νίκη σε βάρος του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα υποστηρίζουν ότι οι εκλογές πρέπει να πραγματοποιηθούν πριν γίνουν αισθητές οι συνέπειες της ύφεσης και της σφοδρής οικονομικής κρίσης που αναμένεται τους επόμενους μήνες σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο πίσω μέρος του μυαλού τους έχουν κρυμμένη την πεποίθηση της απόλυτης πολιτικής κυριαρχίας για πάρα πολλά χρόνια και της διακυβέρνησης χωρίς αντίπαλο. 

Οι σύμβουλοι ή συνεργάτες του πρωθυπουργού που αντιμάχονται με σταθερό τρόπο την στρατηγικού χαρακτήρα πιθανή επιλογή της πρόωρης προσφυγής στην κάλπη υπογραμμίζουν ότι ο βασικός κίνδυνος που προκύπτει για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση είναι η απώλεια της αξιοπιστίας εντός κι εκτός των συνόρων. Επισημαίνουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινδυνεύει να πέσει θύμα της αλαζονικής διάθεσης που δημιουργεί η μονοφωνία στα ΜΜΕ και οι δημοσκοπήσεις που τείνουν να δώσουν στο κυβερνών κόμμα φαραωνικά ποσοστά καταγράφοντας τεράστια δυναμική της Νέας Δημοκρατίας. Σε αυτή βάση κάνουν λόγο για μεγάλο ρίσκο, καθώς εύλογα, όπως λένε, η κοινωνία θα αντιδράσει, ενδεχομένως με οργή, σε οποιαδήποτε απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης της κρίσης και κινδυνολογούν υπογραμμίζοντας ότι δεν θα πρέπει να αποκλείεται τα αποτελέσματα να είναι αντίθετα από εκείνα που προσδοκούν στο Μέγαρο Μαξίμου. Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς πως οι επόμενες εκλογές, ιδιαίτερα αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίσει την πρόωρη διεξαγωγή τους, θα είναι διπλές. «Δύο εκλογικές αναμετρήσεις, μέσα στη μεγαλύτερη μεταπολεμική κρίση μπορεί να είναι καταστροφικές για τη χώρα, με τις οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊού να σαρώνουν τα πάντα και την Τουρκία ενδεχομένως να ανεβάζει την ένταση εξαιτίας των αδιεξόδων στα οποία θα περιέλθει ο Ερντογάν», ισχυρίζονται. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ισχυρίζονται ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εμφανιστεί αναξιόπιστη έναντι των ξένων ετέρων, Ευρωπαίων και Αμερικανών, κάτι το οποίο θα πρέπει να αποφευχθεί καθώς όπως λένε ότι μέχρι σήμερα «είναι αποτελεσματική και αξιόπιστη σε μία σειρά από ζητήματα, έχει κερδίσει τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη του ξένου παράγοντα και δεν πρέπει να απωλέσει το πλεονέκτημα και τη σοβαρότητά της». 

Σε πολιτικό επίπεδο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η επισήμανση ότι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα φέρει μεν τη νίκη, θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο επιβεβαιώνοντας την πολιτική κυριαρχία της Δεξιάς, αλλά θα καταστήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη «υπό προθεσμία πρωθυπουργό», έναν πρωθυπουργό διαχείρισης της οικονομικής καταστροφής που αναμένεται. Δεν έχουν άδικο. Ο πιθανός συνολικός χρόνος παραμονής του Κυριάκου Μητσοτάκη στη θέση του πρωθυπουργού θα κινδυνεύσει να μειωθεί. Στον ένα χρόνο διακυβέρνησης θα προστεθούν άλλα τέσσερα, το πολύ και στο καλύτερο για τον ίδιο σενάριο, χρόνια. Επομένως η κυβερνητική θητεία του Μητσοτάκη θα είναι 1+4 χρόνια, αλλά μέχρι εκεί. Τρεις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις δεν είχε κερδίσει ούτε ο Ανδρέας Παπανδρέου. 

Τι λένε λοιπόν; Ότι ο σημερινός πρωθυπουργός θα απωλέσει την ευκαιρία, αν καταφέρει βέβαια να αντιμετωπίσει τις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις της ύφεσης, να υλοποιήσει τον αρχικό σχεδιασμό, ο οποίος περιλαμβάνει πλάνο οκταετούς διακυβέρνησης. 

Εκείνο, όμως, στο οποίο συμφωνούν όλοι είναι ότι οι συνθήκες είναι τέτοιες που ακόμη και το άριστα δομημένο σχέδιο μπορεί να ανατραπεί στην πράξη. 

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