Άφησαν «αυτοθαυμαζόμενοι» να καεί όλη η βόρεια Εύβοια

Tου Μιχάλη Ψύλου

“Στείλτε αεροπλάνα, που είναι τα αεροπλάνα;» Ξεχειλίζει η οργή των κατοίκων στις Κεχριές, τη Δάφνη, τους Κουρκουλούς, τη Σκεπαστή, στις Ροβιές και σε πολλά άλλα χωριά στη βόρεια Εύβοια. «Πού είναι τα πυροσβεστικά αεροπλάνα; Γιατί χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 24 ώρες από την πρώτη εκδήλωση της φωτιάς στο χωριό Δάφνη την περασμένη Τρίτη ,για να εμφανιστούν εναέρια μέσα πυρόσβεσης στη βόρεια Εύβοια;» διερωτάται ο δήμαρχος Λίμνης , Γιώργος Τσαπουρνιώτης.

Και έτσι είδαμε τις φλόγες να αφανίζουν ανενόχλητες επί τρεις ολόκληρες ημέρες τα δάση της βόρειας Εύβοιας και τα όμορφα χωριά, να καίγονται. Και τους κατοίκους των Κεχριών να ξεσπούν πάνω στον χαμηλών τόνων ,περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανό: «Θέλουμε ελικόπτερα! Πάρε τον Μητσοτάκη τώρα και πες του να έρθει. Tι τον θέλουμε αλλού; Πότε θα ‘ρθει; Καήκαμε! Καήκαμε ρε! Έλα εδώ μωρέ»!

«Δεν έχουμε βοήθεια από πουθενά»! Ο παπα-Γιάννης Σιδέρης , εφημέριος στο χωριό Δάφνη ,στη βόρεια Εύβοια δίνει τη μάχη ενάντια στις φλόγες. Εχει βγάλει τα ράσα και έχει φορέσει στολή παραλλαγής. Δίνει εντολές στις μπουλντόζες ,συντονίζει τους πυροσβέστες και στους εθελοντές, που αγωνίζονται με νύχια και δόντια να αντιμετωπίσουν την πύρινη λαίλαπα . «Μας έχουν ξεχάσει , δεν υπάρχουν εναέρια μέσα, η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη», φωνάζει ο παπα-Γιάννης.

Εξαντλημένοι από την πολυήμερη μάχη με τις φλόγες οι κάτοικοι εξοργίστηκαν ακόμη περισσότερο όταν έμαθαν χθες το μεσημέρι ότι τα ελάχιστα εναέρια μέσα πυρόσβεσης που πετούσαν στη βόρεια Εύβοια, έφυγαν για να βοηθήσουν στην επιχείρηση πυρόσβεσης στη Βαρυμπόμπη και το Κρυονέρι. «Οι δημότες μας αισθάνονται αγανάκτηση και απογοήτευση» λέει στο newscenter.gr o δήμαρχος Λίμνης , Γιώργος Τσαπουρνιώτης.

«Είναι αδιανόητο να υπάρχουν τόσα ανεξέλεγκτα πύρινα μέτωπα στη βόρεια Εύβοια και να δίνεται εντολή απομάκρυνσης των εναερίων μέσων. Μας εγκαταλείπουν για να καούμε», τονίζει ο δήμαρχος.

Την Πέμπτη ,μόλις ένα ελικόπτερο όλο κι όλο εμφανίστηκε πέντε ώρες μετά την αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στη Δάφνη . Είναι το χωριό από το οποίο ξεκίνησε η πυρκαγιά την περασμένη Τρίτη το μεσημέρι και που -δυστυχώς-επέστρεψε τρεις ημέρες μετά. Αφού εξαπλώθηκε σε όλη τη βόρεια Εύβοια. «Αφήσατε τη βόρεια Εύβοια να καεί» φώναζαν οργισμένοι οι κάτοικοι της Δάφνης .» Που είναι τα εναέρια μέσα ,που είναι τα αεροπλάνα;» «Γιατί μας καταστρέφετε».

Ενας βουλευτής της ΝΔ από την Εύβοια που εμφανίστηκε νωρίτερα , βρέθηκε αντιμέτωπος με την οργή των πυρόπληκτων και αναγκάστηκε να αποχωρήσει. «Καιγόμαστε άδικα», φώναζαν οι κάτοικοι. «Εμείς είμαστε εδώ και αγωνιζόμαστε ενάντια στις φλόγες, οι άλλοι που είναι; Η πολιτεία που είναι;» διερωτάται ένας νεαρός εθελοντής που έχει έρθει στη Δάφνη από τη γειτονική Λίμνη για να βοηθήσει.

Σχεδόν ένα στα δύο από τα συνολικά 40 χωριά του δήμου Λίμνης -Μαντουδίου -Αγίας Αννας , έχουν εκκενωθεί. «Το πρώτο ελικόπτερο έφτασε στο μέτωπο της Δάφνης -Κεχριών» στις 10.45 -δηλαδή αρκετές ώρες μετά την έκρηξη της πυρκαγιάς. «Φτάσαμε στο σημείο ο δήμαρχος Γιώργος Τσαπουρνιώτης να εκλιπαρεί την πολιτεία να στείλει εναέρια μέσα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, δίχως όμως να εισακούγεται» , λέει ο αντιδήμαρχος, Παναγιώτης Αρβανίτης. «Οι πυροσβέστες , οι εθελοντές και οι κάτοικοι δίνουν τη μάχη , χωρίς εναέρια βοήθεια» ,λέει οργισμένος ο κ.Αρβανίτης.

