Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2022

Τεράστια δικαστική νίκη Δημήτρη Μπεκιάρη και Periodista.gr – Η Δικαιοσύνη απέρριψε την αγωγή του γενικού γραμματέα της Βουλής Γιώργου Μυλωνάκη και του διευθυντή του...

Periodista Με ένα σκεπτικό - καταπέλτη και μία απόφαση - μνημείο (Με τον αριθμό 9402/2022, του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών) για την προστασία της Ελευθερίας του...
More

  Latest Posts

  Η επόμενη μέρα μετά τις υποκλοπές – Η ανάλυση της δημοσκόπησης «βόμβας»

  Δείτε την πρώτη ανάλυση της δημοσκόπησης της GPΟ που διενεργήθηκε μετά το ξέσπασμα της υπόθεσης των παρακολουθήσεων:

  Του Αντώνη Παπαργύρη στο in.gr:

  Υστερα από τρία χρόνια διακυβέρνησης το ζήτημα των παρακολουθήσεων αποτελεί την πρώτη υπόθεση που η γενεσιουργός της αιτία και αφετηρία αφορούν αυτόν καθαυτόν τον κυβερνητικό πυρήνα και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Οι έως τώρα κρίσεις (πανδημία, ενεργειακό, πληθωρισμός) χαρακτηρίζονταν και αποκρούονταν από το κυβερνητικό στρατόπεδο ως εξωγενείς, παγκόσμιες και εισαγόμενες. Η δε διαχείρισή τους έως έναν βαθμό κρινόταν από την πλειοψηφία ως επαρκής ή και επιτυχημένη σε κάποιες περιπτώσεις. Οι συγκρίσεις με την προηγούμενη κυβέρνηση παρήγαν θετικό ισοζύγιο και οι πολίτες αναγνώριζαν ή και επιβράβευαν την έστω και με παραλείψεις προσπάθεια της σημερινής κυβέρνησης να τις διαχειριστεί με τρόπο ορθολογικό και αποτελεσματικό.

  Η υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων έχει εγείρει σειρά ερωτημάτων, προκαλεί αμηχανία στο εσωτερικό της ΝΔ και πλήττει το πρωθυπουργικό προφίλ του κ. Μητσοτάκη, καθώς το 59,1% θεωρεί ότι υπάρχει ευθύνη του Πρωθυπουργού.

  Η δήλωσή του δεν έπεισε την κοινή γνώμη και το ερώτημα πλέον είναι κατά πόσο η συγκεκριμένη υπόθεση μπορεί να επηρεάσει τους πολιτικούς συσχετισμούς τη στιγμή που για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών τα βασικά ζητήματα παραμένουν η ενεργειακή κρίση, οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος και οι πληθωριστικές πιέσεις που δέχονται οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί.

  Αθροιζόμενα όλα τα παραπάνω και καταλήγοντας στον σκληρό πολιτικό δείκτη της πρόθεσης ψήφου, η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 31,4%, μειωμένο κατά 1,7% σε σχέση με την τελευταία μέτρηση της GPO, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει το ποσοστό του κατά μία περίπου μονάδα και πηγαίνει στο 25,1%, με τη διαφορά των δύο κομμάτων να βρίσκεται πλέον στις 6,3 ποσοστιαίες μονάδες. Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει άνοδο και αποτυπώνεται στο 12,1%, ενώ σχετικά σταθερά καταγράφονται τα ποσοστά των υπόλοιπων κομματικών σχηματισμών.

  Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία η κυβερνητική παράταξη συνεχίζει να διατηρεί την υπεροχή της, με την αξιωματική αντιπολίτευση, ωστόσο, να αισθάνεται ότι βρίσκεται πλέον σε απόσταση βολής ενώ κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποιες άλλες εκπλήξεις μπορεί να φέρει η εξέλιξη της υπόθεσης. Από την πλευρά του ο Ν. Ανδρουλάκης έχει δικαιολογήσει με τον πιο εμφατικό και πειστικό τρόπο τη στρατηγική του επιλογή περί μη συνεργασίας με τη ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη και περιμένει να εισπράξει τη δυσαρέσκεια των κεντρώων ψηφοφόρων.

  Ο Κ. Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι είναι ένας πολιτικός που συντονίζεται με το λαϊκό αίσθημα, αφουγκράζεται τις κοινωνικές διεργασίες και μπορεί να τις μεταφράζει σε πολιτικές επιλογές. Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργικής του θητείας έχει αποφύγει τη συναισθηματική εμπλοκή, δεν λειτουργεί πατερναλιστικά, αλλά προσπαθεί πάντοτε μέσω της τεχνοκρατικής οδού να δίνει λύσεις στα ζητήματα που προκύπτουν.

  Η μεγάλη διαφορά τώρα είναι ότι το ζήτημα αφορά τον ίδιο και τη σχέση του εμπιστοσύνης με το εκλογικό σώμα.

  Ο Αντώνης Παπαργύρης είναι διευθυντής Ερευνών GPO

  - Advertisement -

  Latest Posts

  ΠΥΘΙΑ