Καταγγελίες και από τους δημάρχους

Την απουσία εναέριων μέσων πυρόσβεσης από την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά .κατήγγειλαν ο Δήμαρχος Ιστιαίας – Αιδηψού, Γιάννης Κοτζιάς και ο Δήμαρχος Λίμνης – Μαντουδίου Αγίας Αννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης ,κατά τις συναντήσεις που είχαν με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα που επισκέφτηκε χθες τις πυρόπληκτες περιοχές στη βόρεια Εύβοια.
Ο Γιωργος Τσαπουρνιώτης έκανε λόγο για «πίκρα του κόσμου» που είδε τον τόπο και τις περιουσίες του να γίνονται στάχτη και τόνισε πως « η Πυροσβεστική δεν έχει ανταποκριθεί μέχρι στιγμής στο ρόλο της». Κατήγγειλε έλλειμμα «και εναέριων και επίγειων μέσων» πυρόσβεσης, καθώς και «έλλειμμα σχεδιασμού». «Αυτή τη στιγμή έχει καεί ολοσχερώς η ενότητα Λιμνίων και τρέχουμε να σώσουμε ό,τι σώζεται από την άλλη κατεύθυνση, προς το Αιγαίο».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι ακόμα και σήμερα «λένε ότι στέλνουν εναέρια μέσα, αλλά οι άνθρωποι λένε πως δεν επαρκούν», επισημαίνοντας ότι εγκυμονεί ο κίνδυνος να κινδυνεύσουν και χωριά προς την πλευρά του Αιγαίου εάν δεν «πιαστεί» η φωτιά. «Προσπάθεια από αέρος δυστυχώς δεν υπήρξε, δεν είδα εναέρια μέσα», επιβεβαίωσε και ο Δήμαρχος Αιδηψού – Ιστιαίας. Παράλληλα, ο κ. Κοτζιάς πρόσθεσε πως «επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής ήταν παρούσες αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούσαν να κάνουν πολλά πράγματα, απλά προσπαθούσαν να ανακόψουν την πυρκαγιά να μην περάσει σε κατοικημένη περιοχή».

«Θα γίνουμε μετανάστες»

Οι κάτοικοι συγκρίνουν την πυρκαγιά με την πύρινη λαίλαπα που είχε σαρώσει τη βόρεια Εύβοια το 1977, με αποτέλεσμα να καούν 280.000 στρέμματα δάσους. Σχεδόν μισό αιώνα, το δάσος έκανε να αναγεννηθεί ,για να γίνει και πάλι στάχτη. Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια ,αλλά δεν είναι η μόνη τραγική επίπτωση των πυρκαγιών. Η οικονομία της περιοχής έχει πλέον καταστραφεί για δεκάδες χρόνια. Οι περισσότεροι κάτοικοι ασχολούνται επαγγελματικά με τον τουρισμό, την κτηνοτροφία , τη συλλογή ρετσινιού και τη μελισσοκομία. Με την καταστροφή που επήλθε στο οικοσύστημα και στο δάσος ,όλες αυτές οι δραστηριότητες απειλούνται με εξαφάνιση.

« Ολο το ποίμνιο μου, οι κάτοικοι της βόρειας Εύβοιας, θα γίνουν μετανάστες», λέει ο παπα-Γιάννης. «Οι ρετσινάδες, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, καταστρέφονται. Ακόμη και όσοι ζούσαν από τα τουριστικά δωμάτια και τα ξενοδοχεία. Ποιοί τουρίστες θα έρχονται στην περιοχή, όταν αντί για δάσος θα αντικρύζουν καμμένη γη», λέει οργισμένος ο εφημέριος της Δάφνης.

«Η βόρεια Εύβοια παράγει το 87% της παραγωγής της χώρας σε ρετσίνι», λέει ο αντιδήμαρχος Λίμνης Παναγιώτης Αρβανίτης. Στην βόρεια Εύβοια γύρω στις 1000 οικογένειες ζουν από τη ρητινοκαλλιέργεια. Κάθε χρόνο, γύρω στα 5,5 εκατομμύρια ευρώ εισέρχονται στην οικονομία της Εύβοιας από τη ρητίνη και στα ασφαλιστικά ταμεία σχεδόν 220 χιλιάδες ευρώ.

«Ξέρετε τι θα συμβεί μόλις σβηστεί η φωτιά;» λέει ο παπα-Γιάννης . «Θα δώσουν στους ρετσινάδες 1000 ευρώ και μετά θα τους ξεχάσουν», προσθέτει ο εφημέριος της Δάφνης. Και ρίχνεται πάλι στον αγώνα ενάντια στις φλόγες…

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...